Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

7 . Законодавство про безготівкові розрахунки виходить з того, що зобов'язання не повинне виконуватися частинами. Тому, як правило, доручення платників на списання грошових коштів з їх рахунків приймаються до виконання виключно в межах наявних коштів на цих рахунках. Лише договором між банком і клієнтом може бути передбачена можливість прийняття банком доручень при недостатності коштів на рахунку (ч. 22.9 ст. 22 Закону "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" [126]; п. 9 розділу І Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті [363]). Крім того, частковому виконанню у випадку недостатності коштів на поточному рахунку платника підлягають розрахункові документи стягувачів (ст. 22 Закону "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні"; ст. 19 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" [121]). Звичайно, боржник може оформляти розрахункові документи на частину суми грошового зобов'язання (у межах сум на поточному рахунку). Але ці дії будуть протиправними, якщо лише договором між платником і одержувачем платежу не передбачена можливість виконання грошового зобов'язання частинами.

Стаття 530о Строк (термін) виконання зобов'язання

1. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) йоговиконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

2. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язкуне встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язокнегайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

1. Строк не є істотною умовою всіх цивільно-правових договорів. Водночас для багатьох видів договорів строк їх

192

Стаття529-530

виконання визнається істотною умовою. Зокрема, ст. 712 ЦК визнає строк істотною умовою договорів поставки (таке ж передбачається ч. 1 ст. 265 ГК [32]), ст. 272 ГК — договорів контрактації сільськогосподарської продукції, ст. 318 ГК — договорів підряду на капітальне будівництво. Існує практика нормативного визначення строку виконання зобов'язання (ст. 919 ЦК; ст. 313 ГК).

  1. Можливі різні способи встановлення строку виконання зобов'язань. Найпоширенішими є такі: 1) встановленнядати, до настання якої зобов'язання має бути виконане (наприклад, роботи за цим договором повинні бути виконані іпередані з оформленням акту здачі-приймання не пізнішеЗО квітня 2004 p.); 2) встановлення дати, після настанняякої зобов'язання повинне бути виконане; 3) встановленнядати, після настання якої зобов'язання повинне бути виконане, і дати, до настання якої зобов'язання повинне бутивиконане; 4) встановлення строку з дня укладення договору(з дня настання відповідної події, з дня вчинення певноїдії), протягом якого зобов'язання повинне бути виконане(наприклад, "наймодавець зобов'язується передати наймачеві об'єкт найму не пізніше семи днів після підписанняданого договору"; "покупець зобов'язується оплатити поставлені товари протягом семи днів після їх доставки постачальником на склад покупця"; "підрядник зобов'язується виконати сільськогосподарські роботи протягом 10 днівпісля досягнення середньодобової температури повітря 10°С"); 5) встановлення періодів,' протягом яких зобов'язанняповинне виконуватися частинами (поширеним є встановлення квартальних, місячних, декадних та інших періодівпоставки з визначенням кількості та особливостей асортименту товарів, що поставляються у відповідні періоди); 6)зустрічаються зобов'язання, що мають тривалий характер(наприклад, договори оренди, кредитні договори). В такихвипадках строк, протягом якого надається послуга, ототожнюється зі строком, на який укладено договір (строком діїдоговору). Так, у ст. 763 ЦК мова йде про строк договорунайму.

  2. Відповідно до абзацу другого ч. 1 ст. 530 ЦК строквиконання зобов'язання може бути встановлений зазначен-

193