Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з ання, але в межах подвійної облікової ставки Національного банку, що діяла у період, за який етягується пеня;

6) ст. 14 Закону "Про телекомунікації" [154], яка встановлює пеню за прострочення оплати телекомунікаційних послуг в розмірі облікової ставки Національного банку, що діяла у період, за який нараховується пеня.

4. Ст. 548 ЦК не виключає встановлення законом спеціальних правил, якими відповідним суб'єктам надаєтьсяправо на прийняття актів, якими встановлюється неустойка. Так, ч. 1 ст. 280 ГК [32] надає товарній біржі правовстановлювати і стягувати санкції за порушення статутубіржі та біржових правил. Це правило доповнюється частиною другою ст. 6 Закону "Про товарну біржу" [45], відповідно до якої статутом товарної біржі встановлюються майнова відповідальність членів біржі і порядок та умови застосування санкцій.

5. Зазначення в дужках в ч. 1 ст. 548 ЦК на основнезобов'язання слід тлумачити так, що тут передбачаєтьсяможливість забезпечення лише зобов'язань, які кваліфікуються як основні. Про поділ зобов'язань на основні та додаткові див. п. 1 коментаря до ст. 266 ЦК в першому томіцього видання. Але з урахуванням ч. З ст. 6 ЦК положенняч. 1 ст. 548 ЦК не можна тлумачити так, що воно забороняє встановлювати договорами або спеціальними законамизабезпечення додаткових зобов'язань. Крім того, стосовнозабезпечення виконання зобов'язання поділ основного ідодаткових зобов'язань слід робити з урахуванням визначення основного зобов'язання в абзаці четвертому ст. 1 Закону "Про іпотеку" [146], де після наведення неповногопереліку основних зобов'язань зазначається на те, що основними є і інші зобов'язання, якщо їх виконання забезпечується іпотекою. Тобто, стосовно забезпечення виконанняосновним є будь-яке зобов'язання, виконання якого забезпечується, а додатковим є таке зобов'язання, що встановлюється з метою забезпечення виконання основного зобов'язання.

6. Недійсним є зобов'язання, що грунтується на недійсному правочині. Таке зобов'язання забезпеченню не підлягає. Правочин щодо забезпечення зобов'язання, що грунтується

Стаття548

на нікчемному правочині, слід визнавати нікчемним. Якщо правочин, на якому грунтується зобов'язання, визнано недійсним судом, нікчемність правочину щодо забезпечення такого зобов'язання випливає із рішення суду. Ч. 2 ст. 548 ЦК передбачає, що Цивільним кодексом можуть встановлюватись правила, відповідно до яких недійсність основного зобов'язання не спричиняє недійсності правочину щодо його забезпечення. Ця можливість реалізована в ст. 562 ЦК стосовно гарантії.

  1. Із частини третьої ст. З Закону "Про іпотеку" можназробити висновок про те, що законодавець не відносить докатегорії дійсних зобов'язань вимоги, які можуть "виникнути в майбутньому на підставі договору, що набрав чинності" (очевидно, на момент укладення іпотечного договору). Проте, допускається можливість забезпечення такогозобов'язання іпотекою. Але таке розуміння дійсної (недійсної)вимоги не слід поширювати за межі чинності названогоЗакону. Більше того, не може виключатись встановленнязабезпечення (крім забезпечення у вигляді іпотеки) тогозобов'язання, яке ще не виникло, оскільки ще не укладенодоговір чи не настав інший юридичний факт, що тягне засобою виникнення зобов'язання. Грубою помилкою є твердження, яке зустрічалось в судових рішеннях, про те, щокредитне зобов'язання, що виникло на підставі належнеукладеного договору, не має ознаки дійсності до моментуперерахування чи видачі грошової суми, передбаченої кредитним договором, банком (кредитором) позичальникові.

  2. Правочин, на підставі якого виникло основне зобов'язання, і правочин щодо встановлення забезпечення цього зобов'язання, можна кваліфікувати і як єдиний правочин, і якдва окремих правочини. Якщо ці два правочини розглядатияк єдиний правочин, то кожний із цих двох правочинів єчастиною єдиного правочину. Недійсність частини такогоправочину, що встановлює забезпечення, не може тягти недійсності іншої частини цього єдиного правочину. Це прямопередбачено ч. З ст. 548 ЦК. Доводи сторони договору проте, що вона б не уклала договір без умови про забезпечення,хоч би вони і відповідали обставинам справи, не можутьбути перешкодою для застосування ч. З ст. 548 ЦК.

262

263