Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

н я збитків, завданих невиконанням цієї вимоги. Невиконання цієї вимоги є підставою для звернення стягнення на заставлене майно відповідно до договору застави.

6. Закон "Про заставу" [51] не вирішує питання про момент виникнення права звернути стягнення на заставлене майно у разі смерті боржника-заставодавця. Відповідно до ст. 1281 ЦК кредитори спадкодавця вправі пред'явити свої претензії до спадкоємців (спадкового майна) незалежно від настання строку вимоги. Тому моментом виникнення права звернення стягнення на заставлене майно у разі смерті боржника-заставодавця слід визнати день його смерті, оскільки основна (забезпечена заставою) вимога при цьому може бути пред'явлена в будь-який час протягом шести місяців із дня смерті боржника (ст. 1281 ЦК).

7. Заставодержатель на свій розсуд вибирає речі (права), на які слід звернути стягнення у зв'язку з невиконанням боржником забезпеченого заставою зобов'язання, якщо предметом застави є кілька речей (прав). Якщо заставодержатель звернув стягнення на одну із заставлених речей (одне з заставлених прав), він не позбавляється права згодом звернути стягнення на інші речі (права), що є предметом застави, якщо до цього часу забезпечене заставою зобов'язання не припинене.

8. Спеціально встановлено, що звернення стягнення на заставлене майно державного підприємства, в якому не менше 50 відсотків акцій (часток, паїв) є об'єктом права державної власності, провадиться тільки за рішенням суду. За-ставодержателі можуть одержати відомості про розмір частки паїв, акцій або про кількість акцій, що перебувають у власності держави, із Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. Належить враховувати, що ст.20 Закону "Про заставу", яка встановлює особливості реалізації майна підприємств, майно (акції) яких знаходяться повністю або частково в державній власності, змінювалася вже після введення в дію Конституції України. Отже, поняття державної власності, що міститься в цій статті, не може бути поширене на комунальну власність.

9. Ст. 590 ЦК не передбачає прямо можливості звернення стягнення на заставлене майно поза публічно-правови-

410

Стаття590

ми формами, але ж не виключає такої можливості. Така можливість передбачається ст. 36, 37 Закону "Про іпотеку" [146] (див. п. 24 коментаря до ст. 575 ЦК), ст. 26-29 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155].

10. Заставодержатель рухомого майна на власний розсуд вправі обрати один із позасудових способів звернення стягнення на предмет застави (це право не може бути обмежене договором): 1) вимагати передання йому заставодавцем рухомого майна, що є предметом застави, у власність; 2) вимагати надання йому можливості продати предмет застави шляхом укладення договору купівлі-продажу предмета застави з третьою особою або шляхом проведення публічних торгів; 3) вимагати відступлення права грошової суми, яка забезпечена заставою; 4) вимагати від заставодавця здійснення переказу грошової суми, що є предметом застави, або здійснити списання такої грошової суми з поточного рахунку заставодавця, якщо така можливість передбачена договором застави. Використання названих позасудових способів звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження не позбавляє заставодержателя права звернутись до суду з заявою про звернення стягнення на заставлене рухоме майно. Це випливає із частини другої ст. 24 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень".

'. 11. Якщо заставодержатель має намір здійснити у поза-судовому порядку звернення стягнення на рухоме майно — предмет застави, він повинен письмово повідомити боржника та всіх обтяжувачів такого майна, обтяження яких належне зареєстровані, про порушення боржником зобов'язання, забезпеченого заставою. Одночасно заставодержатель зобов'язаний зареєструвати в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відомості про звернення стягнення.

12. Боржник або третя особа мають право припинити звернення стягнення на заставлене рухоме майно шляхом виконання забезпеченого заставою зобов'язання (частини зобов'язання, виконання якої було прострочено) разом з відшкодуванням заставодержателю витрат, понесених у зв'язку із зверненням стягнення. Таке виконання можливе до

411