Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 26

Тому в літературі висловлюються досить різні погляди на класифікацію засо­бів (способів) захисту права власності. Але найпоширенішим є поділ цивільно-правових засобів захисту права власності на речово-правові і зобов'язально-пра­вові. Цей поділ довів свою доцільність своїм багатовіковим існуванням, адже він був відомий ще римському приватному праву. Речово-правові засоби захисту спрямовані на захист суб'єктивного права власності як абсолютного цивільного права громадян чи організацій, які на момент порушення права не перебувають у договірних чи інших зобов'язальних відносинах з порушником. Зобов'язально-правові способи захисту мають на меті захист інтересів власника як учасника зо­бов'язальних відносин.

На думку багатьох авторів, речово-правовими способами захисту є витребу­вання майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов) та усунення перешкод у здійсненні власником права власності (негаторний позов)1.

Інші автори вважають, що до речево-правових способів захисту права влас­ності можна відносити й інші позови. Так, С. Є. Донцов відносить до них також позови про відшкодування заподіяної шкоди та повернення безпідставно придба­ного чи збереженого майна, Є. А. Суханов — і позови про звільнення майна з арешту (виключення майна з опису).

Законодавство передбачає й інші цивільно-правові засоби захисту права влас­ності, які, зокрема, містяться в нормах про наслідки явки громадянина, визнано­го безвісно відсутнім чи оголошеного померлим, і позовах до державних органів про оспорювання законності їх індивідуальних чи нормативних рішень, які пору­шують право власності, та про відшкодування заподіяних цими рішеннями збит­ків (захист від правомірного чи неправомірного втручання державних органів чи організацій).

Однак, юридична наука ще не запропонувала, до якої класифікаційної групи віднести перелічені засоби захисту права власності.

Спрощену класифікацію способів захисту права власності, запропонував В. П. Ємельянов2. На його думку, всі способи захисту поділяються на загальні і спеціальні. До загальних способів належать віндикаційний, негаторний позови та позови про визнання права власності. Спеціальні способи він поділяє на: 1) спо­соби захисту від правомірного чи неправомірного втручання державних органів чи інших організацій; 2) способи захисту у випадку несприятливого збігу об'єк­тивних обставин; 3) зобов'язально-правові способи; 4) захист права довічно ус­падковуваного володіння земельною ділянкою. Така класифікація, на наш пог­ляд, також має вразливі місця, адже, наприклад, віндикаційний і негаторний позови не є універсальними, їх застосовують лише в окремих випадках як речо­во-правові засоби захисту права власності.

Оскільки немає єдності в поглядах юристів на досліджувану проблему, до­цільно було б будувати класифікацію засобів захисту права власності з урахуван-

Иоффе О. С. Советское гражданское право. — М., 1967. — С. 474; Советское гражданское право / Под ред. О. А. Красавчикова. — М., 1968. — Т. 1. — С. 396;Лїаслов В. Ф. Осуществление й защита прав личной собственности в СССР. — М., 1961. — С. 177; Венедиктов А. В. Гражданско-правовая охрана социалистической собственности в СССР. — М. —Л., 1954. — С. 79£кворцов О. Ю. Вещньїе иски в судебно-арбитражной практике. — М., 1998. — С. 12—16.

2 Емельянов В. П. Гражданское право Украйни. — Харьков, 1996. — С. 160.

Захист права власності

499

ням їх традиційного поділу на речово-правові і зобов'язально-правові та законо­давчого закріплення спеціальних засобів в особливих випадках порушення прав власників, їх можна було класифікувати таким чином. Основні речово-правові засоби:

— віндикаційний позов;

— негаторний позов.

Допоміжні речово-правові засоби захисту:

— позов про визнання права власності;

— позов про виключення майна з опису;

— позови про захист прав співвласника у разі виділу, поділу та продажу спільного майна.

Зобов'язально-правові засоби:

— способи захисту права власності в договірних відносинах (відшкодування збитків, заподіяних невиконанням чи неналежним виконанням договору; повер­нення речей, наданих у користування за договором);

— способи захисту права власності в деліктних зобов'язаннях;

— повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна. Спеціальні засоби захисту:

— позови про визнання угоди недійсною;

— способи захисту права власності померлих та осіб, визнаних безвісно від­сутніми або оголошених померлими;

— способи захисту прав власників від неправомірного (статті 56 і 57 Закону України "Про власність") чи правомірного (ч. 4 ст. 48, ч. 2 ст. 51, статті 52—54 закону) втручання державних органів.