Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 34

Г. Ф. Шершеневич перш ніж перейти до розгляду окремих способів забезпе­чення зобов'язань вказував, що зобов'язання дає право вимагати, але не приму­шувати до виконання дії, обіцяної боржником. Якщо з його боку немає і не може бути ніякого забезпечення в тому, що зобов'язання буде точно виконане, то не­обхідно забезпечити кредитору той майновий інтерес, який для нього пов'язуєть­ся із зобов'язанням1.

У юридичній літературі радянського періоду була розроблена концепція, суть якої в такому:

1) соціалістичні зобов'язальні відносини в переважній більшості здійснюють­ся добровільно;

2) у разі несправності боржника закон передбачає засоби спонукання (при­мушування) до виконання, до яких належать: примусове виконання зобов'язан­ня, а також позов про відшкодування збитків, заподіяних невиконанням або не­належним виконанням зобов'язання;

3) ці заходи спонукання (примушування) є засобами загального характеру;

4) оскільки засоби загального характеру не у всіх випадках належним чином забезпечують інтереси кредитора, застосовуються додаткові забезпечувальні способи, які мають спеціальний характер2.

Ця концепція знайшла відображення у працях цивілістів того періоду, зокре­ма у роботах О. С. Іоффе. Він поділяв заходи, що забезпечують виконання зо­бов'язань, на дві групи. До першої віднесені заходи, що мають загальнозабезпе-чувальний характер для всіх видів зобов'язань і підлягають застосуванню у всіх випадках, крім тих, для яких це заборонено законом, договором або характером відносин. Серед цих загальнозабезпечувальних заходів О. С. Іоффе називає спо­нукання (примушування) до виконання зобов'язання та покладення обов'язку відшкодувати спричинені порушенням збитки.

Але, навіть враховуючи всі позитивні риси загально забезпечувальних захо­дів, ці заходи не завжди зумовлюють необхідний практичний ефект.

Йдеться про ті випадки, коли боржник не виконує зобов'язання, але креди­тор ніяких збитків не несе, або навіть при існуванні збитків кредитор внаслідок тих чи інших обставин не має можливості довести їх конкретний розмір. У тако­му разі вимога про відшкодування збитків або не пред'являється, або стає прак­тично нездійсненною. Стосовно вимоги про спонукання боржника до виконання зобов'язання, то в чистому вигляді, без поєднання з вимогою про відшкодування збитків вона не завжди може бути реалізована.

До другої групи віднесені додаткові заходи — заходи забезпечувального ха­рактеру, які мають спеціальний характер і дають можливість домагатися вико­нання зобов'язання незалежно від того, чи було заподіяно шкоду кредиторові і чи є у боржника майно, на яке дозволяється звертати стягнення за виконавчими документами.

На підставі цієї характеристики забезпечувальних заходів О. С. Іоффе спосо­бами забезпечення виконання зобов'язань називав лише спеціальні забезпечу-

Шершеневич Г. Ф. Учебник русского гражданского права. — М.: СПАРК, 1995. — С. 290.

2 Гонгало Б. М. Общие положення об обеспечении обязательств й способах обеспечения обяза­тельств. Цивилистические записки. — Межвузовский сборник научньїх трудов. — М.: Статут, 2001. —С. 68.

Способи забезпечення виконання зобов'язань

655

вальні засоби, визначаючи їх як заходи, що мають не всеохоплюючий, а спеці­альний, додатковий характер і застосовуються не до всіх, а лише до тих зобов'я­зань, для яких вони спеціально встановлюються законом або угодою сторін1.

Концепція, яка базується на виділенні двох груп забезпечувальних заходів: загальних (основних), які можуть застосовуватись з метою спонукання до вико­нання всіх без винятку зобов'язальних правовідносин, і спеціальних (додатко­вих), що застосовуються не до всіх, а лише до тих зобов'язань, для яких вони встановлені законом або передбачені угодою сторін, популярна і нині.

Так, В. С. Константинова загальнозабезпечувальними заходами називає комплекс різних правових норм цивільного права, які найбільш повно і точно відображають у законі економічне підрунтя правовідносин, сам договір, що дета­лізує зміст правовідносин, цивільну відповідальність, яка виступає матеріальним стимулом до належного виконання зобов'язань, оскільки має майновий характер і встановлений законодавче обов'язок виконати зобов'язання в натурі.

До загальнозабезпечувальних заходів можна також віднести норми, які вста­новлюють принципи виконання зобов'язань, неприпустимість односторонньої відмови від зобов'язання чи зміни його умов, позитивне матеріальне стимулю­вання.

Спеціальними способами забезпечення зобов'язань визнаються засоби, пе­редбачені додатковими зобов'язаннями, що спонукають боржника належним чи­ном виконати головне зобов'язання шляхом сплати визначеної грошової суми або звернення стягнення на попередньо обумовлене майно боржника чи майно третіх осіб2.

За такого підходу система способів забезпечення зобов'язань являє собою підсистему (компонент) системи забезпечувальних заходів. Аналіз наведених у літературі позицій дає підстави для загального висновку про те, що способи забезпечення виконання можна визначити як спеціальні заходи майнового ха­рактеру, які спонукають (примушують) сторони до належного виконання зобов'язань і застосовуються лише до зобов'язань, для яких вони прямо перед­бачені в законі або встановлені угодою сторін.

Традиційний підхід до визначення способів забезпечення виконання зобов'я­зань закріплений у ст. 178 ЦК УРСР. Відповідно до цієї статті виконання зо­бов'язань може забезпечуватися згідно з Законом або договором неустойкою, за­ставою, поручительством, завдатком і гарантією.

Порівняно з ЦК УРСР, ст. 178 якого дає вичерпний перелік способів забез­печення зобов'язань, що не підлягає розширеному тлумаченню, ЦК України міс­тить принципово новий підхід до визначення способів забезпечення виконання зобов'язань, який полягає в тому, що як законом, так і договором можуть перед­бачатися й інші, крім встановлених ст. 548 Кодексу, способи забезпечення вико­нання зобов'язань.

Природно виникає питання: які інституції цивільного права можна віднести до способів забезпечення виконання зобов'язань, що не увійшли до переліку тра­диційних способів, передбачених ст. 548 нового ЦК України. В сучасній юридич-

1 Иоффе О. С. Обязательственное право. — М.: Юрид. лит. — 1976. — С. 156—157.

Константинова В. С. Правовеє обеспечение хозяйственньїх обязательств / Под ред. В. А. Тархо-ва. — Саратов, 1987. — С. 20—32.

656