Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

4.3.4 Синтетичний та аналітичний облік виробничих запасів

Для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству за­пасів сировини і матеріалів (у т. ч. сировини й матеріалів, які є в дорозі та в пере­робці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарсько­го призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва призначено рахунок 20 «Виробничі запаси». Це рахунок активний, балансовий, основний, призначений для обліку оборотних активів. За дебетом рахунку 20 «Ви­робничі запаси» відображаються надходження запасів на підприємство, їх дооцін­ка, за кредитом — витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), пере­робку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка тощо.

Рахунок 20 «Виробничі запаси» має субрахунки:

  • 201 «Сировина і матеріали»;

  • 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»;

  • 203 «Паливо»;

  • 204 «Тара й тарні матеріали»;

  • 205 «Будівельні матеріали»;

  • 206 «Матеріали, передані в переробку»;

  • 207 «Запасні частини»;

  • 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»;

  • 209 «Інші матеріали».

На субрахунку 201 «Сировина і матеріали» відображаються наявність та рух сировини й основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготов­ляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні (забудовники об­лік будівельних матеріалів і конструкцій ведуть на субрахунку 205 «Будівельні матеріали»). На цьому субрахунку ведеться облік основних матеріалів, що вико­ристовуються підрядними будівельними організаціями при здійсненні будівель­но-монтажних, ремонтних робіт. Допоміжні матеріали, що використовуються при виготовленні продукції або для господарських потреб, технічних цілей та сприяння у виробничому процесі, також відображаються на субрахунку 201. Підприємства, що заготовляють сільськогосподарську продукцію для переробки, також відобра­жають її вартість на цьому субрахунку.

На субрахунку 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби» відображаються наявність та рух купованих напівфабрикатів, готових комплек­туючих виробів, придбаних для комплектування продукції, що випускається, яки потребують додаткових витрат праці з їх обробки або збирання. Вироби, придбані для комплектації готової продукції, вартість яких не включається до собівартосіі продукції цього підприємства, відображаються на рахунку 28 «Товари».

236

ОБЛІК ЗАПАСІВ

На субрахунку 203 «Паливо» (нафтопродукти, тверде паливо, мастильні ма­теріали) обліковуються наявність та рух палива, що купується чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковується одержане паливо (нафтопродукти і газ) за талонами. До субрахунка 203 можна відкрити су­брахунки другого порядку:

  • 2031 «Нафтопродукти на складах»;

  • 2032 «Нафтопродукти за талонами»;

  • 2033 «Паливо в баках транспортних засобів»;

  • 2034 «Тверде паливо»;

  • 2035 «Газ у балонах, резервуарах та за талонами»;

  • 2036 «Інші види палива».

Розглянемо порядок обліку талонів на паливо. Талони не належать до пер­винних документів, які є підставою для оприбуткування палива. Вони, як правило, містять лише дані про кількість, найменування та марку палива. Цих реквізитів не­достатньо, аби визнати їх первинними документами. Для підприємства-споживача талони є гарантією того, що воно одержить паливо на АЗС, яка обслуговується під­приємством — постачальником ПММ.

Талони на паливо доцільно обліковувати на забалансовому рахунку 06 «Гаран­тії та забезпечення одержані». Вони не є запасами, й тому не можуть облічуватися на субрахунку 203 «Паливо». Відображати талони на позабалансовому рахунку слід для того, щоб забезпечити контроль за фактичним одержанням палива водіями протягом місяця. Оприбуткувати ПММ на субрахунку 203 підприємство-споживач може тільки після надходження первинних документів від підприємства-постачаль-ника в кінці місяця. Такими документами є «Відомості заправки автотранспорту споживачів за безготівковим розрахунком» (ф. № 24-НП). Крім того, в подорож­ніх листах робляться відмітки про кількість і вартість відпущених нафтопродуктів, які підтверджуються підписом і штампом оператора. Відомості за ф. № 24-НП ви­писуються у двох примірниках: один після відпуску продукції залишається на АЗС, другий - у споживача. Звірка розрахунків за відпущені нафтопродукти проводить­ся зі споживачем щомісяця, не пізніше п'ятого числа наступного місяця.

