Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

§ 1. Юридичні передумови цивільної правосуб'єктності територіальної громади та Автономної Республіки Крим

З прийняттям 26 червня 1996 року нової Конституції України у правовій сис­темі України з'явився новий суб'єкт права, а відтак і новий суб'єкт цивільних правовідносин. Так, відповідно до ст. 140 Конституції України місцеве самовря­дування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому зако­ном, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, се­лищні, міські ради та їх виконавчі органи. Наведена норма, безумовно, не розкриває зміст поняття "територіальна громада", а лише узагальнено визначає її як організаційно-правову форму функціонування місцевого самоврядування.

Значно більше ознак поняття територіальної громади міститься в Законі Ук­раїни "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21 травня 1997 р. (з наступни­ми змінами), в ст. 1 якого записано, що "територіальна громада —жителі, об'єд­нані постійним проживанням в межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жите­лів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр". Надто довільне ви­значення поняття територіальної громади дається у розділі 7 "Заходів щодо впро­вадження Концепції адміністративної реформи в Україні", затверджених Указом Президента України від 22 липня 1998 p., згідно з якими "територіальна громада — спільнота мешканців, жителів населених пунктів (сіл, селищ, міст), об'єднана загальними інтересами власного життєзабезпечення, самостійного, в межах за­конів, вирішення питань місцевого значення як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування".

Вищевикладене дає підстави для висновку про те, що суб'єктом або носієм функцій місцевого самоврядування є сама територіальна громада, а не утворюва­ні нею рада, інші виконавчі органи. Згідно зі ст. 9 Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ" від 15 січня 1999 р. у м. Києві діють представницькі органи місцевого самоврядування — Київська міська рада, районні в місті ради, які є юридичними особами. Цілком очевидно, що юридичними особами можуть бути також ради інших територіальних громад.

В українській юридичній науці поки що не сформувалося усталених поглядів щодо сутності територіальних громад у системі місцевого самоврядування, ос­кільки і в зарубіжній науці висловлюються щодо місцевого самоврядування різні

132

Глава 9

думки. Найпоширенішими є державницька та громадівська теорії, модифікацією яких є теорія муніципального дуалізму1.

Державницька теорія обґрунтовує місцеве самоврядування в різних його мо­дифікаціях як інститут реалізації певних державних функцій недержавними за своєю правовою і політичною природою суб'єктами (певної самоорганізованої частини населення відповідного адміністративно-територіального утворення) з метою децентралізації окремих елементів державної влади. Європейська хартія про місцеве самоврядування визнає за територіальними колективами право регу­лювати частину публічних справ, керувати нею відповідно до закону та під свою відповідальність в інтересах місцевого населення. Державницька теорія най­більш послідовно втілюється в європейських країнах, в яких утвердилося магде­бурзьке право.

Громадівській теорії місцевого самоврядування притаманне визнання громад (колективних територіальних утворень) носіями самостійної публічної влади (муніципальної), не належної державі. Така теорія втілена в державотворчій практиці Сполучених Штатів Америки.

Однак обидві теорії можуть дати підстави для критики, оскільки їх ідеї не вті­люються у чистому вигляді у сучасній системі місцевого самоврядування тієї чи іншої країни. Тому державницька і громадівська теорії синтезувалися у так звану теорію муніципального дуалізму, прихильники якої прагнуть досягти певного компромісу у співвідношенні державницьких та громадівських принципів. Відпо­відно до теорії муніципального дуалізму місцеве самоврядування має подвійну політико-правову природу, оскільки його органи здійснюють самостійно власні функції (незалежно від держави, але відповідно до закону) та функції, делего­вані державою.

В українському законодавстві закріплено переважно принципи державниць­кої теорії, а в деяких випадках — громадівської теорії. Тому не випадково в ук­раїнській юридичній науці перевага віддається державницькій теорії2.

