Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

  1. Ц я стаття, як і інші правила, що стосуються неможливості виконання, не може поширюватися на неможливістьвиконання, яка існує в момент укладення договору, оскільки в такому випадку підлягають застосуванню правила пронедійсність правочину, вчиненого під впливом помилки (ст.229 ЦК), або інші спеціальні правила про недійсність пра-вочинів. ІтрозяЬіішп пиііа оЬ1І£аііо е$і — зобов'язання, предмет якого неможливий, нікчемне. Зауважимо, що відповідно до ст. 229 ЦК такий правочин не є нікчемним, а маєлише ознаку оспорюваності.

  2. Оскільки ст. 607 ЦК регулює відносини між кредитором і боржником, неможливість виконання як підстава припинення зобов'язання означає відсутність у даного конкретного боржника (втрату боржником) можливості виконати зобов'язання.

  3. Ст. 607 ЦК застосовується тільки в випадках, коливідповідно до чинного цивільного законодавства за неможливість виконання, що настала, не відповідає жодна із сторін.Неможливість виконання може бути викликана загибеллюмайна, що є предметом зобов'язання внаслідок дії непереборної сили (зокрема, загибеллю нерухомого майна, урожаю сільськогосподарських культур тощо), перешкодами длявиконання зобов'язання, що виникли в результаті дії непереборної сили, і іншими обставинами, за яких при виявленні належної дбайливості боржник не взмозі виконатизобов'язання (в зв'язку з дією непереборної сили, простоговипадку або діями чи бездіяльністю іншої сторони зобов'язальних правовідносин). Як раз така неможливість виконання мається на увазі в тих положеннях Цивільного кодексу, де використовується поняття неможливості виконання.

4. Інколи спеціальними правилами передбачається припинення зобов'язань унаслідок неможливості виконаннянезалежно від вини однієї із сторін в настанні обставин, щообумовили неможливість виконання. Так, п. 1 і 6 ч. 1 ст.1044 ЦК передбачають припинення зобов'язання (буквально тут йдеться про припинення договору, але в контекстіце означає припинення зобов'язань обох сторін) в зв'язку ззагибеллю майна, переданого в управління, неможливостіуправителя здійснювати управління майном незалежно від

Стаття607

наявності вини однієї із сторін зобов'язання. Загибель об'єкта оренди також тягне припинення зобов'язання (договору) оренди (ч. 2 ст. 26 Закону "Про оренду державного і комунального майна" [68]). У разі втрати (загибелі) предмета застави за відповідних умов припиняється застава (ч. 1 ст. 593 ЦК; ст. 28 Закону "Про заставу" [51]).

5. Випадки припинення зобов'язання у зв'язку з неможливістю виконання, які не підпадають під дію ст. 607 ЦК, передбачені ст. 158 КТМ. У силу цієї статті договір морського перевезення вантажу припиняється без заяви однієї зі сторін про припинення договору і без обов'язку відшкодування збитків, заподіяних припиненням зобов'язання, якщо після укладення договору і до відходу судна з місця навантаження внаслідок обставин, не залежних від сторін, настануть такі наслідки: 1) судно загине або буде захоплене силоміць; 2) судно буде визнане непридатним до плавання; 3) загине вантаж, що являє собою індивідуально визначену річ; 4) загине вантаж, що являє собою речі, визначені родовими ознаками, після здачі його для навантаження, а відправник не встигне здати інший вантаж замість загиблого. З перелічених підстав договір морського перевезення припиняється і під час рейсу. В останньому випадку при розрахунках у зв'язку з припиненням зобов'язання перевезення застосовується таке правило: перевізнику належить фрахт пропорційно фактичній дальності перевезення виходячи з кількості врятованого і зданого перевізником вантажу. Звертає на себе увагу та обставина, що спеціальні правила ст. 158 КТМ не ставлять припинення зобов'язань за обставин, зазначених у цій статті, у залежність від наявності чи відсутності вини перевізника, відправника вантажу чи третіх осіб.

  1. Що стосується оголошення боржника банкрутом, товоно не може бути підведене під визначення поняття неможливості виконання, як вона розуміється в ст. 607 ЦК,оскільки щодо цього встановлені спеціальні правила (ст. 23Закону "Про відновлення платоспроможності боржника абовизнання його банкрутом" [108]).

  2. Припинення зобов'язання неможливістю виконанняпо-різному впливає на зустрічне зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі, що і зобов'язання, яке припи-

489

488