Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.3.4 Кредит за овердрафтом

Останнім часом значного поширення набуло кредитування поточного рахунка клієнта. Багато банків надають «овердрафтні» кредити разом з іншими банківськи­ми послугами своїм постійним клієнтам. Кредити за «овердрафтом» надаються в національній та іноземній валюті як юридичним, так і фізичним особам.

460

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Кредит за «овердрафтом» використовується для здійснення розрахунково-касового обслуговування клієнта банку за недостатності його власних оборотних коштів. Таким видом кредиту користуються підприємства, котрі мають комерційні відносини з широким колом контрагентів і, як наслідок, — велику кількість платіж­них вимог та зобов'язань, які, як правило, не збігаються як за сумами, так і за часом. Тобто протягом дня на рахунок такого підприємства надходить багато невеликих сум, а власні платежі здійснюються великими сумами після накопичення коштів. Отже, існує певний розрив між надходженнями та платежами за рахунком. Тому у випадках, коли часто має місце тимчасовий (як правило, не більше 10-14 днів) розрив між необхідністю здійснення платежів у ході господарської діяльності та фактичним отриманням коштів від покупців чи замовників, доцільно укласти з банком договір кредитування за «овердрафтом» й оптимізувати платіжний по­тік підприємства.

Овердрафт — це короткостроковий кредит, що надається банком надійному клієнту понад його залишок на поточному рахунку в цьому банку в межах попере­дньо обумовленої суми. За рахунок позики можна здійснювати розрахунки з поста­чальниками за придбані товарно-матеріальні цінності, з бюджетом, позабюджетни­ми фондами, проводити виплату заробітної плати персоналу тощо.

У кредитному договорі за «овердрафтом» обумовлюються:

  • сума ліміту заборгованості;

  • відсоткова ставка за кредитом та розмір комісійної винагороди; загальний термін користування «овердрафтом» (до 1 року);

  • термін повернення кожного траншу (частини) кредиту (як правило! не більше 10-14 днів);

  • форми забезпечення повернення кредиту;

  • порядок обмежень або припинення кредитування за «овердрафтом» у разі зни­ження платоспроможності позичальника тощо.

При укладанні договору кредитування за «овердрафтом» підприємство само­стійно, без попереднього погодження з банком суми та дати планованої видатко­вої операції, може здійснювати платежі на суму, більшу за залишок на поточному рахунку, але не більше визначеного в договорі ліміту заборгованості. Погашення заборгованості відбувається автоматично, оскільки всі надходження коштів на адресу підприємства спрямовуються на погашення заборгованості за цим креди­том. За наявності кредитового залишку на рахунку банк сплачує відсотки клієнту за користування його коштами згідно з діючими тарифами.

Кредит у формі овердрафту надається виключно фінансово стійким підпри­ємствам, які не допускали випадків прострочення термінів повернення кредитів та несвоєчасності сплати відсотків, господарська діяльність яких характеризується швидким обігом коштів, стабільними місячними надходженнями на поточний ра­хунок, та які мають постійні замовлення на виробництво й реалізацію продукції.

461

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Ліміт за «овердрафтом» визначається залежно від потреб позичальника. При цьому враховуються надходження грошових коштів від основної діяльності.

Надання короткострокових кредитів за «овердрафтом» здійснюється шляхом оплати розрахункових документів позичальника з його поточного рахунку понад суми пасивного залишку, але в межах встановленого ліміту кредитування за «овер­драфтом». Дебетовий залишок на поточному рахунку позичальника при закритті операційного дня автоматично переноситься на позиковий рахунок за «овердраф­том». При відкритті наступного операційного дня заборгованість за «овердрафтом» переноситься на поточний рахунок клієнта, утворюючи при цьому дебетовий зали­шок. Погашення дебетового сальдо здійснюється за рахунок щоденних надходжень на поточний рахунок позичальника, крім коштів, необхідних для обов'язкових платежів до бюджету, позабюджетних фондів, для виплати заробітної плати та від­рахувань за нею.