Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.9.5 Облік витрат, які підлягають розподілу

У галузі рослинництва є витрати, які в момент їх здійснення неможливо від­нести на відповідну культуру, оскільки вони пов'язані з вирощуванням декількох сільськогосподарських культур. До них відносять: амортизаційні відрахування за основними засобами, які використовуються у рослинництві і підлягають розподілу; витрати на ремонт основних засобів рослинництва, які підлягають розподілу; витра­ти зі зрошення та з осушення; витрати з утримання полезахисних лісових смуг тощо. Особливість цих витрат полягає в тому, що вони повністю розподіляються у звітно­му році і, відповідно, не переходять на наступний рік як незавершене виробництво.

Амортизаційні відрахування за основними засобами, які використовуються у рослинництві і підлягають розподілу, обліковуються на окремому аналітичному рахунку такого ж найменування. На нього протягом року відносять суми нарахо- ваної амортизації за основними засобами рослинництва, які неможливо віднести на конкретну культуру. Облік нарахованої амортизації на даному аналітичному рахунку ведеться окремо за видами і групами основних засобів, за якими окремої розподіляється амортизація. Відповідно, на амортизацію кожного виду основних засобів відводиться окрема графа.

У кінці року амортизаційні відрахування за основними засобами спеціального призначення (наприклад, картоплесховища) відносять безпосередньо на відповіднії культури (картоплю).

Амортизаційні відрахування, які неможливо прямо віднести на конкретний об'єкт обліку витрат, розподіляються на декілька об'єктів обліку витрат пропорцій­но до бази, яка є підставою для розподілу амортизації. Наприклад, амортизація зер­носховищ, машин для очищення і сортування зерна розподіляється пропорційно кількості одержаного від урожаю зерна; овочесховищ — пропорційно до кількості та тривалості зберігання продукції; споруд для зберігання мінеральних і органічній добрив — пропорційно фізичній масі внесених добрив під окремі культури та ін. При цьому дебетують субрахунок 231 «Рослинництво» (аналітичні рахунки «Культури») і кредитують субрахунок 231 «Рослинництво» (аналітичний рахунок «Амортизаційні відрахування у рослинництві, що підлягають розподілу»).

Витрати на ремонт основних засобів, які використовуються у рослинництві й підлягають розподілу, також обліковують на окремому аналітичному рахунку з таким самим найменуванням.

718

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

На згаданому аналітичному рахунку облік витрат на ремонт основних засобів (вартість матеріалів, будівельних матеріалів, заробітна плата з відрахуваннями на со­ціальні заходи робітникам, які ремонтують основні засоби тощо) ведуть аналогічно до амортизаційних відрахувань за видами і групами основних засобів. Суми витрат на ремонт розподіляються в кінці року на об'єкти обліку витрат у такому ж порядку, як і суми амортизаційних відрахувань. Проте їх можуть списувати із субрахунка 2341 «Ремонтні виробництва» на даний аналітичний рахунок комплексною статтею.

Витрати зі зрошення, які підлягають розподілу, ведуться на окремому аналі­тичному рахунку. Слід зауважити, що в господарствах зі зрошуваними землями облік витрат у рослинництві за об'єктами ведеться окремо на богарних і зрошу­ваних землях. При цьому всі витрати зі зрошення, які безпосередньо можуть бути віднесені на аналітичні рахунки з вирощування відповідних культур, списуються на ці рахунки. Водночас значна частина витрат зі зрошення, включаючи витрати на подачу води, не може бути віднесена безпосередньо на відповідні культури. Сюди відносять зарплату працівників, зайнятих на утриманні зрошувальної системи, на­фтопродукти на роботу двигунів з експлуатації зрошувальної системи, амортиза­цію основних засобів та інші витрати.

У кінці року ці витрати розподіляють постатейно між окремими культурами пропорційно до площі поливних посівних земель. Для цього складають окремий розрахунок (табл. 12.12).

Витрати з осушення, які підлягають розподілу, обліковуються у такому ж по­рядку, як і на поливних землях. У кінці року витрати розподіляються також поста­тейно на відповідні культури пропорційно зайнятим площам посіву.

Таблиця 12.12

Розподіл витрат зі зрошення

Показники

Кількість поливних гектарів

Витрати, грн.

Оплата праці

Відраху­вання на соціальні заходи

Роботи

та послуги

Витрати на утримання основних -засобів

Всього

Витрати на зрошення:

• всього

• на один поливний гектар

200

X

3000 15,0

1100 5,5

1600 8,0

1500 7,5

7200 36

Розподіл витрат за культурами:

• озима пшениця

• овочі відкритого грунту

150 50

2250 750

825

275

1200 400

1125 375

5400 1800

719

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

На аналітичному рахунку «Утримання полезахисних лісових смуг» обліко­вують експлуатаційні витрати з їх утримання: проріджування, очистка, боротьба зі шкідниками та інші витрати.

У кінці року витрати на утримання полезахисних лісових смуг, без вартості одержаних із цих смуг дров, хмизу, плодів (за цінами їх можливої реалізації чи ви­користання) відносять на багаторічні насадження та посіяні культури пропорційно до площ, до яких лісові смуги прилягають.

На розподіл витрат зі зрошення, осушення, утримання полезахисних лісових смуг складається бухгалтерський запис: дебет субрахунка 231 «Рослинництво» (аналітичні рахунки «Культури»), кредит субрахунка 231 «Рослинництво» (зазна­чені аналітичні рахунки з обліку витрат, що підлягають розподілу).