Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

3.6 Облік розрахунків з різними дебіторами за журнально-ордерною формою

Для обліку розрахунків за дебіторською заборгованістю (крім розрахунків з покупцями і замовниками та розрахунків з підзвітними особами) застосовуєть­ся Журнал-ордер № 8 с.-г. Тут знаходять відображення розрахункові операції рахунками: 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість», 34 «Короткостроко ві векселі одержані», 37 «Розрахунки з різними дебіторами» (крім субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами»), 38 «Резерв сумнівних боргів».

Для кожного рахунку в Журнал-ордері № 8 с.-г. та відомості аналітичного об-ліку відводять окремі бланки. В розрізі кожного кредитора чи видів заборгованості записують залишок на початок місяця, оборот за дебетом і кредиту, залишок на кі-нець місяця. У кінці місяця підраховують сальдо кінцеве по відповідному рахунку і кредитовий оборот переносять у Головну книгу.

До Журнал-ордера № 8 с.-г. передбачено декілька відомостей. Відомість ана-літичного обліку розрахунків з мешканцями квартир та гуртожитків ф. № 8 б с-відкривається на рік з використанням вкладних аркушів. На кожного квартир наймача відводять декілька рядків, на яких протягом року записують суми нар хувань (за житлову площу, опалення, освітлення, воду тощо) та суми погашен заборгованості.

Рис. 3.3

Схема запису операцій з обліку розрахунків з різними дебіторами за журнально-ордерною формою

202

ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

Суми дебетових і кредитових оборотів за розрахунками з квартиронаймача­ми та їх заборгованість визначають окремо по кожній особі, сторінці, відомості в цілому.

Розрахунки з батьками за утримання їхніх дітей у дитячих установах облічу­ють у відомості № 8 в с.-г. її також відкривають на рік, із використанням вкладних аркушів. У цій відомості зазначають кількість днів перебування дитини в дитячому закладі, нараховують оплату, роблять відмітки про сплату боргу й визначають суму заборгованості на кінець місяця.

Записи у вказані регістри здійснюють на підставі довідок, розрахунків, касових і банківських документів, а також документів, одержаних від інших підприємств та організацій.

Схему запису операцій з обліку розрахунків з різними дебіторами показано на рис. 3.3.

203

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Розділ 4

ОБЛІК ЗАПАСІВ

4.1 Економічний зміст запасів та завдання їх облік

Важливою умовою безперервності виробничого процесу є наявність обор них активів у матеріальній формі (запасів). У сільськогосподарських підприєм-ствах до матеріальних оборотних активів відносять виробничі запаси (предмет праці та частину засобів праці) і продукцію сільськогосподарського виробиш: (продукти праці та незавершене виробництво). Якщо на другій стадії кругообігу засобів підприємства (В...Тгп) вся одержана продукція є продуктом праці, то наступного циклу значна її частина (насіння, корми) є вже предметом праці і ви-ходить у групу виробничих запасів. Предмети праці повністю споживаються ному виробничому циклі, при їх використанні зростають витрати на виробництво, а отже — собівартість продукції.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття и у фінансовій звітності визначає П(С)БО 9 «Запаси».

Відповідно до П(С)БО 9 запаси — це активи, які: утримуються для пода го продажу; знаходяться у процесі виробництва з метою подальшого продаж дукції виробництва; утримуються для використання у виробництві продукції (при виконанні робіт, наданні послуг), а також управління підприємством.

Запаси визнаються активами лише за умови, що підприємство отримає майбутньому від їх використання економічні вигоди і вартість запасів мої достовірно визначена.

До запасів у бухгалтерському обліку відносять:

  • сировину, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби;

  • незавершене виробництво;

  • готову продукцію;

  • товари;

204

ОБЛІК ЗАПАСІВ

  • малоцінні і швидкозношувані предмети, які використовуються на підприєм­стві протягом не більше року або нормального операційного циклу, якщо він більший від одного року;

  • молодняк тварин і тварини на відгодівлі, продукцію сільського та лісового гос­подарства (якщо вони оцінюються згідно з П(С)БО 9).

Одиницею бухгалтерського обліку запасів є найменування запасів або одно­рідна група.

Норми П(С)БО 9 не поширюються на:

  • незавершені роботи за будівельними контрактами, включаючи контракти з надання послуг, безпосередньо пов'язані з будівництвом;

  • фінансові активи;

  • молодняк тварин і тварин на відгодівлі, продукцію сільського та лісового господарства, корисні копалини, якщо вони оцінюються за чистою вартістю реалізації запасів відповідно до інших положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Основними завданнями обліку запасів є:

• контроль за своєчасним і повним оприбуткуванням продукції та виробничих запасів;

  • контроль за правильним документальним оформленням надходження й ви­користання ТМЦ;

  • контроль за зберіганням, додержанням встановлених норм витрат запасів та використанням їх за цільовим призначенням;

' правильне визначення собівартості придбаних ТМЦ;

' своєчасне проведення інвентаризації й виявлення запасів, що не використову­ються в господарстві;

• вжиття заходів щодо запобігання нестач, крадіжок, псування продукції Й ТМЦ;

• контроль за своєчасним відображенням операцій по руху запасів в облікових регістрах.

Необхідні передумови дійового обліку й контролю за зберіганням матеріаль­них цінностей:

  • наявність добре обладнаних складів, комор, сховищ;

  • обов'язкове зважування, заміри чи підрахунок матеріалів і продукції, що при­ймаються й відпускаються;

  • оснащення місць зберігання матеріалів ваговим господарством, вимірюваль­ними приладами й мірною тарою;

  • встановлення кола осіб, відповідальних за приймання і відпуск матеріальних цінностей, укладання з ними договорів про повну матеріальну відповідальність; визначення переліку посадових осіб, яким надано право підписувати докумен­ти на одержання і відпуск зі складів матеріалів та продукції.

205

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Для обліку запасів у плані рахунків передбачено рахунки класу 2 «Запаси»: 20 «Виробничі запаси», 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі», 22 «Малоцін­ні та швидкозношувані предмети», 23 «Виробництво», 24 «Брак у виробництві», 25 «Напівфабрикати», 26 «Готова продукція», 27 «Продукція сільськогосподар-ського виробництва», 28 «Товари».