Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

д ичної чинності Договору про спільну діяльність по організації оплачуваних громадських робіт [217]. За відсутності спеціальної вказівки на юридичну чинність цього договору навряд чи є підстави стверджувати, що названий договір, затверджений Кабінетом Міністрів (тобто органом, повноваження якого на видання подібних нормативно-правових актів не підлягає сумніву), має рекомендаційне, а не юридично обов'язкове значення. Проте, вщступлення від змісту названого Договору на підставі ч. З ст. 6 ЦК є можливим.

Типовий договір (контракт) на реалізацію інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку в спеціальній (вільній) економічній зоні [247] затверджений Кабінетом Міністрів. Цей Типовий договір надає сторонам широкі можливості для погодження окремих умов. Враховуючи це, він взагалі може бути визнаний нормативним договором, який найбільше відповідає потребам сторін договорів. Він передбачає встановлення в договорі, що укладається, обсягу і характеру інвестиційних зобов'язань інвестора, визначення переліку імпортованих інвестором устаткування, виробів і матеріалів, узгодження санкцій за неналежне виконання зобов'язань і низки інших умов. Усі ці умови, оскільки відповідно до Типового договору вони повинні бути погоджені сторонами, є істотними для договорів даного виду. Умови Типового договору, що не потребують погодження сторін (в яких не міститься відповідних пропусків), мають силу правових норм і застосовуються незалежно від того, включені вони чи ні до тексту конкретного договору. Вщступлення від норм цього Типового договору не допускаються.

Договір про інкасацію векселів і Договір про облік векселів затверджені Кабінетом Міністрів як додатки до Порядку погашення заборгованості підприємств, установ і організацій по зборах на обов'язкове державне пенсійне страхування шляхом оформлення її векселями [215]. Названий Порядок і постанова про його затвердження не містять вказівки на допустимість відступлень від положень названих договорів, але такі вщступлення належить визнати припустимими відповідно до ч. З ст. 6 ЦК.

12. Нормативні договори у сфері обігу цінних паперів. Ст. 7 Закону "Про Національну депозитарну систему та особ-

Стаття630

ливості електронного обігу цінних паперів в Україні" [95] приписує укладати договори про відкриття рахунків у цінних паперах відповідно до вимог типових договорів, що затверджуються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. З урахуванням цього затверджено Типовий договір на відкриття рахунку в цінних паперах органу приватизації. Включення до договору на відкриття органу приватизації рахунку в цінних паперах умов, не передбачених Типовим договором цілком допустиме. Включення умов, що не відповідають Тиковому договору, буде означати, що відповідні умови укладеного договору суперечать положенням законодавства, яким законом надається імперативне значення і мають характер оспорюваних частин правочину, що можуть бути визнані недійсними судом. Невключення до конкретного договору умов, що містяться в Типовому договорі, означає, що застосуванню підлягають відповідні умови Типового договору.

Ст. 7 Закону "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" передбачає затвердження Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку Типового депозитарного договору, Типового договору на відкриття рахунку в цінних паперах і Типового договору на обслуговування емісії цінних паперів. Такі типові договори затверджені в належному порядку [319]. їх умови, що не вимагають конкретизації, мають силу норм права, підлягають застосуванню незалежно від того, включені вони до укладеного договору чи ні. Умови типових договорів, що містять пропуски, які підлягають заповненню сторонами, належить тлумачити як істотні для відповідних видів договорів. Розглянуті типові договори можуть доповнюватися погодженими сторонами умовами, в тому числі і шляхом конкретизації умов типових договорів. Вщступлення від положень цих типових договорів не допускаються.

Типовий договір про грошові розрахунки по операціях з цінними паперами затверджений постановою Національного банку і рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, як це передбачено ст. 8 Закону "Про Національну депозитарну систему та особливості електрон-

668

669