Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 16

Обґрунтовуючи свої висновки, прихильники цієї позиції вказують на відсут­ність безпосереднього зв'язку з майновими відносинами і на зовсім інші, невід­дільні від особистості об'єкти, що свідчить про неможливість належності даних відносин до цивільного права.

На думку В. А. Тархова, "відносини з приводу немайнових благ, невіддільних від особистості, утворюють самостійний предмет правового регулювання, проте ні за питомою вагою відносин, пов'язаних з особистими немайновими благами, ні за питомою вагою норм регулювання цих відносин не можуть розраховувати на виділення в самостійну галузь"1.

Між тим ряд авторів дали переконливе обгрунтування того, що відносини, які виникають з приводу особистих немайнових прав, не пов'язаних з майнови­ми, є частиною предмета цивільно-правового регулювання2, адже ці відносини за своїм абсолютним характером тяжіють до відносин власності.

Кожна людина має право на матеріальні блага і кожна людина має право на такі особисті блага, як життя, здоров'я, честь, гідність, ділова репутація та інші. Тут можна побачити багато спільного. І тому з 1 січня 1964 p., а саме з моменту введення в дію ЦК УРСР, особисті немаинові відносини, не пов'язані з майнови­ми, хоч і в обмеженому вигляді, але врегульовано цивільним правом.

Питання про можливість регулювання або лише захисту зазначених відносин також набуло свого часу дискусійного змісту. Так, висловлювалася думка про те, що цивільне право може регулювати лише особисті немаинові відносини, що ви­никають з приводу результатів інтелектуальної творчості. Що стосується інших особистих немайнових відносин, то закон може лише охороняти їх, а саме — за­стосовувати правові санкції'3.

У наш час нормами ЦК може і повинен здійснюватися не лише захист осо­бистих немайнових прав, а й так зване позитивне регулювання, тобто конкретне визначення змісту цих прав і водночас змісту обов'язків, які їм кореспондують4.

Самостійного висвітлення у зв'язку з цим заслуговує питання про функції ци­вільного права у сфері особистих немайнових відносин.

Загальновизнано, що "активна роль права виявляється в його функціях, тоб­то в напрямах правового впливу, які відображають роль права в організації (упо­рядкуванні) суспільних відносин"5.

У загальній теорії права прийнято відокремлювати регулятивну і охоронну функції. Головна відмінність між ними полягає в тому, що регулятивна функція спрямована на забезпечення належної нормальної організації суспільних відно­син, а охоронна — на охорону суспільних відносин, її недоторканність, а отже, на відокремлення чужих даному суспільству відносин.

1 Tapxoe В. А. Гражданское право. Общая часть: Курс лекций. — Чебоксари, 1997. — С. 57.

п

Братусь С. Н. Предмет й система советского гражданского права. — М.: Госюриздат, 1963; Алексеев С. С. Предмет советского социалистического гражданского права // Ученьїе трудьі. Серия Гражданское право. — Свердловск, 1959 — Т. 1; Дозорцев А. В. О предмете советкого гражданского права // Советское государство й право. — 1954. — № 7.