Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

2 Закону "Про оренду землі" {152] передбачає регулювання відносин із приводу оренди землі Цивільним кодексом та іншими актами законодавства.

  1. Нормативно-правовими актами Національного банку України передбачено досить широке застосування договорів з метою регулювання відносин між Національнимбанком і банками. Специфіка цих договорів обумовленахарактером відносин між названими суб'єктами. Частковоці відносини складають предмет цивільного права. В іншійчастині вони регулюються публічним правом. Таке поєднання привело до того, що в тексті затвердженого постановоюПравління Національного банку Договору на розрахунково-касове обслуговування з відкриттям кореспондентськогорахунку [367] передбачене встановлення цивільно-правових способів забезпечення (неустойки) за такі допущені банком порушення, які носять публічний характер і виходятьза межі цивільно-правового зобов'язання між НБУ і банком (несвоєчасна обробка документів в електронному вигляді, які надійшли із системи електронних платежів, несвоєчасне чи недостовірне відображення в балансі проведених операцій, неналежне оформлення готівки, розсортуваннязношених і придатних банкнот).

  2. Визначення односторонніх і двосторонніх договорівв ч. 9 ст. 626 ЦК запозичене із підручників цивільногоправа радянської доби, які були більше спрямовані на досягнення ідеологічних цілей, ніж на аналіз цивільно-правових конструкцій. Якщо до підготовки тексту законопро-екта ставитись конструктивно, то треба давати визначеннятільки тих понять, які в подальшому в цьому тексті вживаються. Поняття односторонніх і двосторонніх договоріввживаються тільки при їх визначенні у зазначеній статті.

  3. Багатосторонні договори виділяються в ч. 4 ст. 626ЦК по іншому критерію класифікації (таким є кількістьсторін, що приймають участь в укладенні договору), ніжодносторонні і двосторонні договори (вони виділяються закритерієм способу розподілу прав та обов'язків між двомасторонами).

  4. Презумпція відплатного характеру договору, що встановлена ч. 5 ст. 626 ЦК, набуває ознаки доцільності з огля-

Статгя626-627

ду на лібералізацію підходу Цивільного кодексу до істотних умов договору, що виявилося, зокрема, в допущенні того, що у договорі ціна може бути не встановлена (ч. 4 ст. 632 ЦК).

Стаття 627. Свобода договору

1. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

  1. Свобода договору визнається однією із основних засад цивільного законодавства України (п. З ст. З ЦК). Ст.627 ЦК розкриває зміст засади свободи договору шляхомзазначення на те, що суб'єкти цивільного права є вільними: 1) при вирішенні питання про укладення договору; 2)при виборі контрагентів; 3) при погодженні умов договорів.

  2. Юридичне закріплення засади свободи договору, однак, не є беззастережним. Свобода договору визнається,але за умови, що при здійсненні волевиявлення на укладення договорів, на вибір контрагентів і на визначення змістувідповідні суб'єкти не можуть діяти всупереч положеннямЦивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства,звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (слід, однак, враховувати, що ч. З ст. 6 ЦК надаєактам цивільного законодавства, як правило, диспозитивного значення).

  3. Зазначення на необхідність при укладенні договорів,виборі контрагентів та визначенні умов договору враховувати вимоги актів цивільного законодавства погоджуєтьсяз ч. 1 ст. 215 та ч.і ст. 203 ЦК, відповідно до яких підставою недійсності правочину є суперечність їх актам цивільного законодавства. В коментарі до ст. 203 ЦК (том 1 цьоговидання) зазначається нате, що судова практика, очевидно,піде шляхом визнання всіх публічно-правових вимог таобмежень на здійснення діяльності, на здійснення цивільних прав, на вчинення та виконання правочинів такими,що мають не тільки публічно-правовий, а і цивільно-пра-

638

639