Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 16

ПОНЯТТЯ ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ВІДНОСИН ТА ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ

§ 1. Поняття особистих немайнових відносин, не пов'язаних з майновими

Проблема особистих немайнових прав посідає у цивілістиці одне із найваж­ливіших місць. Реальне забезпечення прав людини є ознакою правової держави, результатом побудови демократичних відносин. Організація Об'єднаних Націй визначає права людини як "права, які притаманні нашій природі і без яких ми не можемо жити як люди." їх справедливо називають також "спільною мовою людства".

Повага до кожної людини як до особистості повинна стати нормою повсяк­денного життя в Україні, знайти свій вияв у визнанні її єдиною цінністю первіс­ного порядку, відносно якої визначаються всі інші цінності, включаючи право. Мету закону слід розуміти як забезпечення всебічного розвитку особистості, охорону її життя, свободи, честі, гідності та особистої недоторканності. За такого підходу людина ні в якому разі не розглядатиметься лише як засіб для досягнен­ня цілей.

Права людини становлять абсолютну цінність. У будь-якому суспільстві вони є важливим інститутом, за допомогою якого регулюється правовий статус особи, визначаються способи і засоби впливу на неї, межі вторгнення в особисту сферу, встановлюються юридичні гарантії реалізації та захисту прав і свобод. Основні права і свободи людини належать їй від народження і є невід'ємними, тому за­безпечення їх — одна із найважливіших функцій держави.

Розглядаючи так звану проблему нематеріальних інтересів, відомі цивілісти початку XX ст. стверджували, що зростання особистості починається з зовніш­нього, матеріального. На їхню думку, першими сферами, в яких за особистістю визнавалися суб'єктивні права, були сфери майнових і сімейних відносин, при­чому сімейні відносини розглядалися також під кутом зору інтересів матеріаль­них (фізіологічних і економічних). Все те, що виходило за межі цих матеріальних відносин, ще мало цікавило особистість, а в результаті цього не знаходило відоб­раження у праві цивільному. Пізніше, поступово, індивід починає цінувати і не-

220

Глава 16

матеріальні, духовні блага і тоді право починає давати охорону і їм — спочатку часткову, слабку і безсистемну, а потім дедалі повнішу1.

Навіть у римському праві, яке слугує певним прикладом у розробці норм пра­ва багатьох інститутів приватного права, духовний бік особистості знайшов ли­ше поверхове відображення. Розвиток римського права відбувався в основі своїй в інтересах торговельного, комерційного обороту, а про рівність усіх членів сус­пільства, що є найважливішою передумовою появи особистих немайнових прав, прав для всіх, незалежно від будь-яких зовнішніх факторів, годі й говорити.

Між тим проблема прав людини за всіх часів була невід'ємною складовою розвитку людства, набуваючи характерних для різних епох філософських, релі­гійних або етичних елементів. Тому, зазначаючи безперечну новизну і оригіналь­ність, глобальність сучасних досліджень у сфері прав людини, не слід забувати і про той внесок, який зробили вчені і видатні мислителі попередніх епох у розу­міння місця і ролі людини в суспільстві, понять свободи, честі, гідності.

Це перш за все ідеї софістів Стародавньої Греції про природну рівність і сво­боду всіх людей у V—IV ст. до н. е., які були висловлені Протагором, Антіфо-ном, а також іншими представниками давньогрецької філософської школи — Алкідамом, Сократом. Однак ідеї про права і свободи людини не мали універ­сального характеру — визнаючи права за одними членами суспільства, вони пов­ністю заперечували їх наявність для інших людей2.

Універсальну концепцію природного права і космополітичних ідей, згідно з якими всі люди є громадянами єдиної світової держави, а людина — громадянин Всесвіту, відстоювали римські стоїки Сенека, Марк Аврелій та Епітет3. Не слід, однак, забувати, що за римським правом раб не визнавався людиною юридичне і розглядався як об'єкт, а не суб'єкт права. Тому можна розглядати як визначне явище розуміння римськими юристами (Модестіном, Юліаном) права через справедливість, що стало основою для подальшого розвитку юридичних поло­жень про свободу людини та її природні права.

Значну роль у процесі розвитку концепцій прав людини відіграло християн­ство, зокрема вчення Фоми Аквінського про природний закон, який приписує всім людям прагнути до самозбереження та продовження роду, шукати істину і істинного Бога, поважати гідність кожної людини4.

