Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з аставодержатель не дав згоди на заміну предмета застави. Застава припиняється також, якщо відповідно до договору заставодавець не виконує свій обов'язок замінити заставлене майно. Але заставодержатель у такому випадку не позбавлений права вимагати заміни заставленого майна і пред'явлення в суді позову про примушення заставодавця до виконання цього обов'язку і внесення відповідних змін у договір. Задовольняючи позовні вимоги, суд може внести зміни до договору застави у зв'язку із заміною предмета застави в редакції, наданій заставодержателем, якщо в позовній заяві новий предмет застави описаний відповідно до вимог ст. 584 ЦК і ст. 12 Закону "Про заставу" [51]. Суд також може зобов'язати заставодавця або обидві сторони, якщо це необхідно, надати опис того майна, що буде заставлено в порядку заміни предмета застави, що втрачений.

5. Набуття заставодержателем права власності на заставлене майно припиняє заставу. Це правило п. 4 ч. 1 ст. 593ЦК і ст. 28 Закону "Про заставу" є лише конкретизацієющодо застави ст. 606 ЦК, що формулює загальне правилопро припинення зобов'язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі.

6. Правило п. З ч. 1 ст. 593 ЦК і ст. 28 Закону "Прозаставу", що передбачає припинення застави у разі реалізації (примусового продажу) заставленого майна, викликаєінтерес як таке, що виражає позицію законодавця з питання про момент припинення заставних правовідносин. Законодавець виходить з того, що звернення стягнення на заставлене майно не припиняє застави (тобто речових і зобов'язальних правовідносин з приводу застави). Застава припиняється тільки з моменту реалізації (примусового продажу) заставленого майна. Це правило слід за аналогією застосовувати і до випадків, коли на виконання заставногозобов'язання заставлене майно передається у власність зас-таводержателя: до моменту такого передання застава зберігається.

Це спеціальне правило про момент припинення застави узгоджується зі зробленим у цій роботі загальним висновком про те, що присудження до виконання в натурі не припиняє зобов'язання, оскільки воно припиняється тільки

438

Стаття593

виконанням рішення суду про присудження до виконання зобов'язання в натурі.

  1. Закон допускає (за встановленими винятками) заставумайнових прав. Багато з них закінченням часу припиняються. Припинення заставленого права, природно, припиняє речові та зобов'язальні правовідносини з приводу застави, предметом якої є ці права. Слід, однак, враховувати,що закінчення строку позовної давності, встановленого длязахисту заставленого права не припиняє ні заставленогоправа, ні застави, предметом якої є ці права (але воно зазвичай виключає захист суб'єктивного права).

  2. Особливою підставою припинення застави є скасування її ухвалою господарського суду. Воно можливе в тихвипадках, коли предмет застави входить до складу цілісного (єдиного) майнового комплексу підприємства-боржни-ка, що підлягає продажу відповідно до плану санації (п. 1ст. 19 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [108]).

  3. Сплив строку позовної давності за забезпеченою заставою вимогою не припиняє цю вимогу. Не припиняє цейсплив і застави. Але позов про звернення стягнення назаставлене майно не може бути задоволений, якщо строкпозовної давності за вимогою, забезпеченою заставою, невідновлений. Нотаріус також не вправі видати виконавчийнапис, якщо минув строк позовної давності. За наявностіповажних причин пропуску строку позовної давності кредитор (заставодержатель) повинен пред'явити позов пропримушення до виконання забезпеченого заставою зобов'язання в натурі і про звернення стягнення на заставленемайно. Одночасно слід заявити клопотання про відновлення строку позовної давності. Якщо строк позовної давностібуде відновлений, будуть задоволені обидві позовні вимоги. При відмові в задоволенні клопотання про відновленнястроку позовної давності слід вважати, що припиняється іосновна (забезпечена заставою) вимога (зобов'язання), ідодаткові (заставні) правовідносини.

10. Оскільки заставні правовідносини, що виникаютьміж заставодавцем і заставодержателем на підставі договорузастави, є зобов'язанням, вони (так само як і речові право-

439