Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

§ 2. Формування інституту права власності в період ринкових реформ в Україні

Реальним втіленням споконвічного прагнення українського народу до утвер­дження своєї державності стало прийняття Верховною Радою України 16 липня 1990 р. Декларації про державний суверенітет України2, яка заклала основопо­ложні політико-правові, соціально-економічні принципи побудови Української держави. На основі Декларації 3 серпня 1990 р. Верховна Рада України прийня­ла Закон "Про економічну самостійність Української РСР"3, в якому визначено зміст, мета та основні принципи економічної самостійності України як суверен­ної держави, механізм господарювання, регулювання економіки і соціальної сфе­ри, організації фінансово-бюджетної, кредитної та грошової системи. Особливої значимості набули положення ст. 4 закону, відповідно до якої визначалася осно­ва економічної самостійності України і передбачалися три форми власності — державна, колективна, індивідуальна (особиста і приватна трудова) та інші, пе­редбачені законом форми власності. Водночас постановою Верховної Ради Украї­ни "Про реалізацію Закону "Про економічну самостійність Української РСР"4 бу­ло доручено Раді Міністрів підготувати проекти законодавчих актів про:

Відомості З'їзду народних депутатів СРСР і Верховної Ради СРСР. — 1990. — № 11. — Ст. 164—165.

2 Відомості Верховної Ради УРСР. — 1990. — № 31. — Ст. 429.

3 Там само. — № 34. — Ст. 499.

4 Там само. — 1990. — № 34. — Ст. 500.

294

Глава 19

власність; землю; оподаткування; оренду; підприємництво; підприємство; акціо­нерні товариства; банки; фінансово-кредитну систему; цінні папери і фондовий ринок; захист споживача; ціноутворення; роздержавлення та інші. Наведений перелік проектів очікуваних законодавчих актів засвідчив певною мірою при­хильність найвищого законодавчого органу курсові ринкових реформ. Однак, як показав подальший розвиток подій, здійснення цих реформ відбувалося досить суперечливо, непослідовно і надто повільно.

Не випадково серед зазначених проектів законодавчих актів на перше місце поставлений проект акта про власність. Саме законодавству про власність відво­дилася визначальна роль у реформуванні планової одержавленої економіки. Зав­дання з його створення певною мірою полегшувалося тим, що 6 березня 1990 р. був прийнятий Закон СРСР "Про власність в СРСР", введений у дію з 1 липня

1990 р.1. У ньому відображено нові прогресивні рішення багатьох економіко-пра-вових проблем. Зокрема, законодавець відмовився від поняття "особиста влас­ність громадян", ввівши в закон поняття "власність громадян СРСР" як одну з форм власності в СРСР. Це стало наслідком компромісу між прихильниками збе­реження особистої власності і прихильниками негайного запровадження в країні приватної власності. І нарешті настала довгоочікувана подія в Україні. 7 лютого

1991 р. Верховна Рада України прийняла Закон УРСР "Про власність", який набрав чинності з 15 квітня 1991 р.2.

Безперечно, Закон України "Про власність" сприйняв прогресивні і вдалі по­ложення союзного закону. Водночас навіть поверховий аналіз обох законів дає змогу впевнитися у наявності істотних відмінностей в їхніх структурі та змісті.

Так, Закон України "Про власність" містить 57 статей (союзний — 34), 8 розділів (союзний — 6), преамбулу (в союзному законі преамбули немає). Отже український закон має на 23 статті і 2 розділи більше, ніж союзний закон. Ці кількісні дані мають не лише формальне, а й змістовне значення. Справа в тому, що в Законі України "Про власність" відносини власності, у тому числі і грома­дян, повніше регламентовано. Звертає на себе увагу і той факт, що в українсько­му законі застосовується поняття "право власності", а в союзному — просто "власність". Відповідно названо і розділи: "Загальні положення", "Право ви­ключної власності народу України", "Право колективної власності", "Право дер­жавної власності", "Право інтелектуальної власності", "Право власності інших радянських республік Союзу РСР, інших держав, їх юридичних осіб, спільних підприємств та міжнародних організацій", " Захист права власності". Переваги застосування поняття "право власності" в українському законі очевидні, оскіль­ки в даному законодавчому акті йдеться про суспільні відносини, врегульовані правом, а не про відносини в економічному їх розумінні.

