Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

1 3-110/655-2651 слід зробити висновок про те, що зберігає чинність Інструктивний лист Національного банку і Кабінету Міністрів України "Про порядок розрахунків із країнами зони функціонування рубля", відповідно до якого розрахунки між резидентами України і резидентами країн СНД та Балтії (крім Естонії) можуть провадитися у валюті України. Крім того, розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту можуть здійснюватися у валюті України за умови одержання індивідуальної ліцензії НБУ.

  1. Держава здійснює жорсткий контроль за своєчасністю надходження виручки резидентів в іноземній валюті наїх рахунки в уповноважених банках. Граничний термін зарахування іноземної валюти на рахунки резидентів — 90днів з дня митного оформлення експортованої продукції(180 днів — у разі експорту фармацевтичної продукції). Вразі попередньої оплати резидентом імпортованої продукціїв строк 90 днів повинен надійти імпортований товар. Уіншому разі застосовується пеня в розмірі 0,3 відсотки суминеодержаної виручки (митної вартості непоставлених (не-допоставлених) товарів) за кожний день прострочення (ст.1, 2, 4 Закону "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" [65]).

  2. Фізичні особи-резиденти і нерезиденти на територіїУкраїни при виконанні грошових зобов'язань повинні використовувати готівкову валюту України. Використання натериторії України готівкової іноземної валюти як засобуплатежу або застави допускається у випадках, передбаченихп. 2 Правил використання готівкової іноземної валюти натериторії України [288].

  3. Національна та іноземна валюта може бути предметомзобов'язань з приводу відкриття фізичними та юридичними особами поточних і депозитних (вкладних) рахунків убанках відповідно до Інструкції про порядок відкриття тавикористання рахунків у національній та іноземній валюті[359], а також предметом зобов'язань купівлі-продажу. Готівкова та безготівкова іноземна валюта може придбаватисяі продаватися юридичними та фізичними особами відповідно до Правил здійснення операцій на міжбанківському

Стаття 533-534

валютному ринку України [301]. Фізичні особи-резиденти і нерезиденти можуть також продавати і придбавати іноземну валюту з додержанням правил, встановлених Положенням про пункти обміну іноземної валюти.

Стаття 534. Черговість погашення вимог за грошовим зобов'язанням

1. У разі недостатності суми проведеного платежу для виконання грошового зобов'язання у повному обсязі ця сума погашає вимоги кредитора у такій черговості, якщо інше не встановлено договором:

  1. у першу чергу відшкодовуються витрати кредитора, пов'язані з одержанням виконання;

  2. У другу чергу сплачуються проценти і неустойка;

  3. у третю чергу сплачується основна сума боргу.

  1. В силу права власності на готівкові грошові коштиборжник вправі розпоряджатися ними на свій розсуд (ч. 1ст 317 ЦК). Боржник, на рахунку якого в банку є гроші,також вправі розпоряджатися ними (ч. 1 ст. 1071 ЦК). Звідсиможна було б зробити висновок про те, що при здійсненніплатежу (готівкою чи шляхом безготівкових розрахунків)боржник вправі на свій розсуд вибрати призначення платежу, а законодавством призначення платежу могло б встановлюватись лише в тих випадках, коли боржник приздійсненні платежу належне не передбачив його призначення. Але ж спеціальним правилом ст. 534 ЦК законодавець вирішив безпосередньо встановити призначення проведеного платежу, якщо його сума є недостатньою для виконання грошового зобов'язання боржника перед кредитором в повному обсязі. Спрямування платежу відповідно дост. 534 ЦК не здійснюється лише у випадках, якщо іншевстановлено договором між сторонами.

  2. П. 3.10 Положення про регулювання Національнимбанком ліквідності банків України шляхом рефінансування,депозитних та інших операцій [362] стосовно кредиту "овер-найт" приписується у генеральному кредитному договоріміж банком та Національним банком України встановлювати іншу, ніж передбачено ст. 534 ЦК черговість погашення

206

207