Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

і ншій особі без згоди заставодержателя, якщо одержання такої згоди було необхідним, то воно охоплюється формулюванням п. 2 ч. 2 ст. 592 ЦК ("... порушення заставодавцем правил про розпорядження предметом застави") і дає право заставодержателю звернути стягнення на заставлене майно відповідно до ч. 2 ст. 592 ЦК, якщо цьому не перешкоджають спеціальні правила.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 592 ЦК заставодавець отримує дві правомочності: 1) вимагати дострокового виконання зобов'язання; 2) у разі невиконання цієї вимоги заставодавець, якщо це можливо, одержує право звернути стягнення на предмет застави. При зверненні стягнення в судовому порядку чи шляхом отримання виконавчого напису нотаріуса, заставодержатель повинен надати докази пред'явлення до боржника вимоги про дострокове виконання зобов'язання. Якщо на день винесення судом рішення у справі про звернення стягнення на предмет застави доказів пред'явлення зазначеної вимоги немає, позов про звернення стягнення на заставлене майно не може бути задоволено, оскільки матеріальне право звернути стягнення виникає внаслідок відмови боржника виконати вимогу кредитора (заставодержателя).

3. При переданні заставодавцем предмета застави у власність іншій особі без згоди заставодержателя законодавець не визнав за можливе надати перевагу речовому праву заставодержателя перед правом набувача права власності на заставлену річ. Більше того, і в цьому випадку заставодержатель отримує лише право вимагати дострокового виконання забезпеченого заставою зобов'язання, а право звернення стягнення на заставлене майно не отримує. Ч. 1 ст. 592 ЦК не виключає права заставодержателя пред'явити на підставі ч. 2 ст. 586, ч. 1 ст. 215 і ч. 1 ст. 203 ЦК позов про визнання недійсним правочину, відповідно до якого заставодавець здійснив відчуження предмета застави. Але ж суд не може винести рішення про повернення сторін до первинного майнового стану, оскільки це суперечило б ч. 2 ст. 620 ЦК.

4. Наступна застава не припиняє право застави попереднього заетаводержателя (ч. 2 ст. 588 ЦК). Крім того, пер-

434

Стаття 592-593

ший заставодержатель має переважне право перед наступними заставодержателями (щодо іпотеки і застави рухомого майна переважне право визначається за датою реєстрації застави). І все ж законодавець незалежно від будь-яких обставин в п. 1 ч. 2 ст. 592 ЦК визнає порушення заставодавцем правил про наступну заставу підставою виникнення у заставодержателя права вимагати дострокового виконання зобов'язання і звернення стягнення на заставлене майно (при невиконанні цієї вимоги). Проте, звернення стягнення можливе тільки за умови, що попередня застава була зареєстрована і має пріоритет перед іншими обтяженнями заставленого майна. Слід враховувати також, що відповідно до спеціального правила ч. З ст. 12 Закону "Про іпотеку" [146] правочин щодо передання майна в наступну іпотеку без згоди попереднього іпотекодержателя є недійсним (нікчемним).

Стаття 593. Припинення права застави

1. Право застави припиняється у разі:

  1. припинення зобов'язання, забезпеченого заставою;

  2. втрати предмета застави, якщо заставодавець не замінив предмет застави;

  3. реалізації предмета застави;

  4. набуття заставодержателем права власності на предметзастави.

Право застави припиняється також в інших випадках, встановлених законом.

  1. У разі припинення права застави на нерухоме майно додержавного реєстру вносяться відповідні дані.

  2. У разі припинення права застави внаслідок виконаннязабезпеченого заставою зобов'язання заставодержатель, уволодінні якого перебувало заставлене майно, зобов'язанийнегайно повернути його заставодавцеві.

1. Формулювання "припинення застави" (ст. 28 Закону "Про заставу" [51]), "припинення права застави" (ст. 593 ЦК; ст. 28 Закону "Про заставу" [17]) означають припинення речових правовідносин з приводу застави, тобто правовідносин, що охоплюються легальним визначенням по-

435