Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 41-42

Стаття 484. Права суб'єктів права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

  1. Автор раціоналізаторської пропозиції має право на добросовісне заохочення від юридичної особи, якій ця пропозиція подана.

  2. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, має право на використання цієї пропозиції у будь-якому обсязі.

  1. Автор раціоналізаторської пропозиції має особисті не-майнові права відповідно до ст. 423 ДК.

  2. Формулювання ч. 1 ст. 484 ЦК, на нашу думку, виключає застосування п. 53 Тимчасового Положення, що визначаєрозмір винагороди, яка виплачується авторові раціоналізаторської пропозиції. Відповідно до ч. 1 ст. 484 ЦК заохочення, в т.ч. і винагорода, що виплачується авторові, повиннемати ознаку добросовісного. Таким чином, розмір винагороди визначається Цивільним кодексом непрямо. Для працівників, які внесли раціоналізаторську пропозицію, що зумовила зміну технічних норм і розцінок, передбачено збереження попередніх розцінок протягом шести місяців від дати початку його впровадження (частина перша ст. 91 КЗпП [17]).

Глава 42

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА СОРТ РОСЛИН, ПОРОДУ ТВАРИН

Стаття 485. Види прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин

1. Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин становлять:

  1. особисті немайнові права інтелектуальної власності насорт рослин, породу тварин, засвідчені державною реєстрацією;

  2. майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, засвідчені патентом;

  3. майнове право інтелектуальної власності на поширеннясорту рослин, породи тварин, засвідчене державною реєстрацією.

Стаття484-485

  1. Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин включає до себе особисті немайнові права. Особисті немайнові права зазвичай належать автору. Тому ч. 1ст. 37 Закону "Про охорону прав на сорти рослин" [137]встановлює, що особисте немайнове право авторства особанабуває від дати державної реєстрації сорту.

  2. Державна реєстрація сорту рослин здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєструсортів рослин, придатних до поширення в Україні (ч. 1 ст.33 Закону "Про охорону прав на сорти рослин"). Веденняцього Державного реєстру покладено на Державну службуз охорони прав на сорти рослин (Держсортслужбу).

  3. Державна реєстрація сорту рослин здійснюється напідставі рішення, яке приймається Держсортслужбою зарезультатами розгляду заявки на сорт рослин. Право наподання заявки на сорт рослин належить автору сорту (селекціонеру). Сорт рослин може бути створений спільно декількома селекціонерами. В такому разі всі вони мають однакові права на подання заявки.

  4. У разі, коли сорт створено селекціонером у зв'язку звиконанням службових обов'язків або за дорученням роботодавця з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва, обладнання, матеріальних і фінансовихзасобів роботодавця, і договором між селекціонером і роботодавцем не передбачено інше, право на подання заявкиналежить роботодавцю. Але за наявності таких обставинправо на подання заявки переходить до автора, якщо роботодавець протягом 60 днів від дати отримання від автораповідомлення про створення нового сорту рослин не подасть заявку на сорт рослин. Сплив зазначеного строку безпосередньо не дає автору права на подання заявки. Роботодавець може використовувати сорт як конфіденційну інформацію (без державної реєстрації). Якщо він попередив проце автора, то право подання заявки переходить до авторатільки за умови, що роботодавець не буде використовуватисорт рослин протягом чотирьох років від дня отриманняповідомлення автора про створення нового сорту рослин.

5. Державній реєстрації підлягає тільки сорт, що вважається охороноздатним, тобто якщо за проявом ознак, пе-

90

91