Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 4

визнані суспільнокорисними (Анонімне товариство алкоголіків), та такими, що не визнані суспільнокорисними (Товариство неблагозвучних прізвищ), причому перші з них мають більш широкі права, ніж останні.

Товариство у Франції — об'єднання осіб, яке має на меті отримання прибут­ку. Товариства поділяються на цивільні, діяльність яких регулюється цивільним законодавством, Законом про асоціації 1901 p., та торгові, діяльність яких регу­люється Торговим кодексом Франції та спеціальними законами, зокрема, Зако­ном про торгові товариства 1966 р.1

Французьке товариство є договором, на підставі якого дві чи більше особи укладають угоду щодо спільного майна з умовою щодо поділу вигоди (прибутку), економії коштів тощо. Будь-які товариства, крім негласного, користуються пра­вами юридичної особи2. Серед французьких торгових товариств головне місце посідають акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю. Ці форми використовують як приватні, так і державні підприємства.

Об'єднання за економічними інтересами не має безпосередньої мети отри­мання прибутку. Головне завдання — проведення єдиної економічної політики учасників. Це об'єднання було легалізовано у 1967 р. з метою створення органі­заційної форми для тих монополістичних об'єднань, діяльність яких не була без­посередньо пов'язана з отриманням прибутку, а спрямована на загальне сприян­ня виробничої та комерційної активності членів, які входили до об'єднання. Але передбачено солідарну майнову відповідальність членів об'єднання за його зо­бов'язання. Як юридична особа дане об'єднання діє з моменту реєстрації його в торговому реєстрі3.

Характерною є класифікація фірм за їх правовим становищем, що існує у Ве­ликій Британії. За суттю всі юридичні особи Великої Британії — корпорації (cor­poration). Так само як і у Франції, тут відсутній такий тип юридичної особи, як установа. Для досягнення тих цілей, для яких створюється установа у Німеччи­ні, Швейцарії, Великій Британії, використовується корпорація та інститут довір­чої власності — траст (trust).

Корпорації у Великій Британії можуть бути одноособовими (corporations sole) та об'єднаннями осіб (corporations aggregate).

Одноособові корпорації — ті, що у певний момент складаються з однієї фі­зичної особи, яка користується статусом юридичної особи відповідно до посади. Такими є король, єпископ Кентерберійський, міністр пошти, солістор казначей­ства, публічний довірчий власник тощо.

В якості корпорацій — об'єднань осіб діють легалізовані спеціальним законо­давством (наприклад, Законом про компанії 1985 р.) компанії або торгові корпо­рації.

У Великій Британії, як і в інших країнах, поширилися юридичні особи — компанії, що складаються з однієї особи (one-man-company). Законодавство Ве­ликої Британії розрізняє також кілька видів компаній, які можна розмежувати за характером майнової відповідальності компанії перед третіми особами.

Також розрізняють товариства (для яких характерним є об'єднання осіб) та

Богатьіх Е. А. Указ, работа. — С. 41.

п

Скаридое А. С. Указ, работа. — С. 68. Там само. — С. 68.

Загальна характеристика цивільного права зарубіжних країн

73

компанії (для яких характерним є об'єднання капіталів). При цьому товариства (або friendship) бувають: а) з необмеженою відповідальністю, які за статусом наближені до повного товариства, за винятком того, що така організаційна фор­ма не визнається юридичною особою, не підлягає обов'язковій реєстрації у тор­говому реєстрі; б) з обмеженою відповідальністю, які за статусом відповідають командитному товариству. Компанії можуть бути: а) з необмеженою відповідаль­ністю, які відрізняються від аналогічного товариства тільки тим, що визнаються юридичною особою та їх утворення пов'язано з дотриманням певних, хоч і не­значних, формальностей; б) з обмеженою відповідальністю, які за статусом по­дібні до акціонерних товариств, проте відрізняються від них тим, що в компанії створюється не акціонерний, а пайовий капітал. Цей капітал розподіляється на рівні паї. Різниця між паєм та акцією полягає у тому, що акція може дробитися та належати у певній частині різним особам, що є неможливим щодо паю. Акція має бути оплачена відразу, а оплата паю можлива протягом визначеного часу. В свою чергу компанії з обмеженою відповідальністю поділяються на: а) публічні, які оголошують та проводять широку публічну підписку на паї та підлягають пуб­лічній звітності; б) приватні, паї яких розподіляються серед засновників, за своїм статусом вони аналогічні товариствам з обмеженою відповідальністю континен­тально-європейського типу.

Особливе місце серед юридичних осіб у Великій Британії належить публіч­ним корпораціям — державним підприємствам, які виконують суспільнокорисні функції: транспортні, експедиційні тощо.

Серед об'єднань осіб сучасне право Великої Британії виділяє квазікорпорації, тобто такі союзи осіб, які визнаються в якості єдиної цілої юридичної особи лише для визначення цілей. До них належать, зокрема, профспілки. Вони не визнають­ся юридичними особами, проте за ними визнано деякі права корпорації. Так, профспілки мають право володіти майном, укладати від свого імені договори осо­бистого найму. За ними було визнано право подавати позови, пов'язані з накле­пом щодо профспілок.

В США розрізняють два види об'єднань: товариства — об'єднання осіб та корпорації — об'єднання капіталів. Водночас право США, так само як право Франції та право Великої Британії, не містить поділу юридичних осіб на корпо­рації та установи.

Товариства в США утворюються на підставі закону, який приймається у біль­шості штатів, де товариство визначається як об'єднання двох або більше осіб для ведення справ з метою отримання прибутку. Товариство США не визнається юридичною особою, проте володіє визначеними властивостями правосуб'єктнос-ті. Будь-який компаньйон товариства володіє компетенцією представляти інших володільців та приймати фінансові зобов'язання. Відповідно до законодавства США товариства можуть бути повними та командитними1.

Законодавство штатів та федеральне законодавство, як правило, правовий режим юридичної особи ставлять у залежність від характеру її діяльності. Тому корпорації в США можуть бути: публічними (урядовими), непідприємницькими та підприємницькими. Перші два види корпорацій не мають на меті отримання прибутку, третій вид за статусом приблизно відповідає звичному для нас акціо-