Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

6 . Безготівкова валюта також може бути предметом застави. Як предмет застави безготівкова валюта може залишатися на валютному рахунку заставодавця, а може бутиперерахована на валютний рахунок заставодержателя аботретьої особи. Зауважимо, однак, що банківське законодавство України не передбачає можливості блокування безготівкових грошових коштів на рахунку заставодавця, заставодержателя або третьої особи на виконання зобов'язань задоговором застави, але договори про це укладатися можуть.

7. Предметом застави можуть бути майнові права, в томучислі майнові права інтелектуальної власності авторів творівнауки, літератури, мистецтва, суб'єктів суміжних прав, майнові права на об'єкти промислової власності. Предметомзастави можуть бути як абсолютні, так і відносні права(права кредиторів в зобов'язаннях). При цьому на майновіправа поширюється загальне правило про те, що предметомзастави може бути тільки майно, яке може бути відчужене іна яке може бути звернене стягнення (ч. 1 ст. 576 ЦК).Якщо заміна кредитора в зобов'язанні не допускається (ст.515 ЦК), права кредитора не можуть бути предметом застави. Права, що є предметом застави, мають бути належнеіндивідуалізовані, зокрема, зазначенням на боржника, обов'язки якого кореспондують праву, що передається в заставу. Предметом застави можуть бути права, що виникнуть узаставодавця після виникнення застави. Закон "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155](ст. 32) визначає порядок позасудового звернення стягнення на право грошової вимоги, що є предметом застави (іншого забезпечувального обтяження), та його (права) реалізації.Звідси не слід робити висновок про те, що предметом застави може бути тільки право грошової вимоги. Будь-якеправо, що може бути відступлене, може бути предметомзастави. Зазначений Закон допускає позасудовий порядокзвернення стягнення лише на право грошової вимоги. Загальні правила щодо цього сформульовані в ст. 23 Закону"Про заставу" [51].

8. Новий Цивільний кодекс визнає можливість укладення договорів щодо "єдиних майнових комплексів підприємств". Прямо не передбачається можливість пере-

Стаття576

дання їх у заставу. Але така можливість передбачалась ще до прийняття нового Цивільного кодексу. Частина четверта ст. 11 Закону "Про заставу" передбачає можливість пере-дання в заставу цілісних майнових комплексів державних підприємств та їх структурних підрозділів за згодою і на умовах, погоджених з органом, уповноваженим управляти відповідним майном. Застава цілісного майнового комплексу структурного підрозділу підприємства передбачає складання розподільчого балансу і облік доходів, оборотних матеріальних коштів, поліпшень майна і прав, одержаних, набутих або зроблених після укладення договору застави.

9. Відповідно до ч. 4 ст. 576 ЦК і частини четвертої ст. 4Закону "Про заставу" не можуть бути предметом заставинаціональні, культурні та історичні цінності, що перебувають у державній власності, якщо вони занесені чи повиннібути занесені до Державного реєстру національної культурної спадщини.

  1. Предметом застави не можуть бути єдині майновікомплекси підприємств, що належать до об'єктів державноївласності, приватизація яких заборонена законодавчими актами (Закон "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації"), крім товарів в обороті та переробці, що їм належать, а також майнові комплекси державних підприємств та їх структурних підрозділів,що знаходяться у процесі корпоратизації, крім товарів уобороті та переробці (частини шоста і сьома ст. 4 Закону"Про заставу").

  2. Частина четверта ст. 11 Закону "Про заставу" формулює правило, відповідно до якого державне підприємство самостійно здійснює заставу закріпленого за ним майна. На виключення з цього правила встановлено, що державне підприємство має право передавати в заставу тількиза згодою органу, уповноваженого управляти відповіднимдержавним майном, такі види майна: 1) цілісні майновікомплекси підприємства і його структурних підрозділів; 2)будівлі та споруди. Переважно перед цими правилами підлягає застосуванню положення Господарського кодексу [32]як законодавчого акту, що прийнятий пізніше. Будь-якіоб'єкти, що належать до основних фондів, державне підприє-

366

367