Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

  1. З аміна кредитора в зобов'язанні в порядку сінгуляр-ного правонаступництва має місце на підставі заповідального відказу (ст. 1237, 1238 ЦК), а також в інших випадках, коли це передбачено законом. При цьому заміна кредитора в зобов'язанні може супроводжуватись і заміноюборжника в зобов'язанні, що разом з першим зобов'язанням утворює єдині зобов'язальні правовідносини. Так, донового власника речі, що раніше була передана в найм,переходять права наймодавця (ст. 770 ЦК). При цьому донового власника переходять і обов'язки наймодавця. В ст.814 ЦК це правило конкретизується стосовно зобов'язаннянайму житла.

  2. Виконання поручителем або майновим поручителем(заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого порукою абозаставою, тягне заміну кредитора — перехід до поручителячи майнового поручителя (заставодавця) усіх прав кредитора у цьому зобов'язанні (ч. 2 ст. 556 ЦК; частина п'ята ст.20 Закону "Про заставу" [51]).

  1. Ч. 2 ст. 512 ЦК викликає інтерес як ілюстрація рухуцивільного права України від соціалізму до ринкової моделі майнових відносин. Вона дозволяє заміну кредитора вінших випадках, встановлених законом, тобто використовує соціалістичний (дозвільний) метод регулювання майнових відносин. Але ж в такому дозволі немає будь-якогосенсу, оскільки в силу ч. З ст. 512 ЦК тільки забороназаконом або договором може бути перешкодою для заміникредитора. Відсутність встановленого законом дозволу назаміну кредитора не перешкоджає вчиненню правочину,спрямованого на таку заміну. Проте, слід враховувати, щовідповідно до ч. 12 ст. 17 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [108]керуючий санацією може здійснювати уступку вимог боржника, щодо якого здійснюються заходи згідно плану санації, шляхом продажу таких вимог на відкритих торгах.

  2. Ч. З ст. 528 ЦК надає право третій особі, що маєречові права на майно боржника (право оренди, застави),виконати зобов'язання боржника, якщо це необхідно длязапобігання зверненню кредиторами стягнення на майноборжника, на яке зазначено вище. На підставі цього юри-

і

Стаття512

дичного факту здійснюється заміна кредитора у зобов'язанні, яке виконала третя особа.

  1. До страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальникабо інша особа, що одержала страхове відшкодування, маєдо особи, відповідальної за заподіяний збиток (ст. 993 ЦК;ст. 27 Закону "Про страхування" [132]). Така ж можливістьвипливає також із ст. 269 КТМ [24].

  2. Заміна кредитора, яка супроводжується заміною боржника у зобов'язанні, що разом з першим зобов'язаннямскладає єдині зобов'язальні правовідносини, можлива впорядку захисту права. Так, при порушенні переважногоправа купівлі частки у праві спільної часткової власностіспіввласникові надається право пред'явити до суду позовпро переведення на нього прав та обов'язків покупця (ч. 4ст. 362 ЦК). Наймачеві житла при порушенні його переважного права на укладення договору найму житла на новий строк надається можливість вимагати переведення нанього прав наймача (ст. 822 ЦК). Це — положення, щовідповідають ч. 2 ст. 512 ЦК.

  3. Відповідно до п. 1 ст. 1 ст. 512 ЦК заміна кредиторав зобов'язанні можлива на підставі правочину щодо відступ-лення вимоги. У вітчизняній теорії угоду про відступленнявимоги прийнято іменувати цесією (див., наприклад, Іоф-фе О.С. Зобов'язальне право. — М.: Юридична література,1675, с. 79; Зобов'язальне право. — К.: Юрінком Інтер,1998, с. 47-48). У принципі, це відповідає розумінню цесіїв римському цивільному праві, але слід враховувати, що вньому виокремлювалась добровільна цесія (cessio voluntaria)і цесія за законом (cessio necessaria), коли, наприклад, поручитель одержував право вимагати, щоб при сплаті ним боргу кредитор уступив йому вимогу до головного боржника(beneficium cedendarum actionum).

15. Зазначення в дужках в п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК навідступлення права вимоги не слід тлумачити так, що воновиключає буквальне тлумачення попереднього (до слів, щовикладаються в дужках) тексту. Це означає, що передаватись право може як на тій стадії, коли воно набуло ознак

152

153