Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 20

нення у громадян права приватної власності на основі угод є додержання ними та їх контрагентами загальних і спеціальних правил щодо здійснення правочинів, оскільки за угодами, визнаними недійсними, право власності на одержане за ни­ми майно не виникає.

Виникнення у громадян права приватної власності внаслідок успад­кування майна. Умови переходу майна у власність за даною юридичною під­ставою визначаються нормами інституту спадкового права. Ними, зокрема, пе­редбачається, що спадкування здійснюється за заповітом і за законом особами (як фізичними, а в певних випадках і юридичними), визнаними спадкоємцями. Право на успадкування майна виникає лише у разі смерті громадянина-спадко­давця за умови прийняття спадщини спадкоємцем1.

Майно юридичних осіб, діяльність яких припинена внаслідок реорганізації або ліквідації, переходить до інших осіб або держави за правилами, встановлени­ми їх статутами та чинним законодавством, тобто не в порядку спадкового пра-вонаступництва.

Виникнення у громадян права приватної власності внаслідок прива­тизації об'єктів державної власності. Умови одержання громадянами дер­жавного майна у власність за даною юридичною підставою були визначені Дер­жавною програмою приватизації майна державних підприємств, законами України "Про приватизацію майна державних підприємств", "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", "Про приватизацію державного житлового фонду", Декретом Кабінету Міністрів України "Про при­ватизацію земельних ділянок" та іншими законодавчими актами.

Приватизаційним законодавством передбачалося приватизувати певну части­ну державної власності за відповідними приватизаційними паперами, які є особливим видом державних цінних паперів, що засвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підпри­ємств, державного житлового фонду, земельного фонду (ст. 1 Закону України "Про приватизаційні папери").

Право на одержання у власність таких паперів мають лише громадяни Украї­ни, які проживають на її території, проживають або тимчасово перебувають за її межами у службових справах у період, що визначається Державною програмою приватизації. Отже, набути у власність державне майно за приватизаційними па­перами може обмежене коло осіб. Такого права не мають юридичні особи, Іно­земні громадяни та особи без громадянства. Вони можуть брати участь у прива­тизації на сплатних засадах у порядку, визначеному приватизаційним законодавством. На таких самих засадах мають право брати участь громадяни України, які бажають придбати об'єкти приватизації державного майна.

Одержані громадянином приватизаційні папери стають його власністю, а то­му успадковуються як і будь-яке інше майно у разі смерті їх власника. За чинним законодавством у разі смерті громадянина, який не одержав приватизаційні па­пери за будь-яких причин, право одержання належних до видачі померлому па­перів не успадковується. Такий підхід до вирішення даної проблеми призвів до того, що у зв'язку з уповільненим процесом приватизації сотні тисяч громадян

Спадщина може вважатися прийнятою І поза волею громадянина Це буває при спадкуванн онуками І правнуками за так званим правом представлення

Право приватної власності фізичних осіб (громадян)

339

через об'єктивні причини так і не змогли реалізувати своє право на одержання приватизаційних паперів, а відтак не змогли передати це право своїм спадкоєм­цям. Нині процес видачі приватизаційних паперів припинено.

Громадянам України з 1 вересня 1992 р. було надано право відкривати при­ватизаційні депозитні рахунки в установах Ощадного банку на підставі платіж­ного приватизаційного доручення на кожний вид приватизаційних паперів (май­нові сертифікати, житлові чеки, земельні бони) за номінальною вартістю. У Державній програмі приватизації номінальна вартість майна, яке безоплатно має передаватися громадянам, встановлювалася в розмірі ЗО тис. крб., який згодом індексувався з урахуванням інфляційних процесів.

Указом Президента України "Про заходи по введенню в готівковий обіг імен­них приватизаційних майнових сертифікатів" було істотно спрощено порядок використання громадянами України приватизаційних майнових сертифікатів. Відповідно з 2 січня 1995 р. почалася видача громадянам готівкових приватиза­ційних майнових сертифікатів у п'яти областях (Житомирська, Запорізька, Кіро­воградська, Хмельницька, Київська) та у м. Києві, де відбулися перші сертифі­кати! аукціони, азі лютого 1995 р. — в усіх регіонах України. Приватизаційні майнові сертифікати видавалися лише тим громадянам, які раніше не використа­ли повністю або частково приватизаційні депозитні рахунки. Термін їх видачі і використання не раз продовжувався.

Одержавши сертифікат, громадянин мав право використати його для при­дбання акцій відкритого акціонерного товариства на сертифікатному аукціоні, для придбання цінних паперів інвестиційного фонду чи компанії, доручити довір­чому товариству вкласти його в акції підприємства, що приватизується.

Указом Президента України "Про компенсацію громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощадного банку та Укрдержстра-ху" від 24 листопада 1994 р. було передбачено видачу компенсаційних серти­фікатів громадянам, у яких залишилися вклади в Ощадному банку України або які уклали договори довгострокового страхування з Укрдержстрахом за станом на 2 січня 1992 p., чи їх спадкоємцям на відповідну суму компенсації, розрахо­ваної за прийнятою методикою. Компенсаційні сертифікати вільно обертаються і використовуються лише для придбання акціонерних товариств, які створюються у процесі приватизації.

Нині набуття громадянами державного майна в порядку приватизації за при­ватизаційними паперами фактично втратило свою актуальність у зв'язку з завер­шенням безоплатної сертифікатної приватизації.

Відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" приватизація державного житлового фонду — це відчуження квартир (будинків) та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, са­раїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України. Здійсню­ється вона шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розра­хунку санітарної норми 21 кв. м. загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 кв. м на сім'ю і продажу надлишків загальної площі квартир (будинків) громадянам, що мешкають у них або перебувають у черзі на поліпшення житлових умов. Усі громадяни України мають право одержати жит­лові чеки і використати їх при приватизації державного житлового фонду. Важ­ливо те, що громадяни, які мають житло на праві власності мають право вико-

340