Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

17.2 Позабалансовий облік активів

Орендовані необоротні активи та активи на відповідальному зберіганні є най­більш поширеними операціями позабалансового обліку.

На рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» обліковуються активи у ви­гляді основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів, що отримані підприємством на підставі договорів операційної оренди (лізингу) та об­ліковуються на балансі орендодавця.

Облік отриманих в оренду активів здійснюється за видами активів.

Прийняті в оперативну оренду основні засоби та нематеріальні активи за­раховуються на позабалансовий рахунок 01 «Орендовані необоротні активи» за балансовою (залишковою) і первинною вартістю орендодавця, що зазначається в договорі операційної оренди.

Збільшення залишку рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» відбуваєть­ся при прийнятті на облік основних засобів, нематеріальних активів та інших нео­боротних активів, отриманих в оперативну оренду, зменшення — при їх поверненні орендодавцю та у випадках перенесення заборгованості перед орендодавцем за орендовані необоротні активи на баланс.

886

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ НА ПОЗАБАЛАНСОВИХ РАХУНКАХ

Аналітичний облік орендованих необоротних активів ведеться за видами активів.

Рахунок 02 «Активи на відповідальному зберіганні» призначено для обліку цінностей, які тимчасово знаходяться на підприємстві й не є його власністю, при­йняті на комісію, у переробку, до монтажу, в довірче управління. Облік цих ціннос­тей ведеться за цінами, передбаченими в договорах, приймально-передавальних актах тощо. Усі товарно-матеріальні цінності, що обліковуються на цьому рахунку, інвентаризуються в порядку і в терміни, передбачені для власних цінностей.

Позабалансовий рахунок 02 «Активи на відповідальному зберіганні» має такі субрахунки:

  • 021 «Устаткування, прийняте для монтажу»;

  • 022 «Матеріали, прийняті для переробки»;

  • 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні»;

  • 024 «Товари, прийняті на комісію»;

  • 025 «Майно в довірчому управлінні».

На субрахунку 021 «Устаткування, прийняте для монтажу» обліковуються підрядною організацією обладнання, устаткування та інші товарно-матеріальні цінності, які надійшли від замовника та прийняті для монтажу. Аналітичний облік обладнання, устаткування та інших товарно-матеріальних цінностей, прийнятих для монтажу, ведеться за замовниками, за видами товарно-матеріальних ціннос­тей, окремими об'єктами й агрегатами та місцями їх розташування. Облік витрат на монтаж цих цінностей здійснюється на рахунках обліку витрат виробництва (за винятком вартості самих цінностей, прийнятих для монтажу).

На субрахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки» ведеться облік руху надходження сировини та матеріалів від замовника, які прийняті для переробки (давальницька сировина) і не оплачуються одержувачем, та їх вибуття (в т. ч. в ін­шому матеріальному вигляді). Аналітичний облік давальницької сировини ведеть­ся за замовниками, видами сировини й матеріалів та за місцями їх зберігання чи переробки. Облік витрат з переробки чи доробки давальницької сировини здійсню­ється на рахунках обліку витрат виробництва (за винятком вартості давальницької сировини замовника).

На субрахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» ведеться облік прийнятих товарно-матеріальних цінностей на відповідальне збе­рігання з приводу відмови від акцепту розрахункових документів постачальників; одержаних від постачальників, але не оплачених товарно-матеріальних ціннос­тей (ТМЦ), заборонених до витрачання до їх оплати; одержаних ТМЦ у більшій кількості, ніж у видаткових документах постачальників; оплачених покупцями товарно-матеріальних цінностей, які дозволено, як виняток, залишати на відпові­дальному зберіганні, оформлених охоронними розписками, але не вивезених з при­чин, не залежних від підприємства, тощо. Аналітичний облік товарно-матеріальних

887

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання, ведеться за підприємствами-власниками, за видами, сортами та місцями зберігання. Цінності, залишені на від­повідальне зберігання, мають зберігатися окремо від власних.

На субрахунку 024 «Товари, прийняті на комісію» обліковуються одержані товари у межах договорів комісії (консигнації), поруки та інших цивільно-право­вих договорів, що уповноважують підприємство здійснювати продаж товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари. Аналітичний облік товарів, прийнятих на комісію (консигнацію), ведеться за ви­дами товарів та комітентами.

На субрахунку 025 «Майно в довірчому управлінні» обліковується майно, що надійшло в довірче управління, а також товарно-матеріальні цінності, які надійшли повіреному при виконанні доручення довірителя на підставі договору доручення від третіх осіб. Аналітичний облік ведеться за об'єктами, ТМЦ, місце­знаходженнями та власниками.