Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

н епереборної сили, яка (дія) почалася після прострочення боржника.

  1. Оскільки зобов'язання повинні виконуватися належним чином (ст. 526 ЦК), за кредитором слід визнати правона відмову від прийняття неналежного виконання. Відмовавід прийняття неналежного виконання сама по собі не впливає на зобов'язання: боржник як і раніше несе обов'язокналежного виконання, а кредитор повинен прийняти належне виконання, яке буде надане повторно після відмовикредитора від прийняття неналежного виконання. В окремих випадках факт неналежного виконання породжує право кредитора відмовитися від договору (наприклад, п. 24Положення про поставки продукції виробничо-технічногопризначення [391] і п. 19 Положення про поставки товарівнародного споживання [392] надають право покупцю відмовитися від договору в разі поставки продукції чи товарівненалежної якості). Але в цьому випадку підставою припинення договору і зобов'язання є не відмова від прийняттявиконання, а реалізація кредитором права на одностороннювідмову від договору.

  2. Прострочення виконання — це різновид неналежноговиконання. Проте воно не визнається безумовною підставою виникнення права кредитора відмовитися від прийняття виконання. Відмова від прийняття простроченого виконання можлива лише в тих випадках, коли внаслідок прострочення боржника виконання втратило інтерес для кредитора (ст. ч. З ст. 612 ЦК). Втрата інтересу при цьомуповинна розумітися як категорія об'єктивна. Покупець, наприклад, об'єктивно втрачає інтерес до прийняття прострочених поставкою будівельних матеріалів, якщо до моментупоставки він закінчив виконання відповідних будівельнихчи ремонтних робіт. Покупець об'єктивно втрачає інтересдо одержання сезонних товарів, якщо сезон закінчився. Якщож об'єктивно кредитор інтерес до виконання зобов'язанняне втратив, а він бажає припинити зобов'язання, для цьогойому треба шукати іншу правову підставу.

  3. Відмова від прийняття простроченого виконанняздійснюється шляхом усної заяви кредитора на адресу боржника (на випадок спору при цьому необхідно буде надати

Стаття612

докази, в т.ч. і допустимі в господарському суді) або направлення письмової заяви (повідомлення) боржнику та означає, що зобов'язання у відповідній частині припиняється. Однак за період від початку прострочення виконання до відмови кредитора боржник зобов'язаний сплатити кредитору неустойку (пеню), якщо вона передбачена законом чи договором. Що стосується збитків, то кредитор вправі стягнути збитки, викликані як простроченням виконання, так і відмовою від прийняття виконання (припиненням зобов'язання в частині чи повністю). Боржник не вправі заперечувати проти вимоги про стягнення збитків, посилаючись на те, що вони не настали б або їх розмір був би меншим, якби кредитор не відмовився від зобов'язання. Інша справа, що виникнення збитків на стороні кредитора у зв'язку з його відмовою від прийняття виконання звичайно свідчить про те, що кредитор не втратив інтерес до виконання, а тому взагалі відсутня підстава для відмови від прийняття виконання. Припинення зобов'язання у відповідній частині в силу відмови кредитора від прийняття простроченого виконання тягне і припинення зустрічного зобов'язання сторони, яка відмовилася від прийняття виконання, у відповідній частині. Якщо ж це останнє зобов'язання було виконане раніше, наступають наслідки, передбачені ст. 1212 ЦК.

7. Зазначення в ст. 271 ГК [32] на Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення та Положення про поставки товарів народного споживання як на нормативно-правові акти, що регулюють відповідні відносини, дає підстави для висновку про те, що зберігають чинність встановлені відповідно до закону правила п. 31 Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення і п. 25 Положення про поставки товарів народного споживання, відповідно до яких покупець за договором поставки має право відмовитись від прийняття продукції, товарів, поставка яких прострочена. Таке право покупця виникає із факту прострочення і не ставиться в залежність від втрати покупцем інтересу до виконання. Зобов'язання з поставки припиняється у відповідній частині в момент одержання постачальником повідомлення від по-

512