Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 10

Слід зазначити, що саме "курсова" теорія є елементом вчення "народного ду­ху", що лежить в основі історичної школи права, представниками якої були відо­мі правознавці Ф. Савіньї, Г. Пухта, Г. Гуго та інші.

Класичні теорії юридичної природи грошей виступають підґрунтям сучасних теоретичних та емпірічних досліджень поняття грошей. Сьогодні існує два підхо­ди до визначення грошей: трансакійний підхід, в основу якого покладено функ­цію грошей як засобу обігу, та ліквідний підхід, що базується на функції грошей як засобу збереження вартості.

Прихильники трансакційного підходу стверджують, що сутністю грошей є те, що тільки гроші використовуються для оплати інших товарів і послуг. Під­креслюється, що саме в цьому полягає важлива якісна різниця між грошима, які є засобом обігу, та всіма іншими речами. Усі речі матеріального світу можуть ви­ступати засобом збереження вартості, але лише гроші використовуються як за­сіб обігу.

Ліквідний підхід полягає в тому, що сутністю грошей є їхня властивість бути найбільш ліквідним активом. Властивість ліквідності зумовлює легкість, з якою володілець може продати відповідний актив у будь-який момент у майбутньому за певною номінальною ціною. Фактично цей підхід передбачає, що гроші якісно не відрізняються від інших активів, але вони є найбільш ліквідним з усіх активів, їх не треба обмінювати на щось інше перед тим, як купити на них товар або по­слугу.

Порівняно з трансакційним підходом ліквідний підход передбачає віднесення до складу грошей інших високоліквідних активів (наприклад, окремі цінні папери та об'єкти нерухомості). Таким чином, утворюються нібито гроші ("квазігроші"), але вони мають іншу природу. З огляду на юридичний аспект сутності грошей трансакційний підход є більш прийнятним. У той же час ліквідний підхід в еко­номіці передбачає можливість ширшого визначення і застосування поняття гро­шей.

Глава 11

ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН

§ 1. Поняття юридичних фактів

Підставою виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин є юри­дичні факти, тобто конкретні життєві обставини, з якими норми цивільного законодавства пов'язують настання правових наслідків. Тому юридичні факти виступають як проміжна ланка між правовою нормою і цивільними правовідно­синами. Юридичними фактами можуть бути різні життєві обставини, що нале­жать як до сфери природи (народження і смерть особи, перебіг часу), так і до соціальної сфери життя (дії і вчинки людей, адміністративні акти, рішення суду). Без юридичних фактів не встановлюються, не змінюються і не припиняються жодні цивільні правовідносини. Так, цивільне законодавство передбачає можли­вість виникнення, зміни або припинення правовідносин майнового найму. Однак для того, щоб вказані цивільні правовідносини виникли, необхідно укласти відповідну угоду (правочин). Вже існуючі правовідносини майнового найму мо­жуть бути змінені на правовідносини купівлі-продажу, якщо сторони дійдуть до відповідної угоди і змінять уже існуючий договір. Нарешті, правовідносини май­нового найму можуть бути припинені достроково на вимогу наимодавця при на­станні одного з юридичних фактів, наприклад у разі використання майна не за призначенням. Значення юридичних фактів у цивільному праві не вичерпується тим, що вони є підставою виникнення, зміни і припинення правовідносин. Такі юридичні факти, як народження, досягнення повноліття, визнання громадянина недієздатним тягне за собою виникнення або припинення правоздатності і діє­здатності.

Однак не кожна життєва обставина є юридичним фактом, а лише така, з якою норми цивільного законодавства пов'язують настання правових наслідків. Так, наприклад, досягнення 18-річного віку само по собі не викликає будь-яких правових наслідків. Але законодавство, пов'язуючи з досягненням цього віку ви­никнення цивільної дієздатності (ч. 1 ст. 11 ЦК УРСР, ст. 34 ЦК України), ро­бить його юридичним фактом. Таким чином можна зробити висновок, що юри­дичний факт характеризується двома чинниками: наявністю явищ зовнішнього світу (життєві обставини) і визнання їх державою юридичними фактами. Одні й ті самі факти можуть бути або не бути юридичними залежно від того, як до них ставиться держава в даний період. Така життєва обставина, як смерть громадя­нина або ліквідація юридичної особи як підстава припинення зобов'язань ЦК УРСР 1922 р. юридичним фактом не визнавалися. І лише ЦК УРСР 1964 р.

62-100

162