При списанні пального використовуються норми витрат палива. На деякі види транспортних засобів розроблено типові норми витрати палива та мастиль­них матеріалів на автомобільному транспорті (затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.1998 р. № 43). Вони призначені для планування по­треби підприємств у ПММ та контролю за їх витратою, ведення звітності, режиму економії й раціонального використання нафтопродуктів. У зв'язку з тим, що авто­мобільний парк зростає і вдосконалюється, випускаються нові моделі автомобілів, норми витрати ПММ застарівають. У цьому разі можна застосовувати тимчасові норми витрати палива і мастильних матеріалів.

237

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Якщо деякі види палива використовують одночасно і як матеріали, і як па­ливо, то їх можна обліковувати на субрахунку 201 «Сировина і матеріали» та на субрахунку 203 «Паливо» — за ознакою переважності використання на цьому підприємстві.

Якщо на підприємстві для технологічних та експлуатаційних потреб, для ви­роблення енергії та опалення будівель створюються запаси газу (у газосховищах), то їх облік також ведеться на субрахунку 203.

На субрахунку 204 «Тара й тарні матеріали» відображаються наявність і рух усіх видів тари, крім тари, що використовується як господарський інвентар, а також матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари та її ремонту (деталі для збирання ящиків, бочкова клепка тощо).

Матеріали, які використовуються для додаткового обладнання вагонів, барж, суден з метою забезпечення збереження відвантаженої продукції, не належать до тари й обліковуються на субрахунку 201 «Сировина і матеріали».

На субрахунку 205 «Будівельні матеріали» підприємства-забудовники відо­бражають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання і комп­лектуючих виробів, які належать до монтажу, та інших матеріальних цінностей, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей і конструкцій. Зокрема до цієї групи матеріальних цінностей належать си-лікатні матеріали (цемент, глина, пісок, цегла, алебастр, бут, гравій, вапно, камінь, І крейда тощо), лісові матеріали (ліс-кругляк, пиломатеріали), будівельний метал (сталь, рейки, залізо покрівельне), металовироби (цвяхи, гайки, залізні вироби! тощо), фарба, оліфа та ін.

На субрахунку 205 не враховується обладнання, яке не потребує монтажу: транспортні засоби, вільно розміщені верстати, будівельні механізми, сільсько-господарські машини, виробничий інструмент, вимірювальні та інші прилади, ви-робничий інвентар та ін. Витрати на придбання такого обладнання, що не потребує І монтажу, відображаються безпосередньо на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» І у міру надходження їх на склад чи інше місце зберігання, експлуатації.

На субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку» обліковуються матеріа-І ли, передані в переробку на сторону та які надалі включаються до складу собівартості і отриманих із них виробів. Витрати на переробку матеріалів, які оплачуються сторон­нім організаціям, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеть-ся облік виробів, отриманих із переробки. Аналітичний облік матеріалів, переданих у переробку, ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-пере-робники та контроль за операціями з переробки й відповідними витратами. Передача матеріалів у переробку відображається тільки на субрахунках рахунку 20.

На субрахунку 207 «Запасні частини» ведеться облік придбаних чи виготовле­них запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, що використовуються для(

238

ОБЛІК ЗАПАСІВ

проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті. На цьому ж субрахунку ведеться облік обмінного фонду повнокомплектних машин, устатку­вання, двигунів, вузлів, агрегатів, що створюються в ремонтних підрозділах під­приємств, на ремонтних підприємствах.

До субрахунку 207 у сільськогосподарських підприємствах можна відкрити такі субрахунки другого порядку:

  • 2071 «Запасні частини»;

  • 2072 «Двигуни, вузли і агрегати»;

  • 2073 «Шини і акумулятори»;

  • 2074 «Двигуни, вузли, агрегати, шини і запасні частини, що підлягають віднов-

ленню».

