Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

4 . Якщо сума, одержана від реалізації предмета застави, не покриває вимоги заставодержателя, він має право отримати суму, якої не вистачає, з іншого майна боржника в порядку черговості відповідно до статті 112 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором або законом.

1. На цей час склався значний за обсягом нормативний масив, який регулює відносини щодо реалізації заставленого майна. У коментарі до ст. 591 ЦК аналізується порядок реалізації лише тих видів заставленого майна, на які не поширюється чинність спеціальних законодавчих актів (Закону "Про іпотеку" [146], Кодексу торговельного мореплавства [24]), оскільки про це йшлося у коментарі до ст. 575 ЦК.

2. Ст. 591 ЦК встановлює найбільш загальні положення щодо реалізації майна, яке було предметом застави та на яке звернено стягнення за рішенням суду (нагадаємо, що стосовно рухомого майна Закон "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] не передбачає звернення стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса. Це означає, що реалізація заставленого майна на підставі виконавчого напису нотаріуса можлива лише стосовно нерухомого майна). Деякі більш конкретні правила щодо реалізації предмета застави встановлені ст. 21 Закону "Про заставу [51]", ст. 25 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень". Детальне правове регулювання відносин щодо реалізації майна, яке було предметом застави та на яке звернено стягнення, здійснюється ст. 50-66 Закону "Про виконавче провадження" [100].

На відносини з приводу застави, в яких заставодавцем є платник податку на прибуток, у силу спеціальної вказівки в п. 12.3.4 ч. 12.3 ст. 12 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" [88] поширюється затверджене Кабінетом Міністрів на виконання цього Закону Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна [213]. Лише в тих випадках, коли відповідні відносини цим Положенням не урегульовані, до них застосовуються норми Інструкції про проведення виконавчих дій [323], Порядку реалізації арештованого майна [312].

Стаття591

3. Основною формою реалізації предмета застави, на яке звернено стягнення за рішенням суду або шляхом отримання виконавчого напису нотаріуса, є його продаж з публічних торгів (ч. 1 ст. 591 ЦК; частина перша ст. 21 Закону "Про заставу"). Це ж правило випливає із ст. 25 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень". Винятки із правила про продаж предмета застави з публічних торгів можуть встановлюватись договором застави або законом. Частина третя ст. 25 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" допускає визначення рішенням суду іншого порядку реалізації предмета застави, ніж з публічних торгів. Лише щодо майна державних підприємств (до таких слід віднести і комунальні підприємства, оскільки до прийняття Конституції України категорією державних підприємств охоплювалися підприємства, що перебувають у загальнодержавній власності, і державні комунальні (за термінологією, що тоді використовувалась) підприємства) та відкритих акціонерних товариств, створених у процесі корпоратизації, всі акції яких знаходяться в державній власності, ст. 21 Закону "Про заставу" встановлює тверде імперативне правило, відповідно до якого будь-який інший спосіб реалізації заставленого майна цих підприємств (крім реалізації з аукціонів) не допускається.

Вказівка на продаж заставленого майна тільки через аукціони формулюється також у абзаці другому п. 12.3.4 ч. 12.3 ст. 12 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". Оскільки з введенням в дію Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" законодавчі та інші нормативно-правові акти, що прийняті до введення в дію цього Закону, застосовуються в частині, що не суперечить названому Закону, виникає питання про співвідношення наведеного правила з положеннями Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", які допускають або визначення судом такого способу реалізації предмета забезпечувального обтяження, який не передбачає проведення аукціону, або визначення способу реалізації такого предмета за домовленістю між обтяжу-вачем (заставодержателем) і боржником. Це питання вирі-

414

415