Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

в орі. Договори про відчуження речей можуть породжувати зобов'язання з передання речей і їх зберігання. Прямо передбачається оформлення у вигляді одного документа іпотечного договору і договору, що обумовлює основне зобов'язання (ч. З ст. 18 Закону "Про іпотеку" [146]).

Стаття 629. Обов'язковість договору

1. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

  1. Стаття, що коментується, усуває будь-які сумніви щодоюридичного значення умов договору: вони є юридично обов'язковими, а цивільні права, що грунтуються на умовахдоговору, підлягають захисту в тій же мірі і в той же спосіб,що і права, які прямо передбачені актами цивільного законодавства або випливають із них.

  2. Оскільки ст. 204 ЦК закріплює презумпцію правомірності правочину і ця презумпція поширюється на договір в цілому та його окремі умови, умови договору підлягають застосуванню, поки ці умови або договір в цілому невизнані недійсними судом. Лише у випадках, коли договірв цілому або окремі його умови визнані недійсними (нікчемними) безпосередньо законом, договір в цілому чи окремійого умови застосуванню не підлягають. Проте, зберігаєчинність п. 1 ст. 83 ГПК [20] відповідно до якої навіть завідсутності відповідних вимог з боку учасників процесу судмає право визнати недійсним повністю або в частині договір, пов'язаний з предметом спору, якщо договір суперечить акту законодавства. Цивільний процесуальний кодекс[16] такого правила не передбачає.

Стаття 630. Типові умови договору

  1. Договором може бути встановлено, що його окремі умови визначаються відповідно до типових умов договорів певного виду, оприлюднених у встановленому порядку.

  2. Якщо у договорі не міститься посилання на типові умови, такі типові умови можуть застосовуватись як звичай ділового обороту, якщо вони відповідають вимогам статті 7 цьогоКодексу.

Стаття 628-630

  1. В ч. 1 ст. 630 ЦК йдеться про типові умови договорів,які оприлюднені у встановленому порядку. Але ніякого порядку оприлюднення типових умов в Україні не встановлено. В актах законодавства, які було прийнято до введення вдію нового Цивільного кодексу, типові умови договоріврозуміються по-різному. Ст. 7 Закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" [107] передбачаєзатвердження Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом "типових умов господарських договорів", які є обов'язковими для застосування у відносинахміж цукровими заводами, бурякосіючими господарствамита іншими суб'єктами цукробурякового комплексу усіх формвласності. Типові умови контракту на користування надрами наводяться у додатку до Положення про порядок організації та проведення конкурсів (тендерів) на укладення контрактів на користування надрами [218]. Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку затверджено Положення про вимоги до договору про надання послуг зоцінки вартості нерухомого майна інституту спільного інвестуванні [350]. Ці вимоги також можна кваліфікувати яктипові.

  2. Змісту ст. 630 ЦК в більшій мірі відповідають Типовіплатіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів), що затверджені Кабінетом Міністрів [196] відповідно до Указу Президента України "Про заходи щодо впорядкування розрахунків за договорами, що укладають суб'єкти підприємницької діяльності України" [165].

  3. Не виключається, що в ч. 1 ст. 630 ЦК під типовимиумовами договорів маються на увазі публікації Міжнародної торгової палати і можливі подібні публікації Торгово-промислової палати України. Але ч. 4 ст. 265 ГК [32], наприклад, надає положенням Міжнародних правил щодо тлумачення термінів "Інкотермс" [371] більш суттєвого значення: умови договорів поставки повинні викладатися сторонами відповідно до цих Правил (оскільки ч. З ст. 46 ЦКЩодо диспозитивності норм цивільного права поширюється і на положення Господарського кодексу, відступати відзазначених правил все-таки можна). Що стосується Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів

658

659