Облік запасних частин на субрахунку 2071 ведеться в розрізі таких аналітич­них рахунків: запасні частини до тракторів; запасні частини до автомобілів; запасні частини до комбайнів; запасні частини до сільськогосподарських машин; інші за­пасні частини.

Автомобільні шини, що є на колесах та в запасі при автомобілі, котрі враховано в ціні автомобіля та включено в його інвентарну вартість, обліковуються у складі основних засобів.

Аналітичний облік запасних частин ведеться за місцями зберігання та за од­норідними групами. Аналітичний облік машин, обладнання, двигунів, вузлів та агрегатів обмінного фонду ведеться за групами: придатні до експлуатації (нові та відновлені); такі, що підлягають відновленню (на складі); такі, що є в ремонті.

На субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» об­ліковуються мінеральні добрива, отрутохімікати для боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, біопрепарати, медикаменти, хіміка­ти, що використовуються для боротьби з хворобами сільськогосподарських тварин. Мінеральні добрива та хімічні засоби захисту рослин відображують за фізичною масою із зазначенням відсотка вмісту діючої речовини. Придбані для ветеринарно-профілактичних потреб хімікати (хлорне вапно, каустичну соду, мідний купорос тощо), біопрепарати й медикаменти обліковують тільки в грошовому виразі, а осо­бливі препарати (спирт, опій, морфій та ліки, що містять отруйні та сильнодіючі за­соби) — за кількістю й вартістю. На субрахунку 208 також відображаються саджан­ці, насіння й корми (покупні й власного вирощування), що використовуються для висаджування, посіву та відгодівлі тварин безпосередньо в господарстві. Однак для обліку саджанців, кормів і насіння можна використовувати рахунок 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».

На субрахунку 209 «Інші матеріали» обліковуються відходи виробництва (об­рубки, обрізка, стружка тощо), невиправний брак, матеріальні цінності, одержані

239

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, пали­во або запасні частини на цьому підприємстві (металобрухт, утиль), зношені шини тощо. Тут також відображаються бланки довіреностей, векселів та інших докумен­тів, які належать до бланків суворої звітності.

Деякі особливості має облік відходів виробництва. На вартість поворотних ТМЦ, одержаних у процесі виробництва, зменшуються прямі матеріальні витрати. Поворотні матеріали оцінюються за справедливою вартістю чи цінами можливого їх використання. Для визначення вартості отриманих відходів необхідно або залу­чити експертів, або ж створити на підприємстві комісію, яка оцінить ТМЦ як запа­си, отримані безоплатно за справедливою вартістю. Після цього їх прибуткують на баланс і використовують у господарській діяльності або продають.

Отримані внаслідок ремонту чи ліквідації об'єктів запчастини, матеріали, шини тощо, придатні для подальшого використання, відображають на субрахунках 201, 207 та ін.

Для обліку транспортно-заготівельних витрат (ТЗВ), якщо їх неможливо віднести прямо у собівартість придбаних запасів, необхідно відкрити окремий субрахунок «Транспортно-заготівельні витрати» до відповідного рахунка за­пасів. За дебетом цього субрахунка відображають всі понесені транспортно-за­готівельні витрати, а за кредитом — щомісячне списання ТЗВ на собівартість вибулих запасів.

Сума транспортно-заготівельних витрат, яку відносять до запасів, що вибули, визначається як добуток середнього відсотка ТЗВ і вартості запасів, що вибули, з відображенням її на тих самих рахунках обліку, у кореспонденції з якими відо­бражено вибуття цих запасів. Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат розраховується діленням суми залишків ТЗВ на початок звітного місяця і ТЗВ за звітний місяць на суму залишку запасів на початок місяця і запасів, що надійшли за звітний місяць.

Приклад розподілу транспортно-заготівельних витрат наведено в табл. 4.7.

