Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

п овинен захищати право володіння на підставі норм зобов'язального права. Водночас при порушенні третіми особами права заставодержателя володіти предметом застави заста-водержатель повинен захищати своє право, посилаючись на ст. 387 ЦК.

Стаття 577. Нотаріальне посвідчення договору застави та реєстрація застави

  1. Якщо предметом застави є нерухоме майно, а також вінших випадках, встановлених законом, договір застави підлягає нотаріальному посвідченню.

  2. Застава нерухомого майна підлягає державній реєстрації у випадках та в порядку, встановлених законом.

  3. Застава рухомого майна може бути зареєстрована напідставі заяви заставодержателя або заставодавця з внесенням запису до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

  4. Моментом реєстрації застави є дата та час внесеннявідповідного запису до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

(Ст. 577 ЦК в ред. Закону України від 18.11.2003 р.)

  1. Договір застави відповідно до ч. 1 ст. 547 ЦК повинен бути укладений у письмовій формі, якщо законодавством не встановлена вимога про обов'язкове нотаріальнепосвідчення договору застави. Порушення вимоги законупро укладення договорів щодо встановлення забезпеченнявиконання зобов'язань у простій письмовій формі тягне їхнедійсність (нікчемність). Це передбачено ч. 2 ст. 547 ЦК і(стосовно застави) ст. 14 Закону "Про заставу" [51]. Приукладенні договору застави в простій письмовій формі повинні дотримуватися правила ст. 638 ЦК. Спір, що виникає при укладенні договору застави в простій письмовійформі, може бути переданий на вирішення суду відповіднодо загальних правил (ст. 649 ЦК; ст. 181 ГК [32]).

  2. Договір застави нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню. Про поняття нерухомого майна див.ч. 1 ст. 181 ЦК та коментар до цієї статті.

Нотаріальне посвідчення договорів застави нерухомого майна провадиться за місцем його знаходження (частина

Стаття 576-577

четверта ст. 55 Закону "Про нотаріат" [52]). Лише стосовно іпотечних договорів, що укладаються відповідно до Закону "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати" [147], допускається нотаріальне посвідчення як за місцезнаходженням нерухомості, що є предметом іпотеки, так і за місцезнаходженням іпотекодержателя чи іпотекодавця (частина четверта ст. 5 названого Закону).

3. Підпунктом 3 п. 7 Розділу IX "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] до ст. 13 Закону "Про заставу" внесені зміни, відповідно до яких не вимагається1 нотаріального посвідчення договорів застави транспортних засобів. Але слід враховувати, що в сфері дії Закону "Про іпотеку" [146] на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання поширюється правовий режим нерухомого майна (абзац другий ст. 1 цього Закону). Отже, договори застави перелічених об'єктів підлягають нотаріальному посвідченню відповідно до частини першої ст. 18 Закону "Про іпотеку". А щодо морських торговельних суден чинною є ст. 366 КТМ [24], що також передбачає нотаріальне засвідчення договору про іпотеку судна.

4. Якщо договір застави підлягає нотаріальному посвідченню, воно здійснюється на підставі правовстановлюючих документів на предмет застави. Перелік правовстановлюючих документів, на підставі яких провадиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна наводиться в Додатку 1 до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно [356]. Щодо інших об'єктів правовстановлюючими документами слід вважати документи, що підтверджують правомірність їх придбання, зокрема, — свідоцтва про право власності на морські судна (ст. 35 КТМ), реєстраційні свідоцтва на повітряні судна (ст. 25 Повітряного кодексу [21]), суднові свідоцтва (ст. 27 Статуту внутрішнього водного транспорту

[389]).

5. Сторони договору застави можуть домовитися про нотаріальне посвідчення договору застави і в тому випадку, якщо законодавством воно не передбачене. Договір застави

373

372