Дещо не збігаються і назви зазначених законів. Ця обставина може виявити­ся навіть істотною. Аналізуючи назву Закону України "Про власність", можна дійти висновку, що він захищає і ту власність, яка перебуває поза межами Ук­раїни.

1 Відомості З'їзду народних депутатів СРСР і Верховної Ради СРСР. — 1990. — № 11. — Ст. 164—165.

2 Відомості Верховної Ради УРСР. — 1991. — № 20. — Ст. 249, 250.

Загальна характеристика інституту права власності...

295

В обох законах передбачено три форми власності. У Законі України "Про власність" — індивідуальна (особиста і приватна трудова), колективна і держав­на, в союзному законі — власність громадян, колективна і державна. Зовні за­значені форми власності збігалися, але їхній зміст, як свідчить аналіз інших роз­ділів законів, далеко не однаковий, про що далі буде сказано детальніше.

В союзному законі перераховувалися об'єкти права власності безвідносно до тієї чи іншої форми власності. У Законі України "Про власність" визначений пе­релік об'єктів права власності, що є більш прийнятним для умов перехідного пе­ріоду, оскільки таким чином усувалася можливість різного тлумачення змін у правовій системі. Союзним законом було встановлено, що власник має право ви­користовувати своє майно для будь-якої господарської чи іншої діяльності. У За­коні України "Про власність" таке питання вирішено більш радикально, оскільки в ньому прямо передбачено право власника використовувати своє майно для під­приємницької діяльності.

Спільним для обох законів, зокрема, є те, що в них однаково визначалася правомочність власника, який на свій розсуд володіє, користується і розпоря­джається належним йому майном. Причому власникові надано право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону (раніше діяв принцип — у межах, визначених законом). Усім власникам забезпечуються рівні права, об­меження їхніх прав можливе лише на підставі закону. Загальним для обох зако­нів фактором стало також те, що норми про право власності громадян містяться перед нормами, які регулюють відносини інших форм власності (колективної і державної).

Можна назвати й інші спільні риси та відмінності в змісті союзного і україн­ського законів про власність. У необхідних випадках це питання висвітлювати­меться й далі.

Відповідно до постанови Верховної Ради України про введення в дію Закону УРСР "Про власність" встановлено ряд принципових положень щодо застосуван­ня норм цього закону.

По-перше, було визнано за необхідне надалі, до приведення законодавства України у відповідність із Законом "Про власність", застосовувати чинні акти за­конодавства України, оскільки вони не суперечать цьому законові. Отже, внаслі­док введення такого положення дія ЦК УРСР та інших актів законодавства щодо відносин власності виявилася обмеженою, а також постала досить важка проб­лема виявлення невідповідності норм раніше прийнятих актів законодавства За­кону "Про власність".

По-друге, Закон "Про власність" має застосовуватися лише до правовідно­син, які виникли після введення в дію закону, тобто з 15 квітня 1991 р. Щодо правовідносин, які виникли до 15 квітня 1991 p., Закон "Про власність" застосо­вується до тих прав та обов'язків, що виникнуть після введення в дію закону, за винятком положень ст. 15 "Одержання громадянином у власність квартири та іншого майна", які мають застосовуватися до правовідносин, що виникли як до, так і після 15 квітня 1991 р.

По-третє, правила, вміщені в Законі "Про власність" і передбачені Законом СРСР "Про власність в СРСР", мають застосовуватися з дня введення в дію За­кону СРСР, тобто з 1 липня 1990 р. Ця обставина, крім того, дає нам підстави визначити новий сучасний період розвитку права власності з 1990 р.

296