Таблиця 4.7

Розподіл транспортно-заготівельних витрат

Рух виробничих запасів

Вартість виробничих запасів, грн.

Транспортно-заготівельні витрати,грн.

1. Залишок на початок місяця

91 700

8900

2. Надійшло за місяць

43 500

5120

3. Вибуло за місяць (використано, реалізовано, безоплатно передано тощо)

86 000

8918

4. Залишок на кінець місяця (ряд. 1 + ряд. 2 - ряд. 3)

49 200

5102

240

ОБЛІК ЗАПАСІВ

х 100 % = 10,37 %

8900 + 5120

Середній відсоток ТЗВ =

91700 + 43500

Сума ТЗВ, що належить до вибулих запасів: 10,37 % х 86 000 грн.: 100 % -= 8918 грн.

Транспортно-заготівельні витрати можуть бути також включені до собівартос­ті придбаних запасів шляхом розподілу.

Виробничі запаси можуть вважатися такими, що перебувають у дорозі. Піс­ля закінчення терміну їх доставки від місця відвантаження до місця призначення вживаються заходи щодо розшуку вантажу, а до вартості ТМЦ пред'являється претензія. Для обліку вартості запасів, що перебувають у дорозі, та які ризики і ви­годи перейшли до покупця доцільно відкрити субрахунок до відповідного рахунка запасів «Товарно-матеріальні цінності в дорозі». За дебетом цього субрахунка відо­бражаються купівельна вартість і всі витрати, пов'язані з придбанням запасів, що перебувають у дорозі, а за кредитом — списання вартості запасів при надходженні їх на склади або в інші місця зберігання.

Кореспонденцію за рахунком 20 «Виробничі запаси» наведено в табл. 4.8.

Таблиця 4.8

Облік виробничих запасів

Зміст господарської операції

Кореспондуючий рахунок

За дебетом рахунка 20

Передано виробничі запаси з одного складу на інший (з підзвіту однієї МВО у підзвіт іншій)

20

Передано давальницьку сировину в переробку (у замовника)

201

Оприбутковано виробничі запаси (будівельні матеріали, запасні частини, відходи) власного виробництва

23

Відображено вартість послуг власного транспорту з доставки придбаних виробничих запасів

234

Оприбутковано матеріальні цінності, що залишилися після виправлення браку та списання остаточно забракованої

продукції

24

Віднесено частину готової продукції до виробничих запасів

26

Віднесено частину продукції сільськогосподарського виробництва (насіння, корми, саджанці) до матеріалів сільськогосподарського призначення

27

Переведено товари в обліково-номенклатурну групу «Виробничі запаси» внаслідок втрати свого призначення

28

241

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Продовження таблиці 4.8

Зміст господарської операції

Кореспондуючий рахунок

Списано вартість мита і митних зборів у собівартість придбаних виробничих запасів у іноземного постачальника

377

Оприбутковано виробничі запаси, придбані підзвітними особами (без ПДВ)

372

Надійшли внески від фізичних та юридичних осіб у рахунок збільшення пайового капіталу виробничими запасами

41

Надійшли від засновників підприємств (крім AT) внески, що не змінюють розмір статутного капіталу, у вигляді виробничих запасів

422

Надійшли внески від засновників (учасників) AT у рахунок їхніх вкладів до статутного капіталу виробничими запасами

46

Надійшли цільові внески у вигляді виробничих запасів

48

Оприбутковано виробничі запаси від постачальників (без ПДВ)

63

Відображено вартість послуг іншої організації з транспортування придбаних виробничих запасів у господарство (без ПДВ)

63,685

Нараховано оплату праці працівникам, які займалися навантаженням, розвантаженням придбаних виробничих запасів

661,65

Оприбутковано виробничі запаси, придбані в інших підприємствах (без ПДВ), нараховано ввізне мито

685

Одержано внески у спільну діяльність (без ПДВ)

