Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

у часників аукціону в книгу реєстрації (п. 7 Положення [213]; п. 3.10 Порядку [312]). Організатор аукціону перевіряє документи, що засвідчують особу учасника аукціону, посадове становище осіб, що є представниками юридичних осіб, а у відповідних випадках — наявність довіреності.

Покупцям повинна бути надана можливість ознайомитися з майном, що підлягає реалізації з аукціону (публічних торгів).

27. Нормативно-правові акти допускають можливістьпроведення аукціонів (публічних торгів) з продажу заставленого майна за умови наявності не менше двох покупців.Якщо зареєстровано менше двох покупців, вважається, щоаукціон не відбувся (п. 17 Положення; п. 8.2 Порядку).

28. Аукціон (публічні торги) підлягає визнанню таким,що не відбувся також у випадках, коли жоден з учасниківне запропонував ціну, яка перевищує стартову. У відповідних випадках перевищення ціни повинне бути не меншевстановленого (п. 11 Положення встановлене мінімальнеперевищення 10 відсотків; Порядком так званий "крок аукціону" не передбачений). Слід, однак, враховувати, що п.11 Положення приписує ліцитатору у випадках, якщо протягом трьох хвилин після оголошення початкової ціни покупці не виявили бажання придбати майно, що реалізується, за цією ціною, знизити ціну до рівня, який задовольняє вимоги заставодержателя. Отже, Положення допускаєпродаж майна і за початковою ціною і навіть за ціною, щоє нижче початкової, але не нижче ціни, що дозволяє задовольнити вимоги заставодержателя.

29. Аукціон визнається таким, що не відбувся, також у разі несплати переможцем аукціону вартості придбаного ним майна у встановлений строк (п. 17 Положення; п. 8.2 Порядку). На покупця покладається обов'язок оплатити придбане на аукціоні (публічних торгах) майно (у відповідних випадках — із зарахуванням раніше внесеного гарантійного внеску) не пізніше 10 днів (п. 17 Положення; п. 6.1 Порядку). Конструкція визнання аукціону таким, що не відбувся, коли насправді відповідна сукупність юридичних фактів мала місце, що належно відображено в оформленому за результатами аукціону акті, не має аналогів у законах, що містять

424

Стаття591

норми цивільного права. Але відповідні нормативно-правові акти прийняті органами виконавчої влади в силу повноваження, даного їм законодавцем (п. 12.3.4 ч. 12.3 ст. 12 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" [88]; ст. 61 Закону "Про державну виконавчу службу"). Тому і повноваження відповідних правотворчих органів встановити правову конструкцію аукціону, що не відбувся, хоча фактично він мав місце, не слід піддавати сумніву.

  1. Якщо аукціон не відбувся, організатор аукціону повідомляє про це заставодержателя, який вправі за згодоюзаставодавця залишити заставлене майно за собою за початковою ціною (п. 18 Положення). Президія Вищого арбітражного суду свого часу роз'яснила [382], що майно, якеє предметом застави, не може бути залишене за заставодер-жателем, якщо воно належить державному підприємствуабо відкритому акціонерному товариству, створеному в процесі корпоратизації, всі акції якого перебувають у державнійвласності, оскільки реалізація такого майна не може провадитися інакше, ніж з аукціону, публічних торгів (п. 8.10).За згодою заставодержателя і заставодавця це можливо іпри проведенні аукціонів (публічних торгів) відповідно доПорядку реалізації арештованого майна. Якщо такої згодине досягнуто, проводиться повторний аукціон. Якщо аукціон (публічні торги) не відбувся повторно, виконавчі документи повертаються стягувачеві (заставодержателю).

  2. Законодавством регламентується порядок проведення аукціону. Його порушення, а також порушення вимогпро зміст інформації про майно, що підлягає реалізації заукціону (публічних торгів) є підставою для визнання аукціону судом недійсним (п. 14 Положення). Для правильного розуміння цього правила його слід порівняти з нормамиПорядку реалізації заставленого майна. З Порядку реалізації арештованого майна правила про анулювання і визнання аукціонів недійсними виключені. Пов'язано це з тим,що аукціони (публічні торги) — це особлива процедура укладення договору, а результатом аукціону є правочин. Вінпідлягає визнанню недійсним відповідно до норм Цивільного кодексу. Порушення порядку підготовки і проведенняаукціону, що вплинуло на волевиявлення учасників аукціо-

425