Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 36

  1. к омп'ютерні програми;

  2. компіляції даних (бази даних), якщо вони за доборомабо упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності;

  3. інші твори.

  1. Твори є об'єктами авторського права без виконаннябудь-яких формальностей щодо них та незалежно від їх завершеності, призначення, цінності тощо, а також способу чиформи їх вираження.

  2. Авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі.

  3. Комп'ютерні програми охороняються як літературні твори.

5. Компіляції даних (бази даних) або іншого матеріалуохороняються як такі. Ця охорона не поширюється на даніабо матеріал як такі та не зачіпає авторське право на даніабо матеріал, що є складовими компіляції.

  1. Стаття, що коментується, як і ст. 8 Закону "Про авторське право і суміжні права" [128] (далі в межах комента-ря до глав 36 та 37 Цивільного кодексу — Закон) не міститьвичерпного переліку об'єктів авторського права, зазначаючи на можливість існування інших об'єктів та захисту правна них.

  2. Твори, зазначені в ст. 433 ЦК та ст. 8 Закону, визнаються об'єктами авторського права незалежно від їх завершеності, призначення, жанру, змісту, обсягу, мети, а такожспособу та форми випуску в світ.

  3. Цивільний кодекс та Закон захищають авторські права незалежно від місця першого оприлюднення твору, якщосуб'єкт авторського права є громадянином України (хоч бивін постійно проживав за межами України). Аналогічно захищаються права іноземців та осіб без громадянства, щопостійно проживають в Україні, тобто іммігрантів (ст. 1Закону "Про імміграцію" [127]).

Якщо твір вперше оприлюднено в Україні або він не оприлюднений ніде, але знаходиться в об'єктивній формі на території України, авторське право на нього захищається в Україні незалежно від громадянства, місця проживання фізичної особи чи місцезнаходження юридичної особи. Також незалежно від громадянства, місця проживання або

Стаття 433

місцезнаходження захищається авторське право на твір, що вперше оприлюднений в іншій країні та протягом ЗО днів після цього оприлюднений в Україні. В решті випадків суб'єктам авторського права або суміжних прав, незалежно від ос громадянства, твори чи об'єкти суміжних прав яких вперше оприлюднені на території іншої країни, або не оприлюднені, але знаходяться в об'єктивній формі на території іншої держави правова охорона надається в Україні відповідно до міжнародних договорів, учасницею яких є Україна. Оприлюднення (розкриття публіці) твору визначається як здійснення за згодою автора чи іншого суб'єкта авторського права дії, що вперше робить твір доступним для публіки шляхом опублікування, публічного виконання, публічного показу, публічної демонстрації, публічного сповіщення тощо (ст. 1 Закону). При цьому із визначень публічного виконання, публічної демонстрації, публічного показу в ст. 1 Закону випливає, що ознака публічності має місце, якщо можливість бути присутніми надається особам, які не належать до звичайного кола сім'ї чи близьких знайомих цієї

сім'ї.

  1. Відповідно до ст. 2 Бернської конвенції про охоронулітературних та художніх творів [3] за країнами-учасниця-ми цієї Конвенції визнається право встановити в законодавстві, шо літературні або художні твори не підлягаютьохороні, якщо вони не закріплені в тій чи іншій матеріальній формі. З урахуванням цього ст. З Закону поширюєйого дію лише на твори, що оприлюднені або вираженіписьмово або в іншій матеріалізованій формі, придатнійдля сприйняття іншими особами.

  2. Ст. 2bis Бернської конвенції про охорону літературнихі художніх творів залишає на розсуд держав-учасниць вирішення питання про повне або часткове виключення із переліку об'єктів, що охороняються, політичних промов, атакож промов в ході судових процесів. При цьому спеціально зазначається на виключне право авторів таких творівготувати збірники таких промов. Законодавство України невстановлює будь-яких особливостей захисту прав на цейвид об'єктів авторського права, захищає їх на загальнихпідставах.

22

23