685

Надійшли виробничі запаси на погашення вартості раніше списаних активів

716

Відображено суму виробничих запасів, які отримано безоплатно

718

Оприбутковано лишки виробничих запасів, виявлені при інвентаризації

719

Відображено справедливу вартість виробничих запасів, одержаних від ліквідації основних засобів

746

Оприбутковано одержані відходи від списання виробничих запасів, знищених внаслідок надзвичайних подій

75

За кредитом рахунка 20

Відпущено зі складу виробничі запаси на капітальне будівництво

151

Передано підрядчику для монтажу й виконання будівельних робіт устаткування та будівельні матеріали

151

Передано виробничі запаси з одного складу на інший (з підзвіту однієї гЛВО у підзвіт іншій)

20

242

ОБЛІК ЗАПАСІВ

Закінчення таблиці 4.8

Зміст господарськоїоперації

Кореспондуючий рахунок

Передано давальницьку сировину в переробку (у замовника)

206

Відпущено зі складу виробничі запаси на виробництво продукції, виконання робіт, послуг

23

Списано виробничі запаси на виправлення браку

24

Частину виробничих запасів призначено для продажу

28

Відображено внески у спільну діяльність

377

Списано виробничі запаси на роботи, пов'язані з підготовкою й освоєнням нових видів виробництва

39

Списано виробничі запаси на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції

473

Відпущено зі складу виробничі запаси для операційної діяльності

80

Списано собівартість реалізованих виробничих запасів, суму уцінки, нестач ТМЦ

84

Списано виробничі запаси, втрачені внаслідок надзвичайних подій

85

Відпущено зі складу виробничі запаси на загальновиробничі потреби

91

Списано виробничі запаси для загальногосподарських потреб

92

Відпущено зі складу виробничі запаси для забезпечення збуту продукції

93

Списано виробничі запаси для проведення досліджень і розробок, потреб житлово-комунальних і обслуговуючих господарств

941,949

Списано собівартість реалізованих виробничих запасів

943

Відображено собівартість виробничих запасів яких не вистачає

947

Відображено суму уцінки виробничих запасів

946

Списано вартість використаних бланків векселів, довіреностей

949

Списано собівартість переданих безоплатно виробничих запасів

977

Списано виробничі запаси, втрачені внаслідок надзвичайних подій

99

Списано виробничі запаси на ліквідацію наслідків надзвичайних

подій

99

Облік специфічних операцій, що характеризують рух виробничих запасів, на­ведено в табл. 4.9.

243

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 4.9

Бухгалтерські проведення з обліку специфічних виробничих запасів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Оприбутковано запасні частини, матеріали з ремонту основних засобів у ремонтній майстерні:

• придатні для використання

• непридатні для подальшого використання

201,207 209

234 234

2

Оприбутковано шини транспортних засобів:

• придатні до відновлення

• непридатні до відновлення

207 209

234,91,92 234,91,92

3

Передано шини для відновлення на шиноремонтний завод

207

207

4

Оприбутковано відновлені шини

207

207

5

Оприбутковано матеріали (цегла, дрова, металобрухт) від ліквідації основних засобів

209

746

б

Списано виробничі запаси для капітального та поточного ремонту основних засобів

23,91,92, 93,94

20

7

Видано паливо водіям транспортних засобів

203

203

8

Видано зі складу насіння для посіву

208

208

9

Списано використане насіння для посіву

231

208

10

Видано зі складу мінеральні добрива, отрутохімікати та гербіциди

208

208

11

Списано використані мінеральні добрива, отрутохімікати та гербіциди

231

208

Облік талонів на паливо

1

Перераховано грошові кошти постачальнику за ПММ по талонах

371

311

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

3

Одержано талони

06

-

4

Надано документ про звірку розрахунків, на підставі якого оприбутковано паливо, одержане за талонами

203

631

5

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

б

Проведено залік заборгованостей в частині оприбуткованого палива за талонами

631

371

7

Списано використане паливо

234,91, 92,93

203

8

Списано талони

-

06

244

ОБЛІК ЗАПАСІВ