Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

з ання на боці кредитора означає, що кожен із кредиторів вправі вимагати від боржника (боржників) виконання тільки в своїй частці. Часткове зобов'язання на боці боржника означає, що кожен із боржників повинен виконати зобов'язання тільки в своїй частці. Виконавши зобов'язання в цій частці, боржник не може бути примушений до виконання решти зобов'язання, хоч би інші боржники не мали змоги виконати зобов'язання у своїх частках.

2. Частки, в яких зобов'язання розподіляється між декількома кредиторами чи декількома боржниками, зазвичай визначаються договором. Вони можуть визначатися і актами цивільного законодавства. Якщо ж вони не визначені ні договором, ні актами цивільного законодавства, то діє загальне правило ст. 540 ЦК, відповідно до якого частки зобов'язання між кредиторами або боржниками розподіляються порівну.

Стаття 541. Солідарне зобов'язання

L Солідарний обов'язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання.

  1. Солідарні зобов'язання — це інший вид зобов'язань упорівнянні з зобов'язаннями частковими. Якщо при множинності осіб на стороні кредитора чи боржника зобов'язання відповідно до загального правила ст. 540 ЦК є частковим,то ст. 541 ЦК встановлює виняток із цього правила — передбачає виникнення солідарних зобов'язань. Такі зобов'язаннявиникають у випадках, передбачених законом або договором.

  2. Суть солідарного зобов'язання полягає не в тому, щовідповідні права на стороні кредитору чи обов'язки на стороні боржника не діляться взагалі. Вони діляться. І є варіанти їх поділу (в рівних або в інших частках). Але передіншою стороною зобов'язання солідарні боржники і солідарнікредитори є єдиною стороною. Це дає право одному абодекільком із солідарних кредиторів вимагати виконання зобов'язання на свій розсуд повністю або в певній частці.Якщо зобов'язання є солідарним на стороні боржника, токредитор на свій вибір має право вимагати виконання зо-

Стаття 540-541

бов'язання від одного, декількох або всіх боржників повністю або в частці.

3. Можливості для встановлення законами або договорами положень або умов про виникнення солідарних зобов'язань не обмежуються. Підзаконними актами таке встановлюватись не може. Одна підстава виникнення солідарних зобов'язань встановлена безпосередньо ст. 541 ЦК. Такою є неподільність предмету зобов'язання. Якщо декілька власників продають або купують річ, що є неподільною, то незалежно від того, належить вона продавцям на праві спільної сумісної або часткової власності чи придбавається вона покупцями у спільну сумісну чи часткову власність, зобов'язання є солідарним на стороні продавців або покупців. Вимога про передання речі може бути пред'явлена до будь-кого із солідарних продавців. Вимога про покладення обов'язку прийняти річ може бути пред'явлена до будь-кого із солідарних покупців. Але грошове зобов'язання, що є складовою частиною зобов'язальних правовідносин з приводу купівлі-продажу неподільної речі, не є неподільним. Тому грошове зобов'язання відповідно до договору може бути і частковим, і солідарним.

4. Правила про виникнення солідарних зобов'язань встановлені наступними положеннями чинного цивільного законодавства України:

1) ч. 4 ст. 92 ЦК встановлює солідарну відповідальністьчленів органу юридичної особи за збитки, заподіяні юридичній особі порушенням обов'язків щодо представництва.У коментарі до цієї статті обґрунтовується думка про те, щоце положення не підлягає застосуванню;

  1. особи, які створюють юридичну особу, несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями, що виникли доїї державної реєстрації (ч. 4 ст. 96 ЦК);

  2. ч. 5 ст. 107 ЦК передбачає солідарну відповідальністьперед кредиторами юридичної особи, що припинилася, правонаступників такої юридичної особи (якщо їх декілька, авизначити правонаступника щодо конкретних обов'язківюридичної особи, що припинилася, неможливо). Це правило вирішує питання, які до введення в дію нового Цивільного кодексу не були прямо вирішені;

230

231