Відповідно до ст. 2 нового ЦК України учасниками цивільних відносин, крім фізичних і юридичних осіб, є держава Україна, Автономна Республіка Крим, те­риторіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права. Таким чином, територіальна громада новим цивільним законодавством безпосередньо визнається суб'єктом (учасником) цивільних правовідносин. Звичайно, цивільна правосуб'єктність є лише складовою частиною загальної правосуб'єктності тери­торіальних громад. Щоб таке територіальне публічне утворення набуло цивільної правоздатності та дієздатності, воно має набути, так чи інакше, певного органі­заційно-правового статусу. Однак цивільне законодавство цієї проблеми не розв'язує. Тому не випадково дається неоднозначне тлумачення статусу терито­ріальної громади як суб'єкта цивільного права, яка врешті визнається авторами юридичною особою цивільного права3, хоч у новому ЦК України такої норми немає. В ньому лише зазначається, що органи місцевого самоврядування можуть

Конституційне право України. — К.: Наукова думка, 1999. —С. 632—634.

п

Докладніше див.: Конституційне право України. — С. 629—643.

Первомайський О. О. Окремі питання участі територіальних громад у цивільних правовідноси­нах // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. — 2002. — №2. — С. 69—71.

Територіальні громади та Автономна Республіка Крим ...

133

створювати юридичні особи публічного права. Між тим у юридичній науці за­рубіжних країн державу та муніципальні утворення іменують юридичними осо­бами публічного права або особливими суб'єктами права1. Російське зако­нодавство не визнало муніципальні утворення юридичними особами, наділивши їх правом утворювати органи самоврядування, підприємства та установи зі статусом юридичної особи, що звичайно дає їм можливість та­ким чином реалізовувати власну правосуб'єктність. Однак, оскільки тери­торіальні громади в Україні є суб'єктами цивільних правовідносин, то вони не позбавлені права безпосередньо бути їх учасниками, для чого за ними має бути у певному порядку визнано таке право. Тому для вирішення цього пи­тання необхідно керуватися нормами конституційного права, а також нормами про місцеве самоврядування.

Набуття колективним утворенням статусу територіальної громади певною мі­рою залежить від адміністративно-територіального устрою країни. За ст. 133 Конституції України систему адміністративно-територіального устрою України становлять: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в міс­тах, селища і села.

Досить часто адміністративно-територіальні утворення — "одиниці" в соці­ально-економічному значенні ототожнюють з населеними пунктами. Однак у зв'язку з цим необхідно підтримати позицію представників конституційного пра­ва в тому, що не кожний населений пункт є самостійною адміністративно-тери­торіальною одиницею, оскільки досить поширеною є практика підпорядкування кількох сільських населених пунктів юрисдикції єдиної для них територіальної громади (раніше — сільради) та органів місцевого самоврядування, які вона обирає2.

Як зазначається у ст. 6 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" пер­винним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. При цьому територі­альні громади сусідніх сіл за рішенням їх місцевих референдумів можуть об'єд­нуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого са­моврядування та обирати єдиного сільського голову. Отже, в останньому випадку доказом наявності у об'єднання ознак територіальної громади має слу­гувати рішення місцевих референдумів. Відповідно воно є юридичною підставою виникнення у такого колективного об'єднання правосуб'єктності, у тому числі і цивільної. Однак у цьому Законі немає посилання на юридичні підстави виник­нення статусу територіальної громади у первинних суб'єктів місцевого самовря­дування. Очевидно тут можна керуватися, зокрема, п. 8 Прикінцевих та Пере­хідних положень Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", згідно з яким облік даних про кількість і склад територіальних громад та органів місцевого са­моврядування здійснює Верховна Рада України. Наявність такої реєстрації тери­торіальної громади підтверджує правомірність її створення та притаманність їй ознак суб'єкта права. Певним доказом правового статусу територіальної громади може бути статут територіальної громади села, селища, міста, який приймається з метою врахування особливостей здійснення місцевого самоврядування його

Див.: Гражданское й торговеє право капиталистических государств. — М., 1998. — С. 79. 2 Конституційне право України. — С. 610—612.

134