Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

т ексті зазначеної статті). У визначенні договору позички (ст. 827 ЦК) передбачається передання речі "для користування протягом встановленого строку". Цей строк (а не строк договору) і належить передбачати в договорах.

  1. Положення Цивільного кодексу про підряд не передбачають встановлення строку його дії. Встановлюєтьсялише право замовника на відмову від договору у разі порушення встановленого договором строку виконання робіт абоу разі, коли закінчення роботи у строк стає явно неможливим (ст. 849 ЦК).

  2. Положення про строк договору про надання послуг(ст. 905 ЦК) також не розрізняють строку договору, строку(періоду), протягом якого повинні надаватись послуги.Цілком припустимо встановити в договорі строк (період),протягом якого (безперервно чи з перервами) повинні надаватись послуги.

  3. До договорів перевезення в тому розумінні, як вонивизначаються в ст. 909 ЦК, застосування правової конструкції строку договору взагалі викликає сумніви, оскількинаслідки порушення строку доставки вантажу, пасажира абобагажу встановлюються спеціальними правилами (ст. 919ЦК), а в решті правова конструкція строку договору не маєсенсу.

21. Визначення умов, за яких правочин вважається вчиненим <ч. 1 ст. 210 ЦК), договір вважається укладеним (ч.1 ст. 638 ЦК), та моменту, з якого він вважається укладеним (ст. 640 ЦК), було б достатнім для належного врегулювання відповідних відносин. Але законодавець визнав занеобхідне стосовно всіх видів договорів визначити момент,з якого договір набирає чинності. Цей момент відповіднодо ч. 2 ст. 631 ЦК співпадає з моментом укладення договору. Набрання договором чинності, якщо спеціальним законом не встановлено інше, не означає нічого іншого, крімтого, що він є укладеним (ч. 1 ст. 640 ЦК) і обов'язковимдля виконання (ст. 629 ЦК). Проте набуває поширеннязастосування правової конструкції набрання чинності і стосовно правочинів (див., наприклад, частину другу ст. 13Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстраціюобтяжень" [155]). Договір страхування відповідно до ст.

690

Стаття631

6 38-640, 979-982 ЦК слід вважати укладеним з моменту, визначеного ч. 1 ст. 640 ЦК, але він набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу (якщо інше не встановлено договором). З цього моменту починається період, впродовж якого настання страхового випадку породжує обов'язок страховика сплатити страхове відшкодування (страхову суму).

  1. Визнається право сторін встановити, що умови договору застосовуються до вщносин сторін, що виникли домоменту укладення договору.

  2. Закінчення строку договору не звільняє сторони відвідповідальності за його порушення під час дії договору.Очевидно, поняттям відповідальності тут (у ч. 4 ст. 631ЦК) охоплюється і обов'язок сплатити неустойку. В силунизки спеціальних правил закінчення строку договору неприпиняє багатьох інших прав та обов'язків сторін договору. В решті випадків доцільно було б в договорах відповідно до ч. З ст. 6 Цивільного кодексу передбачати, які правата обов'язки припиняються, а які — не припиняються взв'язку зі спливом строку договору, щоб уникнути застосування правила ч. 1 ст. 631 ЦК про можливість здійсненнясторонами прав та обов'язків тільки в межах строку дії договору. Там, де строк договору не визнається істотною умовою, доцільно було б взагалі не встановлювати строк договору, а встановлювати строки виконання відповідних обов'язків, що входять до змісту зобов'язань, які виникли наоснові договору.

  3. Господарський кодекс [32] визнає істотною умовоюбудь-якого господарського договору строк його дії. Слідзробити висновок про те, що з урахуванням недостатньоїопрацьованості понять, пов'язаних із строками, в науці цивільного права, припустимо ототожнювати поняття строкудоговору (ст. 631 ЦК) і поняття строку дії договору (ч. З ст.180 ГК). Цей висновок відповідає визначенню строку діїгосподарського договору, як часу, впродовж якого існуютьгосподарські зобов'язання сторін, що виникли на підставіцього договору (ч. 7 ст. 180 ГК).

  4. Визнання строку дії господарських договорів істотною умовою господарських договорів буде ускладнювати

691