Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

Б іржова угода може бути визнана недійсною лише господарським судом. Біржовий арбітраж такі спори розглядати не може. Але спори про розірвання біржових договорів біржовий арбітраж розглядати вправі.

11, Укладення договорів на фондовій біржі. Відповідно до частини третьої ст. 34 Закону "Про цінні папери і фондову біржу" [42] порядок укладення угод на фондових біржах визначається правилами фондової біржі, затвердженими органом біржі (таким відповідно до ст. 41 Закону "Про господарські товариства" [44] є загальні збори акціонерів). Водночас щодо продажу на фондових біржах об'єктів приватизації (пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі, створених у процесі приватизації та корпоратизації) затверджені спеціальні нормативно-правові акти.

12. Закон "Про цінні папери і фондову біржу" не забороняє брати участь у біржових торгах особам, які не є членами біржі. Вітчизняна практика добре знайома з укладенням на фондовій біржі договорів купівлі-продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, які (пакети акцій) належать державі. Положення про порядок продажу на фондових біржах пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі, надає суб'єктам досить широкі можливості для участі в біржових торгах. Продавцем пакетів акцій відповідно до цього Положення є Фонд державного майна, який видає своєму представникові довіреність на право проведення операцій з цінними паперами на біржі та укладення біржових договорів від імені Фонду.

Покупцями пакетів акцій можуть бути не лише зареєстровані на біржі брокерські контори, не лише торговці цінними паперами, які не є брокерськими конторами даної біржі, але й фінансові посередники, інші юридичні ти фізичні особи, що відповідно до законодавства можуть бути покупцями об'єктів приватизації.

Предметом договорів, укладених на фондовій біржі, є пакети акцій, належно підготовлені до продажу і зазначені в заявці Фонду, що подається на фондову біржу.

13. Переможцем біржових торгів визнається покупець, який запропонував найвищу ціну. Договір з переможцем

Стаття650

підписується у день торгів продавцем і покупцем, а також реєструється реєструючою палатою біржі. Встановлено, що прострочення покупцем встановленого терміну підписання договорів тягне визнання недійсними результатів торгів за відповідним пакетом акцій. Таке визнання, як випливає з п. 6.8 Положення, оформляється наказом Фонду. Результатом торгів є лише правочин, отже недійсним в цьому разі визнається саме правочин, вчинений на біржових торгах. Але правотворчі органи, що затвердили Положення, вирішили, що краще вести мову про недійсність результатів торгів, щоб уникнути застосування правил про недійсність правочинів до відповідних відносин. Але закон повинен застосовуватись незалежно від того, як кваліфіковані підза-конним актом відносини, які ним регулюються.

14. Що стосується визнання недійсними результатівторгів і розірвання вже підписаного договору купівлі-продажу пакета акцій у зв'язку з порушенням покупцем строківоплати пакета акцій, то відповідно до ч. 5 ст. 27 Закону"Про приватизацію державного майна" [85], п. 6.16 Положення це можливо у зв'язку з порушенням покупцем строку оплати пакета акцій у судовому порядку.

  1. Покупець-переможець торгів має також право вимагати примушення продавця до укладення договору, якщопродавець всупереч результатам біржових торгів відмовитьсявід його укладення. Проте покупець за результатами біржових торгів не може бути примушений до укладення договору, оскільки п. 6.8 Положення встановлює спеціальні наслідки порушення покупцем строків укладення договору:покупець сплачує неустойку і біржовий збір (з податком надодану вартість).

  2. Аналогічний порядок, що відрізняється тільки організаційними особливостями діяльності організатора аукціонів,встановлено Положенням про порядок проведення в Першійфондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств,що належать державі [310].

  3. Проведення інших аукціонів, відкритих торгів. Проведення аукціонів, відкритих торгів — це право будь-якогосуб'єкта цивільного права, що має право на вибір контра-

752

753