За часів феодалізму принцип правової рівності поширився на ширше коло людей і відносин, залишивши, між тим, станову диференціацію. Таким чином, права людини і в цей період залишаються різними як за змістом, так і за обсягом прав — привілеїв членів різних станів.

Визначними документами цього періоду стали Велика Хартія вільностей 1215 p., Декларація незалежності США 1787 p., Білль про права 1789—1791 pp. і Французька Декларація прав людини і громадянина 1789 р. Визначні мислителі — Барух Спіноза, Гуго Гроцій, Джон Локк, Шарль Монтеск'є, Імануїл Кант та інші — обгрунтували в цей період нові концепції про права та свободи людини,

Покровский Й. А. Основньїе проблеми гражданского права. — М.. Статут (в серни "Классика россигіской цивилистики"), 1998. — С. 132

Права человека: Учебник для вузов / Под ред. Е. А. Лукашева. — М., 1999 — С 41.

о

Антология мировой философии. — М., 1969. — Т 1, ч. 1. — С. 503. Права человека: Учебник для вузов / Под ред. Е. А. Лукашева. — С 56-

-60.

Поняття особистих немайнових відносин та ... прав фізичної особи

221

про необхідність панування права у відносинах між державою і індивідом. Ці тео­рії відіграли значну роль у юридичному закріпленні буржуазних революцій1. Пер­шим документом, в якому була закріплена ідея невідчужуваності прав людини, висунута Томасом Джефферсоном, стала Декларація незалежності СІНА 1787 р.

Вплив зазначених концепцій спостерігається і в конституційному законодав­стві кінця ХУНІ — початку XIX ст. Так, у Французькій Декларації прав людини і громадянина 1789 р. чітко простежується відмінність між правами людини і правами громадянина, що по суті означає відмінність людини як приватної осо­би, відображаючи тенденцію до розмежування приватного права і права публіч­ного.

Вплив природно-правової доктрини помітний і в процесі підготовки перших значних кодифікацій у цивільному праві — текстів, розроблених наприкінці XVIII — на початку XIX ст.: Пруського земського уложення 1794 p., Французь­кого кодексу Наполеона 1804 р. та Австрійського уложення 1811р.

Природно-правова доктрина найбільше поширилася у Франції — Кодекс На­полеона по суті відкрив нову еру у розвитку західноєвропейського законодав­ства, визнавши принцип індивідуальної автономії і незалежності особистості.

Кінець XIX — початок XX ст. ознаменований в історії цивільного права під­вищенням ролі моральних цінностей і відродженням ідеї природного права. Цей період характеризується, на думку Й. О. Покровського, тим, що "новейшее раз-витие правосознания движется не только по пути признання прав личности во-обще, но й по пути признання прав конкретной человеческой личности"3.

У XIX ст. і знаходить підтримку ідея про те, що цивільне право повинно охо­роняти і нематеріальні інтереси. На практиці англійські і французькі суди почи­нають виплачувати грошову компенсацію за моральну шкоду. За практикою слі­дувала і теорія. І поступово право на охорону нематеріальних інтересів починає закріплюватися у законодавстві, зокрема у Німецькому уложенні, швейцарсько­му законі про зобов'язання 1911 p., який поширив цивільно-правову охорону на всі особисті відносини, тобто на всю сукупність нематеріальних інтересів осо­бистості.

Таким чином, наприкінці XIX — на початку XX ст. цивільне право поширює свою дію не тільки на сферу майнових відносин, а й на нематеріальні, духовні блага, що обумовлює появу перших законів у сфері авторських прав, які встанов­люють відповідальність за порушення особистих інтересів, за моральну шкоду, з'являються механізми охорони немайнових прав, тобто розпочинається процес їх реального забезпечення.

Найбільшого розвитку досягла концепція особистих немайнових прав люди­ни у другій половині XX ст. Друга світова війна показала, до яких трагічних на­слідків може призвести неповага до людської особистості, її прав і свобод. Проб­лема прав людини набула значення міжнародного рівня, що знайшло своє відображення у таких міжнародно-правових документах, як Загальна декларація прав людини від 10 грудня 1948 p., Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права від 16 грудня 1966 p., Міжнародний пакт про громадянські та

Права человека: Учебник для вузов / Под ред. Е. А. Лукашева. — С. 62. Хрестоматия по истории государства й права зарубежньїх стран. — М., 1984. — С. 209.

rj

Покровский Й. А. Указ, работа. — С. 138.

222