Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать
  1. Зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог,строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

  2. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися зазаявою однієї із сторін.

1. Зарахування — це односторонній правочин. Він вчиняється шляхом заяви однієї сторони зобов'язання. Це не виключає укладення сторонами договору про зарахування зустрічних вимог, але укладення такого договору грунтується на ст. 604 ЦК, а не на ст. 601-603 ЦК. Стаття 601 ЦК не визначає, кому повинна бути зроблена така заява. Але, виходячи з приватного характеру цивільних правовідносин, було б неправильним вважати, що заява повинна чи може бути зроблена публічно. Заява повинна бути зроблена іншій стороні зобов'язання. Це — цілком необхідно, оскільки зарахуванням (одностороннім правочином) припиняються два зобов'язання між двома їх сторонами: 1) припиняється зобов'язання боржника — суб'єкта, що зробив заяву про за-

470

471

Глава 50

р ахування; 2) припиняється зобов'язання боржника — суб'єкта, на адресу якого зроблена заява про зарахування.

  1. Закон не пред'являє будь-яких спеціальних вимог доформи заяви про зарахування. Оскільки такий правочинповинен кваліфікуватися як такий, що виконується при самому його вчиненні, закон не перешкоджає вчиненню йогов усній формі (ч. 1 ст. 206 ЦК). Однак заява про зарахування для осіб, зобов'язаних вести бухгалтерський, та податковий облік, є документом первинного бухгалтерськогообліку, тому (за встановленими виключеннями) юридичніособи не можуть використовувати усну форму заяви прозарахування, оскільки така форма не відповідає вимогам додокументів первинного бухгалтерського обліку (ст. 9 Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" [111]). У крайньому разі, слід враховувати, що дляцілей первинного бухгалтерського обліку може бути складений спеціальний акт. Таким чином, цивільне законодавство допускає здійснення заяви про зарахування в будь-якій формі: усній, письмовій і нотаріальній (публічній),але юридичні особи, а у відповідних випадках і фізичніособи-підприємці, зобов'язані дотримуватись встановленихпублічно-правових вимог, що поширюються на порядокоформлення документів первинного бухгалтерського обліку,які підтверджують припинення зобов'язань зарахуванням.Крім того, слід враховувати, що вчинення заяви про припинення зобов'язання шляхом зарахування однорідних зустрічних вимог в усній формі може утруднити надання доказів у випадках розгляду відповідного спору у суді.

  2. Заяву про зарахування як односторонній правочинслід вважати зробленою і такою, що потягла відповідні цивільно-правові наслідки, в момент усної заяви однієї зі сторінна адресу іншої сторони, в момент вручення однією стороною іншій відповідного письмового (в тому числі нотаріально посвідченого) повідомлення (заяви, повідомлення), вмомент отримання від підприємства зв'язку кореспонденції,що містить письмове волевиявлення на припинення зустрічних вимог зарахуванням.

Обидва зобов'язання (борг заявника перед адресатом і борг адресата перед заявником) слід вважати припиненими

Стаття601

в момент здійснення заяви про зарахування. Оскільки в цивільному праві строк для початку нарахування пені, процентів та суми індексації заборгованості обчислюється днями (з наступного дня), за день, в який зроблена заява про зарахування, повинна бути нарахована пеня, проценти та сума індексації (якщо зобов'язання прострочене, і є підстави для застосування зазначених санкцій).

  1. Зарахування допускається щодо зустрічних вимог двохсуб'єктів. Зустрічні зобов'язання, що припиняються зарахуванням, можуть грунтуватись на різних договорах. Зарахування взаємних вимог між великою кількістю суб'єктівможливе шляхом підписання угоди про це. Але такі відносини будуть регулюватися ст. 604 ЦК, а не статтею, щокоментується.

  2. Зарахуванням можуть припинятися тільки одноріднівимоги. Вони повинні бути однорідними у розумінні їхматеріального змісту. Не можна обов'язок надати послугузарахувати в рахунок зустрічного обов'язку поставити товари. Звичайно зарахуванням припиняються грошові зобов'язання, оскільки гроші є в обігу як загальний еквіваленттоварів, робіт і послуг. Але, принаймні, розмірковуючи теоретично, слід визнати, що закон не перешкоджає припиненню зарахуванням зобов'язань не грошового, а іншогоматеріального змісту.

6. На думку авторів, однорідність вимог, що є предметом зарахування, передбачає і їх юридичну однорідність.Один вид вимоги — це грошова заборгованість за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. Стягнена через суд заборгованість такого ж роду — це юридично неоднорідна з названою вище першою вимогою. Право настягнення заборгованості, підтверджене судовим рішеннямі виконавчим листом або наказом господарського суду, абовиконавчим написом нотаріуса, повинне бути реалізоване впроцесуальних формах, встановлених законодавством провиконавче провадження. Якщо воно в передбачених формах і в межах встановленого строку не реалізоване, воно неприпиняється, але і не може бути реалізоване, якщо тількистрок для пред'явлення виконавчого документа до стягнення не буде відновлений.

472

473