Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

т ави, що загрожує його втратою або пошкодженням (абзац четвертий ст. 33 Закону "Про заставу" [51]). В силу цього правила заставодержатель вправі пред'явити позов до будь-якої особи, що здійснює зазначене посягання. Викладеним вичерпуються речові елементи заставних правовідносин.

10. Незважаючи на визнання в теорії застави речовимспособом забезпечення виконання зобов'язань, усе-такиніхто не заперечує можливості застосування до заставнихправовідносин норм ст. 509-625 ЦК. Зокрема, на сторінкахюридичних видань коментувалися розглянуті судами спориз приводу визнання договорів застави неукладеними (див.Вісник господарського судочинства, 2002, № 2, с. 165-170).

Виконання зобов'язання, що виникає на підставі договору застави, може забезпечуватися передбаченими законом способами забезпечення виконання зобов'язань, у тому числі неустойкою. Законодавство не перешкоджає забезпеченню заставного зобов'язання порукою або іншою заставою. Зазначення в ч. 1 ст. 548 ЦК на можливість забезпечення виконання основного зобов'язання не виключає забезпечення додаткового зобов'язання з урахуванням правила про диспозитивність норм актів цивільного законодавства. Вищий арбітражний суд свого часу роз'яснив, що в договорі застави може встановлюватися відповідальність заставодавця за збереження предмета застави (п. 6 Інформаційного листа [387]). Крім того, слід враховувати, що поняття основного зобов'язання застосовується до будь-якого зобов'язання, стосовно якого встановлене забезпечення (додаткове зобов'язання).

Ч. 1ст. 576 ЦК, ст: 49-52 Закону "Про заставу" передбачають заставу майнових прав. Було б нелогічним вести мову про речовий характер застави майнових прав.

11. Про відмінність зобов'язальних правовідносин міжзаставодержателем і заставодавцем, що виникають на підставідоговору застави, і речових правовідносин, що виникаютьміж заставодержателем та всіма третіми особами на підставіреєстрації застави (інших обтяжень), особливо наочносвідчать положення законів, що були прийняті останньогочасу. Відповідно до частини другої ст. 12 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]

320

Стаття572

взаємні права та обов'язки між заставодержателем (обтяжу-вачем) рухомого майна та заставодавцем (боржником) виникають на підставі відповідного правочину (договору застави) з моменту набрання чинності цим правочином. Права у відносинах з третіми особами заставодержатель (обтяжу-вач) набуває з моменту реєстрації застави (обтяження) рухомого майна. Такі ж правила встановлюються ч. 2 та 6 ст. З Закону "Про іпотеку" [146]. Отже, зобов'язання між заставодавцем і заставодержателем виникає на підставі договору, а речові права заставодержателя виникають на підставі

реєстрації застави.

12. Заставою може бути забезпечена цивільно-правова вимога будь-якого змісту. У практиці заставою найчастіше забезпечуються зобов'язання позичальників за кредитними договорами з банками. Однак немає перешкод для укладення договору застави з метою забезпечення виконання будь-якого іншого зобов'язання (грошового або зобов'язання щодо передання майна, виконання роботи, надання послуг). В ст. З Закону "Про заставу" прямо зазначається на можливість забезпечення заставою зобов'язань купівлі-прода-жу, оренди, перевезення тощо.

13. Заставою може бути забезпечене як основне, так і додаткове зобов'язання. Зокрема, заставою може бути забезпечена порука. У такому разі порука припиняється припиненням забезпечуваного нею зобов'язання, а також закінченням строків, встановлених ч. 4 ст. 559 ЦК. Припинення поруки, забезпеченої заставою, припиняє і заставу, хоча б забезпечене порукою зобов'язання і не припинилося. На це слід звернути увагу, оскільки в практиці мають місце випадки невиправданого укладення і договору поруки (на забезпечення основного зобов'язання), і договору застави (на забезпечення зобов'язання щодо поруки), якщо заставодавцем є майновий поручитель. Такі випадки не слід змішувати із ситуаціями, коли основне зобов'язання забезпечується безпосередньо і порукою і заставою.

14. Оскільки заставою може бути забезпечена лише дійсна вимога, недійсність цієї вимоги тягне недійсність застави. Недійсність вимоги означає, що вона ґрунтується на пра-вочині, що визнається недійсним (нікчемним) безпосеред-

321