Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 20

діє, оскільки громадянам надано право одержувати прибутки та інші плоди від своєї власності будь-яким чином, прямо не забороненим законом. Зрозуміло, що використовуючи своє майно для систематичного одержання прибутків, громадя­нин зобов'язаний додержуватися правил, встановлених для підприємництва чи іншої діяльності суб'єктів цивільних правовідносин. Водночас для нового законо­давства ринкової орієнтації здебільшого характерне встановлення спеціального правового режиму здійснення правомочностей власника щодо окремих видів майна (валютних цінностей, зброї, земельних ділянок тощо).

Здійснюючи своє право власності, громадяни повинні додержуватись консти­туційних положень про те, що "власність зобов'язує" і вона "не повинна вико­ристовуватися на шкоду людині і суспільству" (ст. 13 Конституції України).

Глава 21 право власності юридичних осіб

§ 1. Загальні положення

Поняття та основні ознаки юридичної особи розкриваються в ст. 23 ЦК Ук­раїни: юридичними особами визнаються організації, які мають відокремлене май­но, можуть від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав, не­сти обов'язки, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражному суді або третейському суді.

Юридична особа, за визначенням Я. М. Шевченко, є "певним структурним утворенням, спеціально розрахованим на те, щоб володіти, користуватися і роз­поряджатися майном, вступати в угоди в цивільному обороті і мати своє обличчя у вказаному обороті"1.

За чинним ЦК України та Законом України "Про власність" суб'єктами від­носин власності виступають недержавні юридичні особи (господарські товарист­ва, кооперативи, громадські та релігійні організації, політичні партії, об'єднання тощо). Дещо інші правомочності встановлено для державних юридичних осіб, за якими майно закріплюється на праві повного господарського відання (п. 1 ст. 37 Закону України "Про власність") чи на праві оперативного управління (п. 1 ст. 39 Закону).

Всі види власності недержавних юридичних осіб згідно із Законом України "Про власність" належать до колективної форми власності. Законодавчу конст­рукцію права колективної власності та її суб'єктивного складу піддано гострій критиці переважною більшістю юристів (О. А. Пушкін, Я. М. Шевченко, В. І. Семчик та ін.). На їх думку, конструкція колективної власності дає підстави для її ототожнювання зі спільною власністю, оскільки, з одного боку, власником майна визнається юридична особа, а з іншого — колектив, засновники, учасники чи інші особи, які утворили цю юридичну особу або є її членами. Фактично та­кою конструкцією утверджується концепція подвійного і навіть потрійного влас­ника, що неприпустимо. Колектив — це сукупність осіб, які створюють органи управління певною організаційно-правовою формою (господарським товарист­вом, колективним підприємством тощо). Тобто фактично особи, які становлять колектив, діють самі по собі, а колектив як сукупність осіб виконує управлінські

Шевченко Я. М. Правові проблеми колективної власності в Україні // Право України. — 1996. — №1. —С. 6—7.

346