Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.8 Облік інших необоротних активів

Облік наявності та руху необоротних активів, які не знайшли відображення на інших рахунках обліку необоротних активів, ведеться на рахунку 18 «Інші не­оборотні активи». Це рахунок активний, балансовий, основний, призначений для обліку необоротних активів. За дебетом рахунку 18 «Інші необоротні активи» відо­бражається надходження інших необоротних активів, за кредитом — їх вибуття.

На цьому рахунку також відображаються активи, використання яких, як очі­кується, неможливе протягом 12 місяців від дати балансу, зокрема грошові кошти.

До рахунка 18 «Інші необоротні активи» можуть відкриватися субрахунки, на яких облік наявності та руху інших необоротних активів ведеться за видами іаких активів.

Кореспонденцію за рахунком 18 «Інші необоротні активи» подано в ибл. 6.18.

377

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 6.18

Облік інших необоротних активів

Зміст господарської операції

Кореспондуючий рахунок

За дебетом рахунка 18

Оформлено за рахунок грошових коштів на рахунках у банках довготерміновий депозит

31

Придбано інші необоротні активи за кошти

31,33

Переоформлено короткостроковий депозит на довгостроковий

35

За кредитом рахунка 18

Придбано цінні папери за рахунок інших необоротних активів

14

Надійшли грошові кошти на поточний рахунок, які знаходилися на депозитному рахунку з терміном зберігання понад 1 року, у разі його закриття

31

Переоформлено довгостроковий депозит на короткостроковий

35

Списано собівартість реалізованих інших необоротних активів

85

Списано собівартість реалізованих інших необоротних активів

972

Відображено уцінку інших необоротних активів

975

Списано інші необоротні активи, втрачені внаслідок надзвичайних подій

99

6.9 Облік гудвілу при придбанні

6.9.1 Сутність та шляхи об'єднання підприємств

Порядок відображення в обліку і звітності придбання інших підприємств, гуд- І вілу, який виник при придбанні, злиття підприємств, а також розкриття інформації про об'єднання підприємств визначає П(С)БО 19 «Об'єднання підприємств». Hop-ми цього положення (стандарту) застосовують підприємства, організації, інші юри­дичні особи усіх форм власності (крім бюджетних установ). Водночас П(С)Б0 19 не застосовують до операцій щодо об'єднання підприємств, які перебувають під спільним контролем, та до обліку часток у спільних підприємствах.

Об'єднання підприємств — це з'єднання окремих підприємств внаслідок приєднання одного підприємства до іншого або внаслідок одержання контроя одним підприємством над чистими активами та діяльністю іншого підприємстві Об'єднання підприємств здійснюється у формі придбання або злиття.

378

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Придбання — це об'єднання підприємств, в результаті якого покупець набу­ває контроль над чистими активами та діяльністю інших підприємств в обмін на передачу активів, прийняття на себе зобов'язань або випуск акцій. При цьому під контролем розуміють вирішальний вплив на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства з метою одержання вигод від його діяльності. Чисті акти­ви — активи підприємства, за вирахуванням його зобов'язань.

Злиття — це об'єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи, або приєднання підприємств до головного підприємства), в результаті якого власники (акціонери) підприємств, що об'єднуються, здійснюватимуть контроль над усіма чистими активами об'єднаних підприємств з метою досягнення подаль­шого спільного розподілу ризиків та вигод від об'єднання. При цьому жодна зі сторін не може бути визначена як покупець. Покупцем вважають підприємство, до якого переходить контроль над господарською діяльністю іншого підприємства.

Для досягнення спільного поділу ризиків та вигод необхідно:

  • обміняти або об'єднати значну більшість (або всі) акцій з правом голосу під­приємств, що об'єднуються;

  • аби справедлива вартість одного підприємства суттєво не відрізнялася від вар­тості іншого;

  • аби після об'єднання, як і до нього, акціонери кожного з підприємств в основ­ному зберігали однакові права голосу та частку в об'єднаному підприємстві. Отже, основним критерієм, який відрізняє придбання від злиття, є отримання

функцій контролю над чистими активами об'єднаних підприємств. Зазвичай кон­троль переходить до покупця у тому разі, якщо йому належить більше ніж 50 % акцій, які дають право голосу. Проте на практиці покупець може здобути право контролю навіть у разі, коли він не володіє необхідним мінімумом голосів. Так, при широкій диверсифікації прав власності між акціонерами можна придбати лише 30-40 % акцій для реалізації функцій контролю.