Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

новлений, заява про прийняття пропозиції повинна бути зроблена негайно. В іншому випадку пропозиція вважається не прийнятою.

  1. Якщо в пропозиції укласти договір, зробленій в письмовій формі, строк для відповіді не визначений, пропозиція вважається прийнятою, якщо відповідь про прийняттяпропозиції одержана оферентом протягом нормально необхідного для цього часу. Оскільки мова йде про одержаннявідповіді, слід враховувати, що контрольні строки проходження встановлені тільки стосовно кореспонденції, що приймається через мережу кур'єрської пошти. В решті випадківвстановлено лише нормативи частоти обміну, перевезення,доставки пошти, виїмки кореспонденції з поштових скриньок і основні контрольні строки обробки поштових відправлень (наказ Міністерства зв'язку "Про нормативи і контрольні строки у поштовому зв'язку" [259]).

  2. Якщо законодавством встановлено строк для одержання відповіді на письмову пропозицію укласти договір,протягом цього строку повинна бути отримана оферентомвідповідь про прийняття його пропозиції. Це правило невповні погоджується із спеціальним правилом ч. З ст. 181ГК [32], яка підлягає переважному застосуванню до відносин, що виникають у процесі укладення господарських договорів.

Ч. З ст. 181 ГК встановлює для акцепту двадцятиден-ний строк. Цей строк встановлено для надіслання відповіді на оферту, тобто, він не включає часу поштового обігу. В цей же час має бути направлений оференту протокол розбіжностей, якщо проект договору (оферту) акцептант прийняв з протоколом розбіжностей. Пропуск цього строку тягне наслідки, передбачені ч. 1 ст. 645 ЦК, яка застосовується в цьому випадку за аналогією. У випадках, коли договір грунтується на держзамовленні, або укладення договору для акцептанта є обов'язковим, або акцептант в установленому порядку визнаний монополістом на певному ринку товарів, робіт, послуг, пропуск зазначеного двадцятиденного строку дає право оференту звернутись до господарського суду з позовом про спонукання до укладення договору.

Стаття 644-645

Стаття 645. Відповідь про прийняття пропозиції, яка одержана із запізненням

L Якщо відповідь про прийняття пропозиції укласти договір одержано із запізненням, особа, яка зробила пропозицію, звільняється від відповідних зобов'язань

2о Якщо відповідь про прийняття пропозиції укласти договір було відправлено своєчасно, але одержано із запізненням, особа, яка зробила пропозицію укласти договір, звільняється від відповідних зобов'язань, якщо вона негайно повідомила особу, якій було направлено пропозицію, про одержання відповіді із запізненням:

Відповідь, одержана із запізненням, є новою пропозицією..

Зо За згодою особи, яка зробила пропозицію, договір може вважатись укладеним незалежно від того, що відповідь про прийняття пропозиції укласти договір було відправлено та (або) одержано із запізненнямо

  1. Стаття, що коментується, застосовується до відносинз приводу укладення договорів, якщо строк для відповіді напропозицію укласти договір встановлено і не встановленоофертою. Якщо строк для відповіді встановлений актомцивільного законодавства, ст. 645 ЦК застосовується за аналогією (лише абзац перший ч. 2 ст. 645 ЦК не застосовується до відносин, що регулюються ч. З ст. 181 ГК, якавстановлює двадцятиденний строк для надіслання акцепттантом оференту примірника підписаного договору).

  2. Маючи на увазі положення абзацу другого ч. І ст. 641ЦК (оферта повинна виражати намір оферента вважати себезобов'язаним), ч. 1 ст. 645 ЦК встановлює, що одержанняоферентом відповіді на пропозицію укласти договір з запізненням звільняє оферента від відповідного обов'язку.Відповідь, яка одержана з запізненням, вважається новоюпропозицією (офертою), на яку поширюється чинність ст.641 ЦК (мається на увазі, що відповідь повинна прийматись до уваги разом з первісною пропозицією, оскількисама по собі відповідь зазвичай всіх істотних умов договору не містить).

  3. Відповідь на пропозицію укласти договір може бутивідправлена своєчасно (з урахуванням часу поштового об-

742

743