Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 36

з афіксованих у фонограмі чи відеограмі або у іншій формі, яку зчитує комп'ютер; імпорт примірників творів з метою розповсюдження.

2. Наведений перелік не є вичерпним. Автор вправі давати дозвіл або забороняти використання твору в інший спосіб.

Стаття 444. Випадки правомірного використання твору без згоди автора

1, Твір може бути вільно, без згоди автора та інших осіб, та безоплатно використаний будь-якою особою:

1) як цитата з правомірно опублікованого твору або якілюстрація у виданнях, радіо- і телепередачах, фонограмахта відеограмах, призначених для навчання, за умови дотримання звичаїв, зазначення джерела запозичення та імені автора, якщо воно вказане в такому джерелі, та в обсязі, виправданому поставленою метою;

  1. для відтворення у судовому та адміністративному провадженні в обсязі, виправданому цією метою;

  2. в інших випадках, передбачених законом.

2. Особа, яка використовує твір, зобов'язана зазначити ім'я автора твору та джерело запозичення.

1. Використання твору без згоди автора, але з обов'язковим зазначенням імені автора та джерела запозичення увипадках, передбачених ст= 444 ЦК, ст. 21-25 Закону [128],здійснюється без виплати винагороди авторові.

2, Законом "Про авторське право та суміжні права" та ч.1 ст. 444 ЦК встановлюються наступні підстави вільноговикористання творів. Короткі уривки з опублікованих творів(цитати) в обсязі, що виправдовується поставленого метою,допускається використовувати, якщо це зумовлено критичним, полемічним, науковим або інформаційним характеромтвору. Ст. 10 Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів [3] приписує додержуватись при цьомудобрих звичаїв (зазначення у п. 1 ч. 1 ст. 444 ЦК на "звичаї" є дещо невдалим і коригується міжнародно-правовимактом). Закон зазначає на можливість використання цитатіз будь-яких опублікованих творів, в тому числі опубліко-

Стаття 443-444

ваних в газетах, журналах або включених до фонограми (відеограми) або програми мовлення.

  1. Літературний і художній твір в обсязі, виправданомупоставленою метою, можуть використовуватись як ілюстрації у виданнях, програмах мовлення, звукозаписах та відеограмах навчального характеру (п. 2 частини першої ст. 21Закону).

  2. Статті з поточних економічних, політичних, релігійних та соціальних питань, що були опубліковані в газетахабо журналах чи публічно сповіщені, можуть відтворюватись у пресі, публічно виконуватись чи публічно сповіщатись. Але автор може заборонити таке відтворення, публічне сповіщення або публічне виконання його твору.

  1. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 444 ЦК, п. 7 частинипершої ст. 21 Закону вільне відтворення творів допускається для судового і адміністративного провадження в обсязі,виправданому цією метою. Мається на увазі відтворенняне коментарів до законодавства, а творів, що надають можливість встановити обставини справи, провадження у якійведеться судом чи іншим уповноваженим органом.

  2. Бібліотеки та архіви, діяльність яких не спрямованапрямо або опосередковано на одержання прибутку, маютьправо без згоди автора (іншого суб'єкта авторського права)та без виплати винагороди на репрографічне відтворенняодного примірника твору за таких умов: 1) відтворюванимтвором є окрема опублікована стаття, інший невеликий заобсягом твір, уривок з письмового твору (за винятком комп'ютерних програм та баз даних) з ілюстраціями чи безних; 2) відтворення здійснюється за запитами фізичнихосіб; 3) є підстави вважати, що такий примірник використовуватиметься з метою освіти, навчання або приватногодослідження; 4) відтворення цього твору є поодиноким випадком (не має систематичного характеру). Шановні установи вважають дрібними пустощами порушення цих умовта використовують таке відтворення з метою одержанняприбутку, виправдовуючі ці дії недостатністю бюджетногофінансування.

  3. Бібліотекам та архівам, що не мають на меті отримання прибутку, надається право на відтворення примірника

39