Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

23 А. Г. Ярема, т. 2

23* Глава 52

к одексами. Цивільний кодекс залишає на розсуд сторін строк, протягом якого (після укладення попереднього договору) має бути укладений основний договір, але допускає встановлення законом обмеження щодо строку (терміну), в який має бути укладений основний договір на підставі попереднього договору. Господарський кодекс [32] (ч. 1 ст. 182) встановлює, що основний договір має бути укладений не пізніше одного року з моменту укладення попереднього договору. Цей строк, однак, може змінюватись за домовленістю сторін.

  1. Основний договір має бути укладений на умовах, встановлених попереднім договором. При цьому абзац третій ч.1 ст. 635 ЦК допускає, щоб не всі істотні умови основногодоговору були погоджені в попередньому договорі. Обов'язковим є лише встановлення в попередньому договоріпорядку погодження істотних умов основного договору, якщотакий порядок не встановлений актами цивільного законодавства.

  2. Інші правила встановлені ч. 2 ст. 182 ГК: попереднійдоговір повинен містити всі істотні умови основного договору, зокрема зазначається на обов'язковість визначення впопередньому договорі предмета основного договору.

  3. Попередній договір укладається в формі, що встановлена для основного договору. Із абзацу четвертого ч. 1 ст.635 ЦК слід зробити висновок про те, що попередній договір не може бути укладений в усній формі. Але порушення вимоги про форму попереднього договору тягне йогонедійсність (нікчемність) тільки відповідно до загальнихправил. В решті випадків наступають наслідки, передбаченіст. 218 ЦК.

Державна реєстрація попередніх договорів не передбачена.

6. Цивільний кодекс не встановлює будь-яких особливостей укладення попередніх договорів. Це означає, що попередні договори мають укладатись відповідно до загальних правил укладення цивільно-правових договорів. Стосовно попередніх господарських договорів встановлено, що до їх укладення не застосовуються загальний порядок укладення господарських договорів (ч. 2 ст. 182 ГК). Відносини

706

Стаття 635

щодо укладання попередніх договорів у сфері дії Господарського кодексу регулюються Цивільним кодексом (ч. 5 ст. 182 ГК). Приписується при цьому враховувати особливості, передбачені Господарським кодексом. Тут маються на увазі не особливості укладення господарських договорів, а особливості, що стосуються попередніх договорів, тобто встановлені ст. 182 ГК.

  1. Встановлюється (ч. З ст. 535 ЦК; ч. 4 ст. 182 ГК), щозобов'язання укласти основний договір, яке виникло напідставі попереднього договору, припиняється, якщо доспливу строку, встановленого законом або попереднім договором для укладення основного договору, ні одна із сторінне надішле проект основного договору іншій стороні.

  2. Примушення до виконання зобов'язання, що грунтується на попередньому договорі (укласти договір), є можливим, хоч прямо на це зазначається тільки стосовно господарських договорів (ч. З ст. 182 ГК).

  3. На зобов'язання, що виникають на підставі попереднього договору, поширюються загальні положення про зобов'язання, встановлені Цивільним та Господарським кодексами. Порушення сторонами своїх зобов'язань, що грунтуються на попередньому договорі, може тягти наслідки,передбачені законом або договором. Зокрема сторона, яканеобгрунтовано ухиляється від укладення основного договору на підставі попереднього договору, повинна відшкодувати другій стороні збитки, завдані простроченням укладення основного договору. Актами цивільного законодавства і договорами може бути встановлено інше, тобто можуть бути передбачені і звільнення від обов'язку відшкодувати збитки, і більш жорсткі підстави відповідальностіта більш високий її розмір. Це стосується і сфери дії Господарського кодексу, оскільки положення ч. 2 ст. 635 ЦКне суперечать Господарському кодексу. Елементи правовоїконструкції попереднього договору має договір купівлі-про-дажу майна з правом або зобов'язанням зворотного викупу, який згадується у п. 4 частини першої ст. 34 Закону"Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] як різновид договірних обтяжень рухомогомайна.

707