Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

п ередання права на пред'явлення претензій та позовів (крім відступлення вимоги вантажовідправником вантажоодержувачу або навпаки, а також вищій організації та на користь "уповноваженої особи", яка виступає від імені вантажовідправника чи вантажоодержувача). Зазначається також, що відступлення вимоги на користь уповноваженої особи засвідчується довіреністю, оформленою згідно із законодавством. Слід, однак, враховувати, що все-таки ст. 133 СЗ [216] не дає підстави для висновку про те, що на користь уповноваженої особи провадиться відступлення вимоги. Зазначається, що уповноважена особа діє від імені вантажовідправника чи вантажоодержувача, що її повноваження оформляються довіреністю. Отже, виконання грошового зобов'язання на вимогу уповноваженої особи залізниця повинна здійснити на поточний рахунок вантажовідправника чи вантажоодержувача в банку.

Згідно ст. 133 Статуту залізниць передання права на пред'явлення претензії і позову засвідчується переуступ-ним написом на залізничній накладній, вантажній чи багажній квитанції. Правила пред'явлення та розгляду претензій встановлюють зміст переуступного напису та порядок його засвідчення. Переуступний напис повинен мати такий зміст: "Право на пред'явлення претензії та позову передано..." (при цьому зазначається найменування особи, якій право передається). Переуступний напис повинен засвідчуватися підписами керівника і головного бухгалтера організації та засвідчуватись печаткою (§ 2 Правил пред'явлення та розгляду претензій розділу 38 Правил перевезень вантажів [342]). Оскільки передання права, яке оформляється переуступним написом, є правочином, а юридичні особи повинні вчиняти правочини за допомогою дій їх органів (ст. 29 ЦК), не цілком коректним є правило про підписання переуступного напису головним бухгалтером. Але нераціонально було б ігнорувати викладене правило і дати іншій стороні привід для оскарження (у кінцевому підсумку — неправомірного) переуступного напису.

8. У силу ст. 163 Статуту автомобільного транспорту [187] обмежується можливість відступлення вимоги до автотранспортного підприємства за винятком відступлення пра-

Стаття515

ва вантажовідправником вантажоодержувачу, вантажовідправником або вантажоодержувачем їх вищій організації або транспортно-експедиційній організації. Передання цього права також оформляється переуступним написом на відповідному документі.

9. Ст. 221 Статуту внутрішнього водного транспорту [389]також забороняє передання права на пред'явлення претензійі позовів, крім передання такого права вантажовідправником вантажоодержувачу і навпаки. Вантажовідправник і вантажоодержувач можуть передавати такі права вищій і нижчійорганізації. В інших випадках уступка вимоги і права, щовипливає звідси, на пред'явлення претензій і позовів у рамкахвідносин, що регулюються Статутом внутрішнього водноготранспорту відносин, не допускається. Відстушіення праваоформляється переуступним написом на документі, що єпідставою для пред'явлення вимоги.

  1. При тлумаченні положень, викладених в п, 6-8 ко-ментаря до ст. 215 ЦК, необхідно враховувати наступне.Всі ці положення діяли і реально застосовувались в періодчинності Цивільного кодексу 1963 р. Ст. 197 цього Кодексу формулювала загальний дозвіл на "уступку вимоги", якщоце не суперечить закону або договору. Тобто, обмеження(заборона) передання вимоги могли встановлюватись тількизаконом і договором. Але ж ніхто не заперечував чинностівикладених правил підзаконних актів. Положення новогоЦивільного кодексу стали з цього приводу більш категоричними. Прямо зазначається (ч. З ст. 512 ЦК) на те, щокредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо цевстановлено договором чи законом. Крім того, в умовахформування правової держави посилюється увага до буквизакону. Результатом цього може бути висновок про те, щонаведені положення підзаконних актів, що обмежують можливість відступлення права, не повинні застосовуватись яктакі, що суперечать закону.

  2. Відступлення права не може вести до зміни змістузобов'язання, Тому, коли, наприклад, договором поставкипередбачена вибірка товарів покупцем, відстушіення праває можливим, оскільки зміст зобов'язання не змінюється.Але ж при доставці товарів постачальником відступлення

164

165