Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

14 А. Г Ярема, т. 2

Глава 49

9. Реалізація майна, яке було предметом застави та наяке звернене стягнення, відповідно до Положення та Порядку передбачає порушення виконавчого провадження, щоздійснюється на підставі Закону "Про виконавче провадження" [100] та інших норм публічного права. Заставодер-жатель (стягувач) звертається до відділу державної виконавчої служби за місцем знаходження майна, на яке булозвернене стягнення, або за місцем проживання (знаходження) заставодавця з заявою про порушення виконавчого провадження в межах встановлених строків пред'явлення виконавчих документів до виконання: виконавчі листи та накази господарських судів про звернення стягнення на заставлене майно пред'являються до виконання протягом трьохроків (ст. 20, 21 Закону "Про виконавче провадження").

10. Строки пред'явлення до виконання виконавчих документів про звернення стягнення на заставлене майно обчислюються з наступного дня після набрання законної силирішенням суду про звернення стягнення на майно (відповідно до ст. 231, 292 ЦПК [16] рішення неспеціалізованихсудів набувають законної сили після спливу одного місяцаз наступного дня після їх проголошення. Відповідно до ст.85 ГПК [20] рішення господарських судів набирають законної сили після закінчення 10-денного строку з дня їхприйняття, а у відповідних випадках — у 10-денний строкз дня підписання належне оформленого рішення). При подачі апеляційної скарги рішення суду набирає сили післярозгляду справи апеляційним судом. Передбачена можливістьпереривання та поновлення строку для пред'явлення виконавчих документів до виконання (ст. 22, 23 Закону "Провиконавче провадження").

11. Державний виконавець протягом трьох днів після надходження до нього (а не до відділу державної виконавчої служби) виконавчого документа виносить постанову про порушення виконавчого провадження, а також встановлює строк для добровільного виконання, що не може перевищувати семи днів. Протягом цього строку заставодавець може виконати забезпечене заставою зобов'язання, що тягне припинення застави (ст. 28 Закону "Про заставу" [51]) і припинення звернення стягнення на заставлене майно (ст. 26

Стаття591

Закону "Про заставу"). Таке виконання можливе і пізніше, аж до моменту реалізації предмета застави (частина перша ст. 26 Закону "Про заставу").

  1. За заявою заставодержателя (стягувача) державнийвиконавець одночасно з винесенням постанови про порушення виконавчого провадження накладає арешт на заставлене майно, на яке звернене стягнення (ст. 55 Закону "Провиконавче провадження"). Майно, що підлягає реалізаціїна комісійних засадах, вилучається і передається для реалізації. Якщо таке майно протягом двох місяців не буде продане торговельною організацією, воно підлягає переоцінці.У випадках, коли після переоцінки протягом місяця майноне буде продане, державний виконавець зобов'язаний повідомити про це стягувача (заставодержателя). Заставодер-жатель у п'ятнадцятиденний строк після одержання такогоповідомлення вправі письмово заявити державному виконавцеві про бажання залишити за собою заставлене, але непродане майно. У такому випадку майно передасться увласність заставодержателя за ціною, яка відповідає оцінці,за якою воно було передане на реалізацію.

  2. Якщо стягувач (заставодержатель) не заявив про залишення нереалізованого заставленого майна за собою, вонопідлягає поверненню заставодавцеві, а виконавчий документ повертається стягувачу (заставодержателю) без виконання. Виконавче провадження в цьому випадку закривається (ст. 37 Закону "Про виконавче провадження"). Заставодержатель у такому випадку може вимагати в судовому порядку виконання основного (забезпеченого заставою)зобов'язання, в тому числі шляхом звернення стягненняна майно боржника відповідно-до законодавства про виконавче провадження. Закриття виконавчого провадження нетягне припинення застави. І у випадку закриття виконавчого провадження застава може бути припинена лише зпідстав, встановлених Законом "Про заставу" та іншимизаконами.

14. Рухоме майно, що підлягає реалізації з аукціонів,публічних торгів, передається державним виконавцем спеціалізованій організації для реалізації шляхом проведенняаукціону (публічних торгів).

418

14*

419