Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

Стаття 631-632

господарську практику, особливо з урахуванням ч. 8.ст. 181 ГК [32] ("у разі якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся)"). Пом'якшити цей занадто жорсткий підхід законодавця до істотних умов господарських договорів в частині строку їх дії можна, послідовно проводячи в практику розуміння здійснення фактичних дій на виконання договору за умови фактичного визнання іншою стороною відповідності цих дій договору як підтвердження того, що сторони договір уклали. Крім того, в господарських договорах, що передбачають строк їх дії, слід визначати наслідки спливу цього строку, встановлювати, які права та обов'язки у зв'язку зі спливом строку дії договору припиняються, а які — ні.

26. Викладені положення Цивільного кодексу про строк договору та Господарського кодексу про строк дії договору кардинально змінюють підхід законодавця до цих правових явищ. В зв'язку з цим втрачають чинність деякі роз'яснення з цього приводу. Так, Вищий арбітражний суд роз'яснював, що виконання договору підряду в натурі законодавством строком дії договору не обмежується (Інформаційний лист "Про деякі питання практики застосування чинного законодавства при вирішенні господарських спорів" [384]). Тому закінчення строку дії договору не звільняє підрядника від виконання зобов'язання в натурі. Закінчення погодженого сторонами терміну дії договору не може бути також підставою для припинення нарахування пені за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання, що випливає з договору, термін дії якого закінчився (п. 2.6 Інформаційного листа Вищого арбітражного суду "Про деякі питання, порушені у доповідних записках про роботу арбітражних судів у 2000 році" [388]).Тепер слід визнати, що виконання договору підряду в натурі обмежується строком дії договору. А закінчення дії договору виключає нарахування пені за прострочення виконання договору. Проте відповідно до ч. З ст. 6 ЦК сторони цивільно-правового, в тому числі і господарського, договору вправі домовитись про інше. Крім того, закінчення строку дії договору і припинення зобов'язання у відповідній частині не звільняє боржника від цивільної відповідальності.

Стаття 632. Ціна

1. Ціна в договорі встановлюється за Домовленістю сторін.У випадках, встановлених законом, Застосовуються ціни

(тарифи, ставки тощо), які встановлюю-і,, або регулюються уповноваженими органами державної ад, або органами місцевого самоврядування.

  1. Зміна ціни після укладення договору допускається лишеу випадках і на умовах, встановлених добором або законом.

  2. Зміна ціни в договорі після його ИКОнання не допускається.

  3. Якщо ціна у договорі не встаноена j не може бутивизначена виходячи з його умов, вона визначається виходячиіз звичайних цін, що склалися на анало,, ТОвари роботиабо послуги на момент укладення договору

  1. Ціна (тариф) визначається в ч. 4 CT.°i89 ГК як формагрошового визначення вартості продукіщ (робіт послуг)яку реалізують суб'єкти господарюваня це визначенняслід застосовувати також і до тих майнових відносин, вяких відчуження речей, надання послу чи виконання робітздійснює суб'єкт, який в даних правовідносинах не маєстатусу суб'єкта господарювання. ПрОтЄ) належить враховувати, що є два розуміння ціни: 1) те, щ0 відповідає наведеному визначенню. Воно використоуЄТЬСЯ зокрема і вст. 632 ЦК; 2) розуміння ціни як цінц договору. В такомурозумінні термін "ціна" вживається в ч з ст. 180 ГК.

  2. Цивільний кодекс досить ліберальний до визначенняціни в договорі. Передбачається (ч. 1 Ст 2 ЦК), що цінав договорі встановлюється за домовдністю СТОр|н Але ждопускається, що ціна в договорі може бути не встановленаі навіть не може бути визначена, ви>(0ДЯЧИ і3 його умовТоді ч. 2 ст. 632 ЦК приписує визначати ціну ВИХ0Дячи іззвичайних цін, що склалися на аналогічні товари роботиабо послуги на момент укладення догвору. Такий підхід вЦивільному кодексі здійснюється і ст0совно окремих видівзобов'язань (наприклад, ст. 691, 762, §43 ЦК).

3. Набагато більш жорсткий підхід д0 умов господарських

ДОГОВОРІВ Про ЦІНУ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ В Господарському кодексі

Ціна визнається істотною умовою госг)Одарського договору

692

693