Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 46

ц ію. Але це правило буде захищати права та інтереси власників комерційної таємниці лише за умови, що органи державної влади, які отримують від власників комерційну таємницю, документи статистичної, податкової або іншої звітності, будуть повідомлені про те, що відповідна інформація становить комерційну таємницю. Всіх посадових осіб органів державної влади, що здійснюють перевірки відповідних суб'єктів або виїмку документів, також доцільно було б попереджати під розпис про інформацію, яка визначена як комерційна таємниця.

  1. В силу права на комерційну таємницю господарськісуди мають задовольняти клопотання сторони про конфіденційний розгляд справи, якщо це суперечить вимогамщодо охорони комерційної таємниці, відповідно до ст. 44ГПК [20]. Але Цивільний процесуальний кодекс [16] (ст.10) і Кримінальний процесуальний кодекс [15] (ст. 20) невизнають необхідність охорони комерційної таємниці підставою закритого судового розгляду справ.

  2. Ч. 1 ст. 507 ЦК визначає види інформації, яка єкомерційною таємницею, та яку органи державної владизобов'язані охороняти від недобросовісного комерційноговикористання. Це положення поширюється на інформацію,створення якої потребує значних зусиль, якщо вона наданадержавному органу з метою отримання встановленого законом дозволу на діяльність, пов'язану з фармацевтичними,сільськогосподарськими, хімічними продуктами, продуктами, що містять хімічні сполуки. Виокремлення цих видівінформації в ч. 1 ст. 507 ЦК не можна тлумачити так, що цівиди комерційної таємниці підлягають посиленому чи переважному захисту. У разі порушення державними органами вимог ч. 1 ст. 507 ЦК наступають такі ж наслідки, як іпри порушенні вимог ч. 2 ст. 507 ЦК.

  3. Зазначення в ч. 2 ст. 507 ЦК на те, що комерційнатаємниця не охороняється державними органами, якщо їївласник не вжив заходів щодо її охорони від недобросовісного комерційного використання, узгоджується з визначенням комерційної таємниці у ч. 1 ст. 505 ЦК як такоїінформації, яка була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності.

Стаття 507-508

Що стосується правила ч. 1 ст. 507 ЦК про припустимість розголошення комерційної таємниці, якшо це необхідне для забезпечення захисту населення, то воно за аналогією повинне застосовуватись також за межами диспозиції, визначеної цією частиною. Підставою для застосування аналогії в цьому випадку є ст. З Конституції, яка визнає людину, ЇЇ життя та здоров'я найвищою соціальною цінністю.

Стаття 508= Строк чинності права інтелектуальної власності на комерційну таємницю

1, Строк чинності права інтелектуальної власності на комерційну таємницю обмежується строком існування сукупності ознак комерційної таємниці, встановлених частиною першою статті 505 цього Кодексу.

1. Із ст. 508 ЦК випливає, що право інтелектуальної власності на комерційну таємницю є чинним впродовж всього строку існування об'єкту цього права. Якщо ж цей об'єкт втрачає ознаки, що є необхідними для нього відповідно до ч. 1 ст. 505 ЦК, право інтелектуальної власності на комерційну таємницю припиняється.

134

135