Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 25

§ 3. Право обмеженого користування чужим майном (сервітут)

Право обмеженого користування чужою річчю чи майном — сервітут — та­кож веде свій початок від стародавнього римського приватного права й успішно діє у правових системах майже всіх країн світу. Термін "сервітут" походить від лат. servitus (servitutis) — підпорядкованість. У цьому й полягає правова сут­ність цього інституту — одна річ має обслуговувати іншу річ або особу.

Передумовою встановлення сервітуту є необхідність у задоволенні певних потреб власника земельної ділянки чи іншої особи, яка чи які не можуть бути задоволені за рахунок власного майна, але можуть бути задоволені за рахунок чужої земельної ділянки чи іншого чужого майна. Наприклад, власник земельної ділянки склав заповіт на користь двох своїх синів, поділивши земельну ділянку на дві рівні половини, але таким чином, що одному з них під'їхати чи підійти до своєї ділянки неможливо — тільки через чужу земельну ділянку.

Таким чином, між братами склалися відносини, за яких земельний наділ од­ного брата має обслуговувати, надаючи право проїзду (обслуговуюча земельна ділянка чи земельний наділ), земельну ділянку другого брата (пануюча земельна ділянка). Звідси й назва цього цивільно-правового інституту — сервітут. Зазна­чені відносини за своєю сутністю є речовими, а не договірними. Це речове право належить власнику пануючої земельної ділянки, хто б ним не був. Це означає, що при зміні власників земельних ділянок сервітут на право проїзду не припи­няється.

Право обмеженого користування може встановлюватися щодо земельних ді­лянок (земельні сервітути) або іншого майна на користь конкретно визнаної осо­би (особисті сервітути). Об'єктом земельних сервітутів може також бути й інше нерухоме майно (будинки, споруди тощо), у тому числі природні ресурси. Зе­мельні сервітути, як правило, встановлюються між власниками сусідніх земель­них ділянок, але це не обов'язкова вимога.

Конкретними видами земельних сервітутів можуть бути право проходу чи проїзду через чужу земельну ділянку, прокладання та експлуатація ліній електропередач, зв'язку і трубопроводів, забезпечення водопостачання та меліо­рації, сінокосу та випасу худоби, а також інші способи задоволення потреб, які не можуть бути забезпечені без встановлення земельного сервітуту.

Право обмеженого користування може бути встановлено й на інше нерухоме майно (будинки, споруди, будівлі тощо), наприклад, стадіони, аеродроми, при­стані, дороги, мости тощо.

Земельні сервітути можуть встановлюватися як на визначений, так і на не-визначений строк.

Особисті сервітути встановлюються на користь конкретно визначеної особи, і лише ця особа має право користуватися сервітутом. Особистий сервітут не мо­же бути відчужений. Об'єктом особистого сервітуту може бути як нерухоме, так і рухоме майно.

Особисті сервітути бувають багатьох видів. Найпоширенішими у законодав­стві зарубіжних країн є право користування чужим майном без одержання при­бутків від нього (узус) і право користування чужим майном з одержанням при­бутків від цього майна (узуфруктус). Право користування чужим майном без одержання прибутків від нього надається його власником певній конкретно ви-

Речові права на чуже майно

487

значеній особі на певний строк або довічно. Цей сервітут може використовува­тися лише для задоволення власних потреб.

Право користування чужим майном з вилученням доходів від нього (узуф-рукт) надається власником цього майна конкретно визначеній особі на певний строк або довічно. Суб'єкт цього сервітуту має право на одержання доходів від майна, на яке встановлено сервітут, у розмірі, що визначається сервітутом. На­приклад, власник підприємства у заповіті призначив своїм спадкоємцем свого си­на, але обмежив його право власності на це підприємство сервітутом у формі узуфрукту на половину цього підприємства на користь своєї вдови (матері сина — власника підприємства). Це означає практично, що мати має право на одер­жання половини доходів від діяльності цього підприємства.

Новий ЦК України встановив ще один особистий сервітут — право членів сім'ї власника помешкання на користування цим помешканням. За цим сервіту­том, члени сім'ї власника помешкання, які проживають разом з ним, мають пра­во на користування цим помешканням відповідно до закону. Житлове приміщен­ня, яким вони мають право користуватися, визначається власником помешкання. Член сім'ї власника помешкання втрачає право на користування цим помешканням у разі його відсутності без поважних причин понад 1 рік, як­що інше не встановлено законом.

Цей сервітут має дві особливості, на які слід звернути увагу. Перша полягає в тому, що мова йде про членів сім'ї, які не мають права власності на це помеш­кання. Тому, наприклад, квартира (будинок), що була приватизована всіма чле­нами сім'ї, належить на праві власності кожному члену сім'ї у відповідній частці. Коли ж власник квартири приватизував її до одруження, привів туди дружину, яка йому народила дітей, то ці члени його сім'ї не мають права власності на дану квартиру. Вони мають право лише на користування квартирою.

Друга особливість цього сервітуту полягає в тому, що члени сім'ї втрачають право на користування цим помешканням, якщо будуть відсутні понад 1 рік без поважних причин. Тому, наприклад, навчання, служба в армії, лікування, трива­ле відрядження понад один рік не позбавляють таких членів сім'ї власника по­мешкання права на користування цим помешканням.

Право на користування помешканням членів сім'ї власника цього помешкан­ня належить тільки цим членам сім'ї, воно не відчужуване і не може передава­тися іншим особам.

Зміст сервітутного права полягає у праві обмеженого користування чужим майном. Так, уже Закон України "Про власність" від 7 лютого 1991 р. у п. 6 ст. 4 проголосив: "...власника може бути зобов'язано допустити обмежене користу­вання його майном іншими особами". Так було започатковано інститут прав на чужі речі в Україні.

Сервітут не позбавляє власника майна, стосовно якого він встановлений, права володіння, користування і розпорядження цим майном. Але при цьому слід мати на увазі, що правомочності власника обмежені рамками сервітуту. Власник майна має право володіти і користуватися цим майном суб'єкта сервітуту.

Власник має право на відчуження майна, обтяженого сервітутом, тобто має право розпоряджатися цим майном. Проте перехід права власності на це майно до інших осіб не припиняє чинності сервітуту.

488