Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 10 об'єкти цивільних прав

§ 1. Поняття та види об'єктів цивільних прав

Під об'єктом цивільних прав розуміють матеріальні та нематеріальні блага, з приводу яких виникають цивільні правовідносини1. Об'єкти цивільних прав та об'єкти цивільних правовідносин — поняття тотожні. Цивільні правовідносини складаються між особами щодо матеріального чи нематеріального блага для за­доволення своїх потреб. Тому об'єктом цивільних прав (правовідносин) може бу­ти те, заради чого суб'єкти вступають у правовідносини і на що спрямовані їхні суб'єктивні права та обов'язки з метою здійснення своїх законних права та інте­ресів2.

Цивільний кодекс УРСР не містить ніяких окремих положень щодо об'єктів цивільних прав. Між тим у новому ЦК України цьому питанню присвячено окре­мий розділ. Стаття 178 ЦК України відносить до об'єктів цивільних прав речі, включаючи гроші та цінні папери, інше майно, у тому числі майнові права, робо­ти та послуги, результати творчої діяльності, службову та комерційну таємницю, особисті немайнові блага, та інші матеріальні та нематеріальні блага.

За критерієм їх оборотоздатності об'єкти цивільних прав можна поділити на три види:

1) об'єкти, які обертаються вільно;

2) об'єкти, які обмежені в обігу;

3) об'єкти, вилучені з обігу.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про власність" власник має право вчи­няти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Тобто можна зро­бити висновок, що на території України діє презумпція: об'єкти цивільних прав можуть вільно обертатися, якщо вони не вилучені з обігу або не обмежені в обі­гу. При цьому види об'єктів цивільних прав, які вилучені з обігу, та об'єктів ци­вільних прав, обмежених в обігу, мають бути прямо вказані в законі або визна­чені в порядку, встановленому законом.

Ці положення відображені у ст. 179 ЦК України, яка має назву "Оборото-здатність об'єктів цивільних прав". Згідно з цією статтею об'єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід'ємними від фізич­ної або юридичної особи. При цьому види об'єктів цивільних прав, вилучених з

1 Словарь гражданского права / Под ред. В. В. Залесского. — М., 1998. Цивільне право. Загальна частина. — К., 1995.

Об'єкти цивільних прав

437

цивільного обороту або обмежено оборотоздатних встановлюються лише зако­ном. Оборотоздатність об'єктів цивільних прав означає вчинення угод та інших не заборонених законодавством дій щодо таких об'єктів, спрямованих на переда­чу останніх у межах цивільного обороту. Тобто обіг не слід звужувати виключно до переходу права власності.

Цивільне право розрізняє універсальне та сингулярне правонаступництво. При універсальному правонаступництві до правонаступника в результаті од­ного акта переходять всі права та обов'язки правоволодільця. Таке правонаступ­ництво має місце при спадкуванні або при реорганізації юридичної особи. При сингулярному правонаступництві до особи переходять лише деякі права та обов'язки іншого Це стосується, наприклад, відчуження майна1.

Об'єкти, обмежені в обігу, — це об'єкти, які можуть належати тільки окре­мим учасникам цивільного обороту, або обіг таких об'єктів, їх придбання або від­чуження може здійснюватися лише на підставі відповідного дозволу. Статтею 4 Закону України "Про підприємництво" встановлено перелік товарів, реалізацію яких дозволяється здійснювати виключно після отримання у встановленому за­конодавством порядку відповідного дозволу — ліцензії. Згідно з вищенаведеним законом до таких видів діяльності належать торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 10 вересня 1992 р. № 528 здійснювати будь-які операції з векселями дозволяється виключно юридичним особам — суб'єктам підприємницької діяльності.

Вилученими з цивільного обороту вважаються об'єкти, які не можуть бути предметом угод та іншим чином переходити від одного суб'єкта до іншого в ме­жах цивільного обороту. Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про підприємницт­во" визначені види діяльності, займатися якими мають право виключно державні підприємства.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про використання ядерної енергії та ра­діаційну безпеку" ядерні матеріали перебувають виключно у державній власно­сті. Згідно із Законом України "Про природно-заповідний фонд" території при­родних заповідників є власністю народу України. Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами повністю вилучаються з господарського використання і надаються заповідникам у порядку, встановленому законодав­ством України.

Порушення встановлених правил обігу для об'єктів, обмежених в обігу, та для об'єктів, вилучених з обігу, при укладенні угод тягне за собою визнання та­ких угод недійсними.

Окремо також можна виділити спеціальні правила оборотоздатності для пев­них об'єктів цивільних прав. Такими об'єктами є земля, природні ресурси, неру­хоме майно. Відповідно до п. 14 Указу Президента України "Про заходи щодо підвищення відповідальності і розрахунки з бюджетами та державними цільови­ми фондами" від 4 березня 1998 р. № 167/98 під час проведення розрахунків не допускається уступка вимоги та переведення боргу. Тобто такий об'єкт цивіль-

Комментарий к Гражданскому кодексу Российской Федерации части первой (постатейний) / Под руководством проф. О. Н. Садикова. — М., 1997. — С. 272.

138