Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

в и всіма співвласниками (п. 3.1 роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону "Про заставу" [382]). Це — найбільш доцільний спосіб оформлення згоди співвласників на передання спільного майна в заставу.

Стаття 579. Заміна предмета застави

1. Предмет застави може бути замінений лише за згодою заставодержателя, якщо інше не встановлено договором або законом.

1. Заміна предмета застави може істотно зачіпати інтереси заставодержателя через різну вартість майна і неодина-кову його ліквідність. Але навіть і поза зв'язком з цими обставинами заміна предмета застави допускається лише за згодою заставодержателя. Договором або законом може бути передбачено право заставодавця на заміну предмета застави без згоди заставодержателя.

2. Застава товарів в обороті або переробці за визначенням передбачає право заставодавця на заміну предмета застави в межах, встановлених договором застави.

Стаття 580. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета застави

  1. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета застави несе власник заставленого майна,якщо інше не встановлено договором або законом.

  2. У разі випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета застави заставодавець на вимогу заставодержателя зобов'язаний надати рівноцінний предмет або, якщоце можливо, відновити знищений або пошкоджений предметзастави.

1. Укладення договору застави не виключає дії ст. 323 ЦК, відповідно до якої ризик випадкової загибелі або випадкового пошкодження (псування) речі несе її власник, якщо інше не встановлене законом або договором. Під випадковим знищенням (пошкодженням) в ст. 580 ЦК, ст. 8

378

Стаття 578-581

Закону "Про заставу" [51], як і в ст. 323 ЦК розуміється знищення (пошкодження) речі внаслідок широкого спектра причин, що виключають вину сторін договору застави (внаслідок дії непереборної сили, інших випадкових обставин). 2. Але навіть у разі випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) предмета застави на заставодавця покладається обов'язок на вимогу заставодержателя надати в заставу рівноцінний предмет. Якщо це можливо, заставодержатель вправі вимагати відновити знищений або пошкоджений предмет застави. Невиконання заставодавцем зазначених обов'язків тягне виникнення на боці заставодержателя права вимагати дострокового виконання забезпеченого заставою зобов'язання (ч. 1 ст. 592 ЦК).

Стаття 581. Страхування предмета застави

1. Якщо предмет застави не підлягає обов'язковому страхуванню, він може бути застрахований за згодою сторін на погоджену суму.

У разі настання страхового випадку предметом застави стає право вимоги до страховика.

  1. За загальним правилом ст. 581 ЦК страхування предмета застави здійснюється за згодою сторін договору застави на суму, яка цими сторонами погоджена. У разі настання страхового випадку предметом застави стає правовимоги до страховика. Заставодержателю буде нелегкоздійснити своє право застави на вимогу до страховика. Щобуникнути труднощів, слід передбачати договором застави,що заставодавець зобов'язаний застрахувати предмет застави на користь заставодержателя. Якщо заставодавецьздійснить заміну предмета застави у зв'язку з його знищенням чи псуванням або виконає зобов'язання, забезпечене заставою, отримання заставодержателем страховоговідшкодування втрачає підставу, а тому в таких випадкахзаставодержатель зобов'язаний повернути отримане страхове відшкодування.

  2. Предмет іпотеки підлягає обов'язковому страхуванню(п. 35 частини першої ст. 7 Закону "Про страхування" [132];ст. 8 Закону "Про іпотеку" [146]).

379