Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

д вадцятиденний строк після одержання протокола розбіжностей ці розбіжності не вдалося врегулювати, спір в цей же строк передається на вирішення суду у двох випадках: 1) якщо укладення договору є обов'язковим для сторін в силу закону; 2) якщо є згода обох сторін на передання спору на вирішення суду. В решті випадків сплив зазначеного двадцятиденного строку означає, що договір не укладено, а сторони мають право в будь-який час продовжити погодження умов договору або почати укладати його спочатку.

6. У разі прострочення передання на вирішення суду передцоговірного спору, що виник при укладенні договору, якщо його укладення в силу закону є обов'язковим, пропозиції, викладені в протоколі розбіжностей, вважаються прийнятими (ч. 7 ст. 181 ГК [32]).

Стаття 6 5 0 . Укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах

L Особливості укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо встановлюються відповідними актами цивільного законодавства.

1. Стаття, що коментується, не регулює порядку укладення договорів на біржі, аукціонах, конкурсах тощо, а лише передбачає встановлення такого порядку актами цивільного законодавства. Інші положення Цивільного кодексу також не встановлюють такого порядку (особливостей). Ст. 185 ГК передбачає укладення господарських договорів на біржах, оптових ярмарках, публічних торгах відповідно до загальних правил укладання договорів на основі вільного волевиявлення з урахуванням нормативно-правових актів, якими регулюється діяльність відповідних бірж, ярмарків та публічних торгів. Стосовно укладення договорів на ярмарках слід відзначити, що договори в таких випадках укладаються відповідно до загальних правил. Нормативно-правові акти радянської доби, які встановлювали особливості укладення договорів та вирішення спорів, що виникають при укладенні договорів на ярмарках, втратили чинність.

Стаття 649-650

  1. На цей час склався значний нормативний масив, присвячений укладенню договорів на біржах, аукціонах, в порядку проведення конкурсів тощо.

  2. Укладення договорів на товарних біржах. Порядок укладення договорів на товарних біржах ("здійснення та реєстрації біржових операцій") визначається правилами біржовоїторгівлі, що затверджуються загальними зборами членівтоварної біржі або уповноваженим зборами органом товарної біржі (ст. 17 Закону "Про товарну біржу" [45]). Лишещодо сільськогосподарської продукції спільним наказомдекількох міністерств затверджені Типові правила біржовоїторгівлі сільськогосподарською продукцією [267]. Ці Типові правила затверджені відповідно до доручення, даноговідповідним міністерствам Кабінетом Міністрів у п. З постанови "Про прискорення організації біржового сільськогосподарського ринку" [198].

  3. Право укладення договорів на біржах (із сторони продавця і покупця) мають тільки члени біржі (частина п'ятаст. 15 Закону "Про товарну біржу"), якими є засновники, атакож прийняті до складу членів біржі юридичні та фізичніособи. Члени біржі (фізичні та юридичні особи) не позбавлені права безпосередньо брати участь у біржовій торгівлі.Але звичайно вони призначають для цього фізичних осіб,які реєструються на біржі відповідно до її статуту й одержують статус брокерів. Законодавство не вимагає будь-якогододаткового оформлення відносин між членом біржі і брокером (дорученням, договором), що, однак, не виключаєукладення ними цивільно-правового договору з метою врегулювання відносин, що виникають між ними. Відносиниміж членами біржі і брокером можуть ґрунтуватися такожна трудовому договорі.

5. Брокери можуть здійснювати біржові операції від іменічленів біржі для власних потреб членів біржі, яких вонипредставляють, або з метою наступного перепродажу товарів. Однак звичайно брокери від імені членів біржі укладають договори на брокерське обслуговування з третімиособами. Відповідно до таких договорів на членів біржі, відімені яких діють брокери, покладається обов'язок за замовленням клієнта від свого імені продати чи купити товар.

748

749